Witam. Walczę z tą maszyną już drugi dzień. Kopie były jasne a na białych kartkach wychodziło lekkie, ciemne tło. Wymieniłem developer, listwy, elektroda, siatka, pas transferowy z listwą i wiele innych pierdołków (zrobiły swoje). Bęben ma 40 tys. kopii. Po przeglądzie, inicjacji nośnika i zrobieniu proces control nic się nie polepszyło a parametry odstawały od normy, tylko znikło to lekkie tło:
Calibration Potential VM100 0,28V
Calibration Potential VM800 2,85V (zawsze miałem około 3,5)
Dark Pattern Potential VD 964V
Light Pattern Potential VL 366V
Residual Potential VR 189V (jak na nowy bęben to chyba o wiele za dużo)
Grid image 922V
Development bias image 409V
Development bias ID sensor pattern 445V
Exp. lamp 66V
Toner supply level 05%
VT 2,23V
VTP 2,23V
VREF 2,13
VSGP 3,88V
VSP 0,7V
VSG 4,00
ADS 2,9V
Drum temp. 21 st.
Optic Unit temp. 14 st.
Potem nawet VT spadło do 1,7V a VSP do 1,5V a kopia bladziutka.
Czemu są takie sprzeczności we wskazaniach TD i ID. Według TD kopia powinna być "czarna" a według ID blada - i tak jest. Kopia jest taka jak wskazuje ID sensor. Toner w hopperze jest. O co chodzi. Często trafiają mi się takie problemy w tych maszynach. Czy można jakoś wyłączyć TD sensor i sterować dozowaniem tylko po przez ID (oprócz fixed mode)?
pozdrawiam
Calibration Potential VM100 0,28V
Calibration Potential VM800 2,85V (zawsze miałem około 3,5)
Dark Pattern Potential VD 964V
Light Pattern Potential VL 366V
Residual Potential VR 189V (jak na nowy bęben to chyba o wiele za dużo)
Grid image 922V
Development bias image 409V
Development bias ID sensor pattern 445V
Exp. lamp 66V
Toner supply level 05%
VT 2,23V
VTP 2,23V
VREF 2,13
VSGP 3,88V
VSP 0,7V
VSG 4,00
ADS 2,9V
Drum temp. 21 st.
Optic Unit temp. 14 st.
Potem nawet VT spadło do 1,7V a VSP do 1,5V a kopia bladziutka.
Czemu są takie sprzeczności we wskazaniach TD i ID. Według TD kopia powinna być "czarna" a według ID blada - i tak jest. Kopia jest taka jak wskazuje ID sensor. Toner w hopperze jest. O co chodzi. Często trafiają mi się takie problemy w tych maszynach. Czy można jakoś wyłączyć TD sensor i sterować dozowaniem tylko po przez ID (oprócz fixed mode)?
pozdrawiam