Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budowa układu regulacji fazowej.

23 Nov 2006 22:18 2523 10
  • Level 20  
    Witam.
    Buduję układ regulacji fazowej na triaku,który miałby zasilać silnik indukcyjny,jednofazowy o mocy około 300W
    Układ na AT90S8535 . Mam problem z programem w bascomie.
    Gdzie mogę znależć jakieś programy pisane w bascomie na taką właśnie regulację.???
    Czy Twoje urządzenia IoT są bezpieczne? [Webinar 22.06.2021, g.9.00]. Zarejestruj się za darmo
  • Level 26  
    Sprawdz ten kod , zmodyfikuj dzielenie getadc ,częstotliwość jest regulowana przez potencjometr ,musisz go dobrać.
    I nie wiem jak z PWM.
    No i lepiej oczywiście przez jakiś transoptor czy coś ,aby była izolacja uP od sieci energetycznej.

    Code:
      
    
    Config Portb = &B11111111 'Portb.0 ma być wyjściem
    Config Timer0 = Timer , Prescale = 1
    Enable Interrupts
    Enable Timer0
    On Timer0 Gen
    Dim Freq As Word

    Do

    Freq = Getadc(0)
    Freq = Freq / 100

    Cls
    Cursor Off
    Lcd "" ; Freq

    Loop

    Gen:
    Timer0 = Freq
    Toggle Portb.0
    Return 
  • Level 26  
    witam

    sam program to niebędzie problem, w sumie kilka linijek
    moge coś dla przykładu napisać tylko prosił bym o dane gdzie przychodzi sygnał "zera" i w jakiej postaci, oraz jak będzie zadawana moc wyjściowa.
    do tego jaka rozdzielczosć kolege interesuje.

    coprawda niewiem jak wyglada z rególacją konta załaczania dla silnika ale dla żarówki to nie problem, czy silnik ma jakieś dodatkowe wymagania jeśli chodzi o program ???

    PS. najlepszym rozwiązaniem byłoby gdyby uP dostawał zbocze na którąs z końcówek przerwania zawnętrznego, wtedy startował by timer i otrzymywał przerwania np co 0,1milisekundy zależnie od wartości właczał by triak w odpowiednim momęcie. czas mozna oczywiście skrucić żeby osiągnac wiekszą rozdzielczość

    PS2. kod kolegi wyżej to chyba generato przebiegu kwadratowego o zadaniej czestotliwości???
  • Level 31  
    Witam

    Propnowałbym trochę poszperać po forum bo schematów jest dość kilka. Poszperaj w moich postach.

    Na wstępie wywaliłbym poza pętlę Do..Loop instrukcję Cursor Off.
    Trzeba zrobić dwie rzeczy, żeby regulacja działała. Po pierwsze wykryć moment przejścia przez zero (w tym przerwaniu włączyć timer, który odmierzy odpowiedni czas) a po tym czasie ustawiasz pin portu w odpowiedni stan (zależy od przyjętego rozwiązania).

    --
    pozdrawiam
  • Level 20  
    Bez kontroli prędkości (pośrednio przez prąd lub bezpośrednio)
    to układ będzie pracował dobrze tylko z wentylatorami.
    Poza tym polecam do tego triaki BTA (izolowana obudowa i
    duża wartość du/dt )
  • Level 26  
    Ten Witkacy8 coś słabo sie odzywa - jakieś może większe wskazówki?
    Nie znam sie za bardzo ,ale może nie trzeba sobie komplikować życia z tym Przejściem przez zero?
  • Level 20  
    Już się odzywam :) .
    A jakieś schemaciki.
    Jakie proponujecie,najprostsze i zarazem skuteczne.
    hunterhouse wrote:
    sam program to niebędzie problem, w sumie kilka linijek
    moge coś dla przykładu napisać tylko prosił bym o dane gdzie przychodzi sygnał "zera" i w jakiej postaci, oraz jak będzie zadawana moc wyjściowa.
    do tego jaka rozdzielczosć kolege interesuje.

    coprawda niewiem jak wyglada z rególacją konta załaczania dla silnika ale dla żarówki to nie problem, czy silnik ma jakieś dodatkowe wymagania jeśli chodzi o program ???


    Wejście z detektora zera na końcówkę int0 a wyjście na diodę moc'a z końcówki T1.
    żadnych specjalnych wymagań jeśli chodzi o silnik.
  • VIP Meritorious for electroda.pl
    W regulacji fazowej informacja o przejściu napięcia sieci przez "0" jest kluczowym parametrem....
    Sprawdzone rozwiązanie:
    http://pin.if.uz.zgora.pl/~jsieracki/Sterownik_mocy.html
    Ogólnie dzielisz czas trwania jednego półokresu na np 100 kawałków i w momencie przejscia napięcia przez zero włączasz triak na określony czas 0-100 zależny od ustawionej mocy.
  • Level 20  
    jacynka84 wrote:
    Ten Witkacy8 coś słabo sie odzywa - jakieś może większe wskazówki?
    Nie znam sie za bardzo ,ale może nie trzeba sobie komplikować życia z tym Przejściem przez zero?

    Silnik ten miałby być wentylatorem,może się zdażyć że będzie on większej mocy i z kondensatorem.
    Wentylator miałby mieć większe obroty,im większa temperatura w danym pomieszczeniu.
  • Level 26  
    co by niebyć goło słownym
    Code:
    $regfile = "8535def.dat"
    
    $hwstack = 64
    $swstack = 64
    $framesize = 32
    'Czestotliwość kwarcu np 4Mhz mozna zmienić
    $crystal = 4000000
    'ustawienie końcówki wyjścia
    Triac_out Alias Portb.0
    Config Pinb.0 = Output
    Set Triac_out

    '******************************************

    Const Rozdzielczosc = 100
    Const Tim =(_xtal /(100 * Rozdzielczosc))
    Config Timer1 = Timer , Prescale = 1
    Stop Timer1


    On Int0 Int_fall
    On Compare1a Timer_int

    Config Int0 = Falling
    Enable Compare1a
    Enable Int0



    Declare Sub Set_power(byval Pow As Byte)


    '**********************************
    'ustaw 20% mocy
    Set_power 20

    Do

    Wait 1
    Loop




    '**********************************
    Sub Set_power(byval Pow)
       Local Tmp As Word
       Tmp = Pow * Tim
       Compare1a = Tim * 100
       Compare1a = Compare1a - Tmp
    'tak dla pewności (mozna sprubować bez następnej linijki)
       incr compare1a
       Enable Interrupts
    End Sub


    Int_fall:
       Timer1 = 0
       Start Timer1
    Return

    Timer_int:
       Stop Timer1
       Reset Triac_out
       Waitus 10
    'powinno starczyć na załączenia traika???
       Set Triac_out
    Return

    z tym że to napisane teoretycznie, nietestowane w realu, tylko w symulatorze. powinno działać, niewiem tylko jak to będzie wygladać dla 0 i 100%, trzeba by przetestować w gotowym obwodzie. schemat ten co podał kolega crazy_phisic.

    ADD: sorka jeden mały ale bardzo znaczący błąd był, załączanie triaka musi być sygnałem 0. juz poprawiłem
  • Level 20  
    Ok. Popróbuję,i wtedy dam znać, jednak pewno aż pod koniec tygodnia.
    Prędzej nie dam rady ,pozdrawiam !!!
pcbway logo