Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Słuchawka Philips xalio nie ładuje się...

michalmiko 24 Lis 2006 12:13 2057 12
  • #1 24 Lis 2006 12:13
    michalmiko
    Poziom 17  

    Mam problem, ponieważ dodatkowa Słuchawka do telefonu Philips Xalio vox nie ładuje się na swojej ładowarce, tylko na ładowarce stacji bazowej.
    Gdy kupowałem dodatkową słuchawke, dostałem jakiś chiński zasilacz, który podawał za wysokie napięcie (zawsze sprawdzam chińskie zasilacze, bo już raz mi spalił sprzęt) więc kupiłem zasilacz Anssmana. Dodatkowa słuchawka będąc na swojej ładowarce jak by ładowała (na lcd jest symbol ładującej się baterii) ale niestety za parę dni telefon jest rozładowny :( i muszę wziąść go i ładować na stacji bazowej. Dlaczego tak się dzieje?
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

    0 12
  • #2 24 Lis 2006 13:15
    PICIA
    Poziom 33  

    a masz na stykach ładowarki jakieś napięcie???-bo jesli baza ładuje to oki ze słuchawką-sprawdz czy czasem nie jest coś na płytce w ładowarce-zimny lut... rozumie ze sam zasilacz jest dobry??-ma napięcie na wtyczce??

    0
  • #3 24 Lis 2006 13:30
    michalmiko
    Poziom 17  

    servistel napisał:
    a masz na stykach ładowarki jakieś napięcie???-bo jesli baza ładuje to oki ze słuchawką-sprawdz czy czasem nie jest coś na płytce w ładowarce-zimny lut... rozumie ze sam zasilacz jest dobry??-ma napięcie na wtyczce??

    Rozebrałem ładowarke dodatkowej słuchawki - nie ma tam układu elektornicznego. Jeżeli chodzi o styki to prąd jest bo jak już pisałem na wyświetlaczu słuchawki jest symbol ładującej baterii, ale niestety nie ładuje się.

    0
  • #4 24 Lis 2006 15:43
    Jack14
    Poziom 37  

    Z tego co piszesz wynika tylko jedno "masz problem z dodatkową ładowarką" ale nie podajesz więcej szczegółów.
    Jak to nic nie ma w ładowarce czyli co kabelki z zasilacza idą bezpośrednio do styków które ładują słuchawkę? (myślę że przynajmniej po drodze jest jakiś rezystor).
    Może zasilacz który kupiłeś jest jednak nie odpowiedni?

    ps

    weź w rękę jakiś woltomierz i sprawdź jakie napięcie jest na stykach do ładowania telefonu na bazie a jakie na ładowarce (zwróć uwagę czy polaryzacja jest taka sama).

    Pozdrawiam

    0
  • #5 24 Lis 2006 16:46
    PICIA
    Poziom 33  

    michalmiko napisał:
    servistel napisał:
    a masz na stykach ładowarki jakieś napięcie???-bo jesli baza ładuje to oki ze słuchawką-sprawdz czy czasem nie jest coś na płytce w ładowarce-zimny lut... rozumie ze sam zasilacz jest dobry??-ma napięcie na wtyczce??

    Rozebrałem ładowarke dodatkowej słuchawki - nie ma tam układu elektornicznego. Jeżeli chodzi o styki to prąd jest bo jak już pisałem na wyświetlaczu słuchawki jest symbol ładującej baterii, ale niestety nie ładuje się.

    w tym wypadku jesli tak sie dzieje-miga ikona baterii na wyswietlaczu to;

    zmierz napiecie na aku -bez odkladania na baze czy ładowarkę.
    potem włóż słuchawke na ładowarkę -zmierz napiecie na aku -powinno napięcie wzrosnąć
    -dla porównania ładowania to samo zrób na bazie.

    sadzę ze najprawdopodobniej nie masz dobrego zasilacza inne parametry napięciowe bądz pradowe-a wystarczy na chwilę "pożyczyć" zasilacza od bazy i bedzie wiadome co jest grane.w zasadzie sadze ze w łądowarce masz mała płytke z dioda i kondensatorem

    0
  • #6 24 Lis 2006 18:19
    michalmiko
    Poziom 17  

    Więc tak:
    Podczas ładowania nie jestem w stanie sprawdzić akumulatora.
    Polaryzacja na stykach tu i tu jest taka sama.
    Napięcie jakie powinno zasilać:
    baze:11v
    dod.słuchawke:6v

    Rzeczywiście jest(mierzone na stykach ładujących słuchake telefonu):
    baza:13,95v
    dod.słuchawka:6v

    Napięcie akumulatorka zasilającego słuchawke: 3,6v

    Jak już pisałem, rozebrałem podstawkę ładująca dodatkową słuchawke i nie ma żadnego układu elektronicznego, są tylko blaszki z jednej strony doprowadzone do styków w słuchawce, a z drugiej do zasilacza.

    0
  • #7 24 Lis 2006 20:12
    PICIA
    Poziom 33  

    a jak podmienisz zasilacz od bazy masz to samo???

    0
  • #8 24 Lis 2006 21:12
    michalmiko
    Poziom 17  

    servistel napisał:
    a jak podmienisz zasilacz od bazy masz to samo???

    Nie zamieniałem zasilacza ponieważ na podstawce od dodatkowej słuchawki pisze, żeby zasilać ją 6v :)

    0
  • Pomocny post
    #9 25 Lis 2006 07:49
    PICIA
    Poziom 33  

    z tego wygląda że zasilacz nie jest wydajny pradowo-inaczej teo nie mozna wytłumaczyć

    0
  • #10 25 Lis 2006 08:31
    michalmiko
    Poziom 17  

    servistel napisał:
    z tego wygląda że zasilacz nie jest wydajny pradowo-inaczej teo nie mozna wytłumaczyć

    A co mogę z tym problemem zrobić?
    Może jakiś układzik el.?

    0
  • #11 25 Lis 2006 16:20
    PICIA
    Poziom 33  

    mozna zastosować lm317-w odpowiednim ustawieniu napięcia-wykorzystać jakiś inny zasilacz...bo słuchawka jest dobra

    ps
    porównaj jescze biegunowośc na stykach bazy i ladowarki gdzie plus gdzie minus..

    0
  • #12 25 Lis 2006 16:54
    michalmiko
    Poziom 17  

    servistel napisał:
    mozna zastosować lm317-w odpowiednim ustawieniu napięcia-wykorzystać jakiś inny zasilacz...bo słuchawka jest dobra

    ps
    porównaj jescze biegunowośc na stykach bazy i ladowarki gdzie plus gdzie minus..

    Tak, słuchawka jest dobra, ale mógł byś dokładniej opisać lm317?
    Jak już pisałem polaryzacja jest taka sama.

    0