Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 21mk2760. Nie startuje. Mignie LED przy włączeniu.

danao 24 Nov 2006 14:56 1497 9
    danao
    Level 24  
    Witam wszystkich.Problem z w/w tv jest taki,że nie startuje.Mignie tylko led przy włączeniu do sieci i to wszystko...Przy samym starcie napiecia zmierzyłem i b+ idzie nawet do 72V ale od razu spada do 15 V i tak trzyma..Zamiast 24V jest 3V.Nie wymieniałem jeszcze elko na 160V, same pomiary.Wymieniłem tylko 68uFi to składałem z dwóch 22 i 47...Z góry dzieki za wszelkie sugestie...
    stanislaw piechucki
    Level 36  
    Sprawdz trafo,jedno bedzie pewne,i WN.Tymczasem.
    danao
    Level 24  
    Uzwojenie kluczujące odpięte i bez zmian.Odepne jeszcze hot i zobaczymy...

Dodano po 2 [godziny] 17 [minuty]:

Bez Hota taka sama reakcja...
    Zdzisław Osmulski
    Level 30  
    Jest to chassis MK2.Wygląda na to że działa układ PROTECTION czyli zabezpieczenia.Inne są napięcia w stby inne w on.Jeśli masz możliwość zajrzeć do SE to w nr 4i5/2006 jest ten zasilacz pięknie opisany.
    danao
    Level 24  
    Odpaliłem zasilacz.Jednak nie startuje mi tv.Dioda tylko mignie.Nie mam schematu i nie wiem, który tranzystorek odpowiada za zasilanie procka...
    jez
    Level 31  
    Schemat jest w bazie schematow elektrody.
    danao
    Level 24  
    Zmierzyłem napięcie i na procku jest 5V.Na 16 tej nodze TDA2725 jest 8,5V.Na podłączonej żarówce mam 94V B+ i resztę w normie.Dziwne z tym prockiem bo tylko dioda mignie i tyle...Jak podepne Hota to napięcie spada mi z 94 dop 16V, B+ oczywiście...Czy jeszcze mi coś zasugerujecie...

Dodano po 35 [minuty]:

Odpiąłem właśnie pamięć i dioda zaczęła mi migać bardzo szybko...Załaduje inna wsadem i dam znać...
    danao
    Level 24  
    Powalczyłem z nim jeszcze i po drodze przestała mi kluczowac pierwotna strona.Odpaliłem zasilacz ponownie napięcia są z tym, że B+ jest zawyżone do 110V.Wcześniej skakało mi , 94-104V.Teraz ma stabilne 110V.Może teraz działa protec?Ale pytanie kolejne.Otóż pozostałe napiecia są schematowe.Po podpięciu HOTA obciąża przetwornicę,że B+ jest 15V...
    nowypn
    Level 23  
    Witam
    Kolego jak już doszedłeś do tego dlaczego przetwornica miała zaniżone napięcie po podpięciu Hota to napisz bo mam tą samą usterkę i nie mogę ustalic co jest tego przyczyną a TV oczywiście tylko mignie diodą i to wszystko.
    Pozdrawiam
    danao
    Level 24  
    Witam.Klientt zrezygnował z naprawy, a nie chciałem sam się pakować w koszty, bo podejrzewałem trafo...