logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość obrazu w monitoringu z kamer LYD608C i kontrolera PCI?

Talibanczyk 24 Lis 2006 16:43 3314 26
REKLAMA
  • #1 3258904
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Witam....
    Poczytałem troszkę na elektrodzie itp itp... i założyłem sobie kamerki do sklepu.
    Ale efekt jest słaby - zeby nie mowic ze mizerny ..

Wszystko składa się z 2 kamer http://www.pcmicroware.com/V_Video_Camera/video_cam608c/lyd608c.jpg

kontrolera PCI na 4 kamery kupiłem na All**ro.pl za 160 zł

oraz kompa PIII - 800 MHZ 458 RAM - dysku 60 GB graf jakaś słaba 8 MB
    Wszystko działa na programie PICO 2000 - taki dostałem z kartą.

Sprawa wygląda tak:

kamety chyba są ok bo na podglądzie widać ładnie i wyrażnie, ale ale tylko jak mam włączony podgląd 1 kamery.. jeśli włącze drugą jakość obrazu drastycznie sie pogarsza... tak samo jest z nagrywaniem.... jak włącze nagrywanie to niestaty ale jakość nagranego obrazu rozni sie od tego co kamera pokazuje.... o co tu chodzi ....

komputer za słaby ... przecież PIII - 500 Mhz mial być wystarczający.
    czy też jakiś inny program do nagrywania ... jesli tak to jaki - ale darmowy najlepiej :)

z gory dziekuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3258963
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6450
    Niewiem w jakim formacie jest rejestrowany obraz ale jeden strumień DivX w pełnej rozdzielczości PAL i z bitrate >1200 kbps to już dla P3 850MHz trochę za dużo.

Jak chcesz rejestrować dwa strumienie to przedewszystkim potrzebujesz szybki dysk z dużym cache no i procesor trochę szybszy, chociaż Celerona 1,3GHz.
  • REKLAMA
  • #3 3259046
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 538
    Zacznij od karty graficznej, 8 MB to mało. minimum 32 a jeszcze lepiej 64MB. Komputer powinien być na chipsecie Intela, Ram i procesor powinny wystarczyć.
    Podaj jeszcze typ karty DVR, ewentualnie link do aukcji.
  • #4 3259444
    tzok
    Pamięć karty nie ma tu absolutnie nic do rzeczy, nawet obsługa nakładki (overlay) nie jest istotna, bo i tak przez overlay może być wyświetlany co najwyżej jeden strumień video.
  • #5 3259468
    alster1
    To jak wytłumaczysz fakt że na komputerze Pentium III z procesorem 600Mhz,z grafiką 64MB, bezproblemowo działa monitoring z czterema kamerami. Podgląd na żywo, zapis i przeglądanie nagrań bez zastrzeżeń.
  • #6 3259587
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    obraz wyświetlany jako podgląd kompie to są obrazki i nigdy nie bedzie taki jak obraz prosto z kamery puszczony na tv a chyba tego oczekiwałeś ,
  • #7 3259588
    tzok
    Lepsze oprogramowanie, poprawnie skonfigurowany system, szybsza karta.
    Ilość pamięci karty ma znaczenie tylko w 3D, w 2D do wyświetlenia obrazu 1024*768*32bpp potrzeba 3MB pamięci wideo, więcej pamięci nic nie pomoże, ew. 2x na bufor.
  • REKLAMA
  • #8 3259615
    alster1
    Niestety nie jestem informatykiem, zajmuję się telewizją przemysłową. Jednak na 32megowej Nvidii kamery nie chciały ruszyć a na 64MB chodzą bez problemu. Ten sam sprzęt, ta sama konfiguracja i soft, jedynie grafika z większą pamięcią (drivery te same).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 3261233
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    hmmm założyłem karte graf... GF 400 MX 64 MB .... ale wynik bardzo nieznacznie sie tylko poprawił :/

płyta na intelu.. i to calkiem niezla - tak sadze GIGABYTE GA-BX2000+

co do karty to nie wiem jaki to jest model ani producent :/

tylko na chipsecie jest logo CONEXANT
    fusion 878A
  • #11 3261287
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    znalazłem fotke kerty ... : http://arbiter.pl/files/g/1_1075618819_IMG_7548_.jpg

alke znalazłem też podobna fotke... na tych samych chipsetach ... ale jak sie dobrze przyjrzeć to moja karta ma 1 taki chipset a ta ma ich az 4 :) http://dvr.videotechnology.com/0306/kodicom.jpg

Dodano po 1 [minuty]:

mail: c-n-s(małpa)wp.pl
  • #13 3261600
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    ok zobaczymy co to da :) - dzieki
  • #14 3272525
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    no i d...pa :P

Komp mi te stery odrzuca od tego softu... natomiast na moich sterach pokazuje mi ze KArta nie została zainstalowana:/
  • #17 3467213
    jarekryzyko
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam, jeżeli nie zależy ci zbytnio na profesjonalnym oprogramowaniu, to polecam ci program Active WebCam. Potrafi przechwytywać obraz i dźwięk praktycznie z każdego urządzenia podłączonego do komputera, jest łatwy do konfiguracji i po polsku. Jedynym minusem jest napis Unregistered w lewym górynym rogu nagrań (nie przeszkadza praktycznie wcale) jeśli program nie jest zarejestrowany.
    Możliwości programu: dużo opcji konfiguracyjnych podłączonych kamer, rozbudowana detekcja ruchu (wraz z zaznaczeniem regionu), po wykryciu ruchu program nagrywa zdarzenie na dysk, może wysłać przez FTP lub mailem a nawet SMS'em. Robi serie zdjęć np. co 5 minut, można oglądać przez internet (ale do tego trzeba zarejestrować program).
    Program do pobrania z IDG: http://www.idg.pl/ftp/pc_13213/Active.WebCam.8.0.html
    Pozdrawiam.
  • #18 3467604
    scooba
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    polecam jakis recorder sprzetowy a nie karte PCI, jakis triplex i sobie w chacie przez www mozesz nawet ogladac,
  • #19 3473306
    jozwik
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Strasznie oszczędziłeś na tym "monitoringu". Dlatego masz takie efekty. Sprzęt z allegro za 100 zł. to nie monitoring.

Obawiam się że niewiele można z Twojego sprzętu wykrzesać.
    Ile traciłeś nie mając monitoringu?
  • #20 3474451
    alster1
    I tu kolego jozwik się mylisz. Sam instaluję karty Adacsa, ale są klienci którym nie można do zapisu z jednej lub dwóch kamer na działce założyć karty za 1000 - 1500zł.
    Właśnie dla takiego klienta zakupiłem kartę AJ214 z allegro. Karta 4 kamery 50kl/s za 195zł i jestem mocno zaskoczony zarówno podejściem sprzedającego jak i jakością i możliwościami karty i oprogramowania.
    Z czystym sumieniem mogę te karty polecić.
    Dodam że karta działa rewelacyjnie na w sumie podłym komputerze.
    Pozdrawiam
  • #21 3474661
    jozwik
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Karty z serii ETHER są rzeczywiście bardzo dobre. Sami je sprzedajemy.
    Problem jest innego rodzaju. Wielu z naszych klientów przychodzi z takim sprzetem za 100 zł. z allegro (chodzi mi o kamery) i prosi o cokolwiek lepszego.
    Sprawa jest prosta. Bardzo rzadko można otrzymać coś dobrego za nic.
  • #22 3476111
    alster1
    Tu muszę się z tobą zgodzić, a co do tych kart to naprawdę rewelacja, jedyne czego mi w nich brakuje to zapis prealarmowy, czyli 2-3 sekundy przed wystąpieniem detekcji ruchu. Mam to w kartach Adacs-a i nie ma takiej sytuacji że idzie nagrana osoba i nie wiadomo skąd się wzięła.
    Pozdrawiam
  • #23 3477148
    fgh98
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Witam

Panowie no coz ja mam własnie taka dziadowska karte;(Kupieł bo sie za bardzo nie znałem,a połaszczyłem sie na cene...

http://www.allegro.pl/item151814763_karta_dvr_4_kanaly_fonia_53zl_netto_warszawa.html

I teraz mam z nia taki problem.Facet dołozył mi oprogramowanie w jezyku angielskim,ale niestety na tym sofcie nie moge w pełni wykozystac,funkcji tej karty.Najbardziej mi chodzi Pre-alarm,i nagrywanie po zarejestrowaniu ruchu.

Panowie moze macie jakis soft??Z tego co wiem to wszyscy polecaja mi PICO 2000...
    W kazdym razie walczyłem z ta karta juz z uzytkownikiem alster(dzieki kolego :),ktory zasypał mnie roznymi prog,i nic...albo karta wogole nie rejestruje obrazu,albo stery nie chca sie wogole wgrac !!!

POMOCY.
    W kazdym razie karta chodzi i zapisuje obraz,w trybie ciagłym(na tym orginalnym sofcie)

Dziek iza pomoc.
    FGH98
  • #25 3479508
    fgh98
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    hej nie nie moj soft jest inny.W kazdym razie Pico juz mam.Ale teraz jak ustawic w nim opcje rejestracji po odnotowaniu ruchu??

FGH98
  • #26 3654369
    kasia19
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    kliknij prawym guzikiem na okienku z obrazem kamry z ktorej chcesz rejestrowac ruch.
    zaznacz na ekranie kwadraciki i nacisnij moniton detecttion enable.
    i tyle i powinno juz rejestrowac.:)

tyle z pamieci ci powiem teraz juz nie mam Pico
  • #27 3913241
    shotie
    Poziom 11  
    KArta PICO 2000 jest nieporozumieniem jesli chodzi o jej możliwość i jakość nagrywania. W porównianiu z profesjonalnymi kartami jak ADACS czy HICAP które umożliwiają nagrywanie w formacie MPEG4. Nie pamiętam jaki jest format zapisu oraz format wyswietlania Pico, ale z tego co testowałem to odrzuciłem ją daleko w kąt.

ps. czego sie spodziewac po karcie wartej 150zl..?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował monitoring sklepu z dwoma kamerami LYD608C podłączonymi do karty PCI 4-kanałowej (chipset Conexant Fusion 878A) działającej na komputerze Pentium III 800 MHz z 458 MB RAM i słabą kartą graficzną 8 MB. Problemem jest znaczne pogorszenie jakości obrazu przy podglądzie i nagrywaniu dwóch kamer jednocześnie oraz rozbieżność jakości obrazu na podglądzie i w nagraniu. Dyskusja wskazuje, że ograniczenia sprzętowe (procesor, dysk, karta graficzna) oraz oprogramowanie PICO 2000 mają wpływ na jakość i wydajność systemu. Zalecane jest użycie szybszego procesora (np. Celeron 1,3 GHz), szybkiego dysku z dużym cache oraz lepszej karty graficznej (minimum 32-64 MB). Użytkownik próbował wymienić kartę graficzną na GF 400 MX 64 MB, co dało niewielką poprawę. Wskazano, że oprogramowanie PICO 2000 jest ograniczone i polecono alternatywne programy, np. Active WebCam, oferujący detekcję ruchu i nagrywanie zdarzeń. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące sprzętowych rejestratorów (triplex) zamiast kart PCI. Użytkownicy podkreślają, że tanie karty z allegro (około 150-200 zł) mają ograniczone możliwości i jakość, a profesjonalne rozwiązania (np. ADACS, HICAP) oferują lepszy zapis w formacie MPEG4 i funkcje prealarmowe. Konkluzja jest taka, że poprawa jakości wymaga lepszego sprzętu, odpowiedniego oprogramowania oraz konfiguracji systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA