Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy da się przesyłać dane przez krótkofalówki??

30 Nov 2006 12:40 14799 117
    sq6ade
    Level 40  
    sp8gsc wrote:
    Krotkofalowiec, a nie ma pojecia o obowiązujących przepisach. Wstyd.
    Przesylanie danych za pomoca PMR jest niedozwolone w tym takze za pomoca mikrofonu.
    Kolego "instrukcja eterowa" to historia. Teraz trzeba przestrzegac aktualnie obowiazujacego prawa. A jak nie masz o nim pojecia to nie wprowadzaj ludzi w blad. Przesylanie danych czy obrazkow za pomoca mikrofonu to tez zwyczajna emisja cyfrowa.
    Kolega kilka razy pytal jak moze to zrobic legalnie tzn jak zdobyc pozwolenie. Moze bys tak to napisal zamiast plesc bzdury.

Jeśli nie istnieje taki jasny zapis gdzieś w ustawie to wypadałoby odszczekać publicznie te mocne słowa.
    Tak postępują kulturalni ludzie.
    marek446
    Level 11  
    Mam legalne PMR (homologacja wklejona w srodek radia) z wbudowanym
    scramblerem (to nic innego jak kodowanie mowy).
    W instrukcji PO POLSKU jest napisane jak to wlaczyc itd.
    Normalnie powinni mnie zamknac za szpiegostwo :D
    Nie dajmy sie zwariowac, jest to sprzet bez zezwolen,
    nawet dzieci moga to uzywac.
    Anonymous
    Level 1  
    sp8gsc
    Level 26  
    sq6ade wrote:

Czy puszczając wbudowaną melodyjkę z takiej PMRki albo sygnał przywołania nie jest to już swoistym złamaniem prawa?

Nie jest. Sam sobie odpowiedziales to jest sygnal wywolania. Owszem mozna go zapisac zerojedynkowo, ale ilosc przeslanych danych jest minimalna,a wlasnie tym rozni sie sygnal wywolawczy od emisji cyfrowych.
    sq6ade wrote:

przywilania.Kupując taką zabawkę użytkownik posługuje się tym jak zwykłym telefonem - może wpychać w mikrofon wszystko - tak rozumuje kupujący freebanda.

Ja wiem, ze on tak rozumuje, ale wlasnie nalezy go poinformowac, ze tak nie jest.

Dodano po 6 [minuty]:

c2h5oh wrote:
    Czy nadawanie telegrafią za pomocą komputera to jest emisja cyfrowa ?

Nie - i jako krotkofalowiec wiesz dobrze, ze taka emisja nosi nazwe telegrafia. Jest to szczegolna emisja. Mozna ja nadawac recznie i odbierac na sluch a takze nadawac i odbierac za pomoca komputera. Co ciekawsze istnieje tez mozliwosc krzyzowania tych sposobow. Jest to jedna z wyjatkowych cech tej emisji - inne jej nie posiadaja.
    c2h5oh wrote:

A nagrywane teksty, a następnie wielokrotnie przyśpieszane i nadawane (EME) to też emisja cyfrowa ?
    Oczywiscie, ze nie - szybkosc nie ma tu nic do rzeczy. Takie teksty tez mozna odbierac bez uzycia komputera - tak jak to sie robilo dawniej.
    c2h5oh wrote:

A jeżeli obrazek jest stworzony w ASCII a następnie nadany telegrafią, to jest emisja cyfrowa ?
    Nie jest mozlwe nadanie telegrafia obrazka - to jest emisja cyfrowa.

c2h5oh wrote:

CTSS to czysta emisja cyfrowa ...

Nie - to jest sygnal wywolawczy lub sygnal identyfikacyjny. Owszem cyfrowy, ale nie mozna nazwac go emisja cyfrowa - za malo danych zawiera.

Dodano po 6 [minuty]:

sq6ade wrote:

Jeśli nie istnieje taki jasny zapis gdzieś w ustawie to wypadałoby odszczekać publicznie te mocne słowa.

Niewatpliwie masz racje - jesli nie istnieje - jestem jednak przekonany ze zarowno na CB jak i PMR dopuszczalna jest tylko niekodowana transmisja otwartym tekstem.
    marek446
    Level 11  
    Kochany gsc, a ja na jaka kare zasluguje, jak koduje mowe na PMR :D ?
    Powinienem isc na policje, oddac krotkofalowki ?
    Namawiasz innych do krotkofalarstwa, wmawiajac ze tylko
    krotkofalowcom cos wolno. Moim zdaniem, masz poglady z
    lat 80.
    Pozdrawiam
    sp8gsc
    Level 26  
    marek446 wrote:
    Kochany gsc, a ja na jaka kare zasluguje, jak koduje mowe na PMR :D ?

Nie zajmuje sie karaniem kogokolwiek. Nie wiem na czym polega to kodowanie jakiego uzywasz, ale chyba nie jest to inny rodzaj modulacji. Jesli radiotelefon PMR ma homologacje w Polsce mozesz go bez przeszkod uzywac.
    marek446 wrote:

Namawiasz innych do krotkofalarstwa, wmawiajac ze tylko
    krotkofalowcom cos wolno.

Bo tak jest - zdobycie pozwolenia daje konkretne uprawnienia i korzysci.
    gimof
    Level 27  
    SITO79 wrote:
    motorola stosuje w swoich PMRach tzw. "szyfrowanie mowy" daje to efekt "kwakania" u podsłuchujących rozmowę, a nie mających tej funkcji.

to chyba też można podciągnąć pod emisję cyfrową.

No nie to jest szyfrowanie, a nie emisja cyfrowa... zreszta motorola lubuję się w szyfrowaniu mowy....
    mpn103
    Level 34  
    Do przesyłania wszelkiego rodzaju cudów jest najlepszy MixW
    tofiel
    Level 12  
    @c2h5oh, sp8gsc
    CTSS to nie jest emisja cyfrowa, to nawet nie jest sygnał cyfrowy, a jedynie zwykła sinusoida dodawana do fonii i na podstawie detekcji częstotliwości tej sinusoidy odblokowywana jest blokada szumów, wg. waszych definicji zostało to pomylone z wywołaniem DTMF

odnośnie szyfrowania mowy, to pomimo, ze ta motorola ma scramblera, to na szyfrowanie sygnału na terytorium polski wymagana jest odrębna licencja, tak jak na nóż - mogę go mieć w kuchni ale musze byc 007 aby kogoś nim ukłuć

CW zaliczane jest do łączności cyfrowych, podobnie jak SSTV (mimo iż można zrobić sobie stuprocentowy analogowy układ nadawczo-odbiorczy do tej emisji - patrz. "Konstrukcje krótkofalarskie dla zaawansowanych")

Wszelkie formy łączności w paśmie PMR inne niż fonia podchodzą pod kodowanie sygnału rozumiane tudzież jako szyfrowanie i jako takie jest zabronione bez odpowiedniej licencji.

Na pasmach amatorskich też nie można wykonywać łączności wszystkimi emisjami cyfrowymi (jak, np taki scrambler z motoroli) bez odpowiednich pozwoleń. To jakie emisje są dozwolone określa BANDPLAN.

Podsumowując to wszystko można śmiało stwierdzić że technicznie jest to wykonalne, ale w praktyce na drodze stoją przepisy.

@zbyrek2
    nie określiłeś jaki to będzie sygnał, być może istnieje jakieś rozwiązanie które będzie zadowalające dla ciebie. Jeżeli to ma być transmisja pomiędzy komputerami to dwie karty WiFi i dobre Yagi kupić, lub nawet miski, jeżeli ma być to cyfrowa obsługa jakiegoś urządzenia, to rozwiązaniem może być wysyłanie pakietów sterujących i raportujących smsami - w heyah 5 zł/tydzien kosztują darmowe smsy - jeżeli bardzo ci zależy na sterowaniu z takiej odległości to będzie to żaden wydatek.
    Jeśli chodzi o licencje krótkofalarską, to najlepiej zgłoś się do najbliższego klubu krótkofalowców.

Mam nadzieje, że wyjaśniłem tu wielu kolegom nieścisłości w wątku. Z góry dziękuję za kliknięcie na przycisk "pomógł"
    marek446
    Level 11  
    Nie zgodze sie ze kodowanie mowy jest zabronione, napisalem
    juz ze mam PMR ktory ma taka funkcje, instrukcja jest
    w j.polskim i homologacja jest wklejona w radio.
    Kupujac takie cos, nie musze sie na tym znac,
    instrukcja obslugi powinna mnie o wszystkim
    poinformowac. Nie ma tam mowy o zadnych
    licencjach, nawet dodatkowych.
    Z calym szacunkiem, forum nie moze byc dla
    mnie wykladnia prawa.
    Gdzie mozna przeczytac co wolno w Polsce a co nie ?
    Pamietam, byla w "Swiat Radio" wkladka co wolno w
    poszczegolnych krajach na CB i PMR, ale Polski
    niestety w tej tabeli nie ma (SR 05/2006) .
    (jest w tej wkladce wiele, od packet radio do
    laczenia sie e-QSO via internet )
    Same cyfrowe dranstwa :D

Marek
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć .

tofiel wrote:
    ...Mam nadzieje, że wyjaśniłem tu wielu kolegom nieścisłości w wątku. Z góry dziękuję za kliknięcie na przycisk "pomógł"...

:arrow: tofiel Nic nie rozwiałeś, a domagasz się klikania na "pomógł".

Po pierwsze, to bandplan nie jest żadnym dokumentem. Bandplan może jedynie sugerować, jakimi emisjami pracujemy w konkretnych wycinkach pasm amatorskich.
    Po drugie, to swoich wywodów nie podparłeś żadnymi przepisami. Jeżeli z taką pewnością piszesz, to co piszesz, to podaj linki, bądz wskaż dzienniki ustaw, w których te rewelacje zostały ogłoszone. Wystarczy numer i rok. Resztę odnajdziemy.
    Pisałem już o tym na forum, ale widocznie jako nowy user nie czytałeś tego, więc napiszę jeszcze raz. Żaden bandplan nie jest obowiązującym w kraju dokumentem. Tak samo, jak ustalenia, czy tzw. decyzje PZK czy ludzi przez nich powołanych . To są tylko i wyłącznie ustalenia pomiędzy krótkofalowcami. Nic poza tym.
    Jeżeli jakiekolwiek przepisy mają obowiązywać i mieć moc prawną, muszą być ogłoszone w Dzienniku Ustaw.
    Tak więc, wskaż łaskawie, z którego dziennika pochodzą rewelacje, o których tyle napisałeś .
    Jak do tej pory, to jednoznacznie jest określone, że radiotelefony PMR nie mogą być modyfikowane i muszą pracować z oryginalnymi antenkami.
    Nic nie napisano, czy do mikrofonu się mówi, czy "bzyka" sygnałem cyfrowym.
    Czekam na przepisy i pozdrawiam.
    yes2mike
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tofiel: Od kiedy CW jest "lacznoscia cyfrowa" ?! W takim razie, lacznosc foniczna w USB lub LSB jest takze CYFROWA ?!
    No w takim razie jest, bo AM'owicz i FM'owicz slyszy jedynie belkot...

Nie wiesz takze o jednej DOSC istotnej sprawie. W pasmie np UHF czy VHF przeznaczonym dla radioamatorow, mozesz robic praktycznie wszystko, pod warunkiem, ze technika przesylu DZIELISZ sie z innymi radioamatorami.

W takim razie, jezeli CW jest emisja cyfrowa, to scrambling TAKZE.

Obok przycisku "pomogl" powinien byc - analogicznie dzialajacy - "wprowadzil w blad". Ty na taka opcje dzis zasluzyles.
    Jap
    Level 29  
    nawiązując do tematu - godny polecenia jest też pakiet programów SV2AGW do Packet Radio. bez ingerencji w PMRki to 1200bps - no może uda sie pocisnąć 2400bps - trzeba sprawdzić. Na bazie oprogramowania tego krótkofalowca można zrobić całą sieć... fajna zabawa...

przesyłanie obrazków - poszukaj coś o SSTV - większość programów wykorzystuje kartę dźwiękową jako modem. Można pobawić się i w PSK31 ale to raczej coś w rodzaju gg dla 2 osób.

Tak jak było wspomniane kilka razy - MIXW jest uniwersalnym programem i posiada wiele różnych typów emisji cyfrowych, które możesz przetestować na PMRkach (dla tych, którzy na mnie zaraz naskoczą dodam) edukacyjnie.
    sp8gsc
    Level 26  
    tofiel wrote:

CTSS to nie jest emisja cyfrowa, to nawet nie jest sygnał cyfrowy, a jedynie zwykła sinusoida dodawana do fonii i na podstawie detekcji częstotliwości tej sinusoidy odblokowywana jest blokada szumów, wg. waszych definicji zostało to pomylone z wywołaniem DTMF

Zgadza sie. Mialem na mysli DTMF.
    tofiel wrote:

odnośnie szyfrowania mowy, to pomimo, ze ta motorola ma scramblera, to na szyfrowanie sygnału na terytorium polski wymagana jest odrębna licencja,

No prosze. A jednak nie jest to ogolnodostepne.
    tofiel wrote:

CW zaliczane jest do łączności cyfrowych, podobnie jak SSTV (mimo iż można zrobić sobie stuprocentowy analogowy układ nadawczo-odbiorczy do tej emisji - patrz. "Konstrukcje krótkofalarskie dla zaawansowanych")

Do cyfrowych? Kto tak zaliczył? Sam przed laty nadawalem cw na kluczu sztorcowym, a sluchalem na ucho. Wtedy nikt nie mowil o emisjach cyfowych, bo w ogole nie bylo komputerow. Wiec jak to jest - kiedys nie byla cyfrowa, a teraz jest? Cos tu nie tak.
    tofiel wrote:

Na pasmach amatorskich też nie można wykonywać łączności wszystkimi emisjami cyfrowymi
    Oczywiscie. Niemniej jak ktos opublikuje jakis nowy rodzaj emisji cyfrowych wraz ze spsobem kodowania i dekodowania to wydaje mi sie ze mozna go stosowac. Np PSK-31
    Banplan mowi ogolnie o emisjach cyfrowych.
    tofiel wrote:

Jeśli chodzi o licencje krótkofalarską, to najlepiej zgłoś się do najbliższego klubu krótkofalowców

Ba, ale skad go wziac, jak wiekszosc jest od lat "zabita dechami". Sugerowalbym nawiazanie kontaktu z lokalnym gronem krotkofalowcow - wystarczy znalezc jednego - on przewanie bedzie wiedzial jak to zrobic. Sugerowlabym poznanie jak najwiekszej ich liczby - to sie moze oplacic.
    tofiel wrote:

Mam nadzieje, że wyjaśniłem tu wielu kolegom nieścisłości w wątku.
    Dziekuje za sprostowanie CTSS-DTMF.
    Anonymous
    Level 1  
    sp8gsc
    Level 26  
    c2h5oh wrote:

Nic nie napisano, czy do mikrofonu się mówi, czy "bzyka" sygnałem cyfrowym.

A jednak jest o tym napisane - wlasnie tam gdzie jest mowa o stosowaniu wylacznie niekodowanych transmisji. Gdzies to czytalem, ale nie bede teraz szukal. Moze ktos inny szybciej znajdzie.

Dodano po 8 [minuty]:

zbyrek2 wrote:
    A czy to prawdfa że nie trzeba od 3 lat tej licencji na cb czy nie?? Może dlatego są zabite dechami związki krótkofalowców.
    Na uzywanie radiotelefonu CB nie potrzeba zadnego pozowlenia.

Zwiazek krotkofalowcow jest jeden. Polski Zwiazek Krotkofalowcow - jest to organizacja zrzeszajaca obecie ok 3000 czlonkow. W skali kraju malo, ale skoro ktos uwaza ze bedac krotkofalowcem nie powinien do niej nalezec to jego sprawa. Inna sprawa, ze wielu krotkofalowcow albo jest tylko "posiadaczami pozwolen" i nie robia zadnych lacznosci, albo robia takie, ktorych potwierdzanie nie ma wiekszego sensu, wiec nie jest im potrzebna wymiana kart przez biuro QSL, dlatego nie sa czlonkami PZK. Wystarcza im pogadanie lokalnie na reczniaku albo tylko na 80m ssb ze stacjami polskimi - moim zdaniem maja po prosu zbyt male ambicje albo zbym male mozliwosci zeby "rozwinac skrzydla".
    "Zabitych dechami" zwiazkow krotkofalowcow nie ma.
    Sa za to kluby CB - propagujace nielegalne nadawanie obok pasma CB - spelniaja wszelkie wymogi , aby mogly byc uznane za organizacje przestepcze.

Dodano po 3 [minuty]:

Jap wrote:
    posiada wiele różnych typów emisji cyfrowych, które możesz przetestować na PMRkach
    ...

Korekta. ...posiada wiele różnych typów emisji cyfrowych, których nie możesz przetestować na PMRkach
    Jap wrote:

dla tych, którzy na mnie zaraz naskoczą dodam) edukacyjnie.
    A jednak "naskocze" na Ciebie. Wlasnie za slowko edukacyjnie.
    Edukacyjnie czyli po to zeby nauczyc sie nie przestrzegania prawa... tak?
    sq6ade
    Level 40  
    sp8gsc wrote:
    Wystarcza im pogadanie lokalnie na reczniaku albo tylko na 80m ssb ze stacjami polskimi - moim zdaniem maja po prosu zbyt male ambicje albo zbym male mozliwosci zeby "rozwinac skrzydla".

Albo po prostu wystarcza im to "do szczęscia".
    yes2mike
    Nie. "edukacyjnie" wlasnie to oznacza. Jest to informacja, ze np. istnieje taka mozliwosc, a nie jest zacheta do lamania prawa (czesc ludzi odbiera to jako wlasnie zacheta).
    Zwroc uwage, ze na naszym rynku mozna kupic wiele ukladow - KIT'ow -do samodzielnego montazu, ktorych stosowanie jest niezgodne z prawem, a uzywac niby mozna, tylko w celach wlasnie "edukacyjnych" (jedno drugiemu oczywiscie zaprzecza).

Caly czas zastanawiam sie, dlaczego ktos wrzucil CW do transmisji cyfrowych ? Przeciez to uwlacza temu zagadnieniu. To jest chyba jakas bzdura...
    Rozumiem... APCO25 - to jest cyfra.
    Wiec jezeli puszcze telegrafie w standardzie APCO25, to chyba nie zrobie nic zlego. Przeciez i jedno i drugie to "emisja cyfrowa" ?

Czyli: Majac "jedynke" moge pracowac w standardzie APCO25, tetra itp.

PZK. Znam ta "firme". Slyszalem, ze trzeba placic skladki - nic wiecej ;) Kiedys to byl prestiz... dawno temu.
    sp5wcx
    Level 33  
    DTMF to też emisja cyfrowa? Przecież to nic innego jak para sinusoidalnych częstotliwości z pasma akustycznego jednocześnie nadawanych. A że konketnej parze częstotliwości "domyślnie" odpowiada jakaś cyfra, to już inna bajka.
    yes2mike
    DTMF ;)
    Ciekawe, co ludzie na przemienniku powiedza, jezeli np. zrobisz sobie wyswietlacz i ze znajomymi wrzucisz w radio "roger beep'a" - dwie lub wiecej cyfr na koncu wypowiedzi (najlepiej na poczatku).
    Bedzie to oczywiscie CYFROWA identyfikacja... Albo nie - select5 !

Odpowiedz jest prosta - nie dadza Ci pogadac, chociaz sami godzinami romawiaja na przemienniku o takich pierdolach, ze u mnie akumulator w radiu sie zabezpiecza i 3 razy dziennie trzeba go ladowac.
    sq6ade
    Level 40  
    sp5wcx wrote:
    DTMF to też emisja cyfrowa?
    Ciąg takich tonów puszczonych w eter to już jakby emisja cyfrowa - w końcu leci w eter pare bajtów. Kiedyś starsi krótkofalowcy się bzdyczyli na takie stringi DTMF i mówili że to niedozwolone.
    sp5wcx
    Level 33  
    sq6ade wrote:
    sp8gsc wrote:
    Wystarcza im pogadanie lokalnie na reczniaku albo tylko na 80m ssb ze stacjami polskimi - moim zdaniem maja po prosu zbyt male ambicje albo zbym male mozliwosci zeby "rozwinac skrzydla".

Albo po prostu wystarcza im to "do szczęscia".

Tak jak na przykład mi i większości moich Kolegów eterowych.
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć.

sp8gsc wrote:
    ...A jednak jest o tym napisane - wlasnie tam gdzie jest mowa o stosowaniu wylacznie niekodowanych transmisji. Gdzies to czytalem, ale nie bede teraz szukal. Moze ktos inny szybciej znajdzie.

A co ma tu do rzeczy transmisja kodowana ? Rozmawiamy chyba o transmisji cyfrowej.
    Transmisja cyfrowa i transmisja kodowana, to dwie zupełnie różne rzeczy.
    Zwykła telegrafia też może być (i często bywa ) kodowana :) .

sp8gsc wrote:
    "Zabitych dechami" zwiazkow krotkofalowcow nie ma.
    Sa za to kluby CB - propagujace nielegalne nadawanie obok pasma CB - spelniaja wszelkie wymogi , aby mogly byc uznane za organizacje przestepcze.

Związków nie ma, ale za to są "zabite dechami" "kluby" mianujące się krótkofalarskimi. Jest ich jeszcze sporo w kraju. Szkoda, że nie można w nich (jak i w PZK) przeprowadzić lustracji. Pewnie by z tych 3000 pozostało 1000 a może jeszcze mniej członków :). Pewnie by po takiej lustracji okazało się, że jest to dopiero organizacja ... gorsza niż "przestępcze kluby CB", o których napisałeś. Sam wiesz najlepiej, kto i kim był (i jest dalej) w takich klubach. Może młodzi adepci nie mają o tym pojęcia, ale są tacy, co pamiętają ...
    Wracając do tematu. W dalszym ciągu wiele teorii i zero konkretów (przepisów ).
    Czekamy z niecierpliwością na linki do aktów prawnych, w których napisano, że nie można przesyłać sygnałów cyfrowych przez mikrofon PMR-a.
    marek446
    Level 11  
    Widze ze nikt nie zwrocil uwagi na moj post,
    gdzie napisalem ze bez trudu mozna znalezc
    przepisy z innych krajow, a najtrudniej z Polski.
    Dlatego pewnie zabraklo w tabelce w "Swiat Radio"
    polskich przepisow odnosnie CB i PMR.

Jak milo jest poczytac posty, gloryfikujace
    dostepnosc tylko dla krotkofalowcow takich
    cudow jak SSTV czy Packet radio. Naprawde jest sie z czego
    cieszyc, zwlaszcza jak sie poczyta co wolno na CB czy PMR w
    Niemczech. Sa one dla krotkofalowcow przykladem
    ostrych przepisow, a jednak jak liberalnych mozna
    powiedziec. Kto ma niech sobie zajrzy do "Swiata Radio".

Pozdrawiam
    Anonymous
    Level 1  
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć .

zbyrek2 wrote:
    Ten temat się zamienił w: Czy można cyfrowo przesyłać dane przez cb,pmr itd. A pierwotnie sie nazywał czy da się przesyłac przez pmr.

Padła wielokrotnie odpowiedź, że się da przesyłać.
    Skoro nie interesuje Cię dalsza dyskusja, zamknij temat (symbol kłódki na dole) i po kłopocie.
    r.zimnicki
    Level 11  
    1. po pierwsze na transmisje cyfrowa, obojetne czy DTMF, czy inny rodzaj bipania trzeba miec pozwolenie, bo nie mozna bipac na pasmach ogolnodostepnych

2.pytasz o predkosc transmisji - wiec, jesli masz cienkie radyjko, to nie spodziewaj sie pasma akustycznego wiekszego niz 100 Hz - 5 kHz, czyli nie polecisz wiecej niz 2400 bodow (impulsow/sekunde), a wiec okolo 240 Bajtow/sekunde

3.jesli masz lepsze radyjko, to polecisz 4800 bodow

4.jesli chcesz poleciec szybciej, to musisz zakodowac sygnal (zrobic kompresje)

5.mozesz zrobic sprzeg akustyczny, czyli glosniczek do mikrofonu w radyjku i mikrofon do glosniczka w radyjku (radyjko sprzegniete z karta dzwiekowa w komputerze)

6.jesli chcesz zrobic cos na powaznie, wlutuj sie do wyjscia glosniczka w radyjku i podlacz uklad, ktory z bipania zrobi sygnal TTL lub CMOS

7.to samo zrob z mikrofonem, pamietaj, ze radyjka maja mikrofon pojemnosciowy, wiec musisz wlutowac sie bezposrednio pod warikap w modulatorze - te radyjka maja modulacje AM, wiec wlutuj sie na wejsciu transformatora modulujacego, jesli trafisz na radyjko FM, wtedy musisz podlaczyc sie pod warikap (musisz zachowac rezystancje, pojemnosc i napiecie na warikapie, bo stracisz modulacje i wprowadzisz intermodulacje wzglednie harmoniczne)

8.najprosciej bedzie, jesli zdobedziesz jakas motorole z ukf (od 144 MHz wzwyz) i interfejsem - polecisz na niej 9600 bodow

9.w sieci sa opisy modulatorow/demodulatorow, czyli modemow do radiostacji (wpisz tak w guugle)

polecam jakas pozycje o cb-radio, dowiesz sie co trzeba umiec na licencje krotkofalowca, a powiem ci, ze to to Ci sie przyda, bo bedziesz mial dostep do Packet Radio, SSTV, faksow, satelitow pogody, a nie tylko publiczna transmisje A3M, no i licencje na moz do 10W, co daje Ci kontakt ze swiatem, szczegolnie jak pobawisz sie we wstegi..

pozdrawiam i zycze powodzenia
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć .

Kolejny człowiek udzielający "dobrych rad" :)

r.zimnicki wrote:

1. po pierwsze na transmisje cyfrowa, obojetne czy DTMF, czy inny rodzaj bipania trzeba miec pozwolenie, bo nie mozna bipac na pasmach ogolnodostepnych

Jakie przepisy to określają ? W którym dzienniku ustaw zostały opublikowane?

r.zimnicki wrote:

2.pytasz o predkosc transmisji - wiec, jesli masz cienkie radyjko, to nie spodziewaj sie pasma akustycznego wiekszego niz 100 Hz - 5 kHz, czyli nie polecisz wiecej niz 2400 bodow (impulsow/sekunde), a wiec okolo 240 Bajtow/sekunde

Co to jest "cienkie radyjko" ? Może jakaś firma, model ?

r.zimnicki wrote:

3.jesli masz lepsze radyjko, to polecisz 4800 bodow

Ciekawe. Napisz jakie to jest lepsze radyjko, jakie przenosi pasmo akustyczne i jak to ma się do obowiązujących przepisów (dewiacja częstotliwości)

r.zimnicki wrote:

4.jesli chcesz poleciec szybciej, to musisz zakodowac sygnal (zrobic kompresje)

zakodowanie sygnału i kompresja to dwie zupełnie inne sprawy.

r.zimnicki wrote:

6.jesli chcesz zrobic cos na powaznie, wlutuj sie do wyjscia glosniczka w radyjku i podlacz uklad, ktory z bipania zrobi sygnal TTL lub CMOS

I to już będzie poważna transmisja ? tylko czemu ma służyć ta zamiana sygnałów, poza utratą homologacji na PMR-a ? Szkoda, że nie doradziłeś, co dalej z takimi sygnałami zrobić i w czym taka zmiana pomoże .

r.zimnicki wrote:

7.to samo zrob z mikrofonem, pamietaj, ze radyjka maja mikrofon pojemnosciowy, wiec musisz wlutowac sie bezposrednio pod warikap w modulatorze - te radyjka maja modulacje AM, wiec wlutuj sie na wejsciu transformatora modulujacego, jesli trafisz na radyjko FM, wtedy musisz podlaczyc sie pod warikap (musisz zachowac rezystancje, pojemnosc i napiecie na warikapie, bo stracisz modulacje i wprowadzisz intermodulacje wzglednie harmoniczne)

Czy widziałeś kiedyś radiotelefon PMR ? Jeżeli nie, to zapoznaj się chociaż z opisami parametrów takiego PMR-a. O jakim AM-ie piszesz ??? O jakim transformatorze modulującym ??

r.zimnicki wrote:

8.najprosciej bedzie, jesli zdobedziesz jakas motorole z ukf (od 144 MHz wzwyz) i interfejsem - polecisz na niej 9600 bodow

Co ma do tego Motorola i do tego pracująca w strzeżonym paśmie 144 MHz ? Czy wiesz, co piszesz? Autor tematu pisze o radiotelefonach PMR !

r.zimnicki wrote:

9.w sieci sa opisy modulatorow/demodulatorow, czyli modemow do radiostacji (wpisz tak w guugle)

Chyba jednak nie przeczytałeś pytania autora tematu . Piszesz nie na temat.

r.zimnicki wrote:

polecam jakas pozycje o cb-radio, dowiesz sie co trzeba umiec na licencje krotkofalowca, a powiem ci, ze to to Ci sie przyda, bo bedziesz mial dostep do Packet Radio, SSTV, faksow, satelitow pogody, a nie tylko publiczna transmisje A3M, no i licencje na moz do 10W, co daje Ci kontakt ze swiatem, szczegolnie jak pobawisz sie we wstegi..

Kolego. O czym Ty piszesz ? satelity pogody ? moc do 10 W ? Chyba masz zerowe pojęcie o krótkofalarstwie i przepisach obowiązujących w tej materii.