Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Shuttle AK32VN, Duron 950 - nie działa po wymianie procesora

Quler 25 Lis 2006 12:57 1054 18
  • #1 25 Lis 2006 12:57
    Quler
    Poziom 12  

    Witajcie.
    Mam problem z moim kompem. Mam płyte główną Shuttle AK32VN VIA KT266A. Pisze że obsługuje ona Athlony, Athlony XP i Durony. Wcześniej pracował tam Athlon Xp 2000 + ale go sprzedałem. I kupiłem mniejszego proca. Wybór padł na Durona 950mhz. Duron był sprawdzany i działał. Gdy założyłem go u siebie to komputer odpalił ale nic sie nie pokazuje na ekranie. Poprostu komputer działa ale sie nic nie pokazuje. Próbowałem z różnymi kartami grafiki ale problem nie ustąpił. Podpowiedzcie mi co moge jeszcze zrobić.[/img][/url]

  • #2 25 Lis 2006 13:00
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Probowales resetowac CMOS?
    Jezeli plyta ma jakies zworki to czy sa dobrze ustawione?

  • #3 25 Lis 2006 13:01
    k0niu
    Poziom 23  

    najlepiej sproboj zresetowac BIOS zworka na plycie, bo moze ustawilo Ci sie na PCI jako primary graphic :)

  • #4 25 Lis 2006 13:10
    Quler
    Poziom 12  

    Jedyne co robiłem to wyjmowałem baterie na kilka minut. Jak zresetować bios zworką bo troche ciemny jestem :(

  • #5 25 Lis 2006 13:14
    k0niu
    Poziom 23  

    wyjmij wtyczke z gniazdka sieciowego,potem bateryjke i czyms metalowym zewrzyj styki w plycie glownej, czyli + z - tam gdzie powinna byc bateryjka

  • #6 25 Lis 2006 13:24
    Kolobos
    Spec od komputerów

    :arrow: k0niu
    Resetuje sie CMOS, a nie BIOS! Ustawienie init display first nie ma żadnego zwiazku z tym czy wyswietli sie obraz czy nie! Opcji tej uzywa sie tylko w przypadku posiadania dwoch kart w celu wybrania, ktora ma sie wlaczyc jako pierwsza i wyswietlac obraz.

  • #7 25 Lis 2006 13:37
    Quler
    Poziom 12  

    No dobra ale jak zresetować CMOS ?

  • #8 25 Lis 2006 13:40
    k0niu
    Poziom 23  

    no masz napisane wyzej, a co do BIOS, czy CMOS to jaka różnica? i tak wiadomo o co chodzi

  • #9 25 Lis 2006 13:41
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Zworka na plycie (w instrukcji masz napisane gdzie jest) lub tak jak napisal k0niu zwierajac na chwile styki w koszyczku baterii przy odlaczaonym kablu zasilajacym!

  • #10 25 Lis 2006 14:01
    labas
    Poziom 17  

    Witam
    Wcześniej miałeś Atlona XP 2000 , który pracuje na szynie 133MHz .
    Duron 950 pracuje na szynie 100MHz , sprawdź w biosie czy czasem nie masz przetaktowania na wyższą częstotliwość , durona nie uruchomisz na 133MHz , będą zwisy kompa .
    Pozdrawiam

  • #11 25 Lis 2006 14:02
    Quler
    Poziom 12  

    Niestety nic to nie pomogło. Dalej się nie chce włączać.
    Aha mam jeszcze jedno pytanie. Czy do uruchomienia komputera jest koniecznie potrzebny dysk twardy ?

  • #12 25 Lis 2006 14:15
    labas
    Poziom 17  

    Witam
    Bez dysku zainicjuje się tylko bios , sprawdzi komponenty i wyskoczy komunikat o braku dysku.

  • #13 25 Lis 2006 14:17
    Quler
    Poziom 12  

    Ale jak mam przestawić na 100MHz skoro się nie włącza obraz.

  • #14 25 Lis 2006 14:25
    labas
    Poziom 17  

    Witam
    To tylko reset , tak jak wyżej pisali koledzy , bios powinien się ustawić do funkcji ,,fabrycznych". Jeśli to nie pomoże to może spróbuj wgrać nowy bios o ile kość nie jest uwalona.

  • #15 25 Lis 2006 16:38
    Quler
    Poziom 12  

    Nic nie dał reset. W dalszym ciągu się nie włącza.

  • #16 26 Lis 2006 11:35
    k0niu
    Poziom 23  

    no to jest przypuszczenie ze Duron jest uszkodzony !!!

  • #17 26 Lis 2006 14:26
    mat_ed
    Poziom 43  

    Sprobuj jeszcze ustawic magistrale procesora na 100MHz zworka na plycie glownej. Zworka ta znajduje sie zaraz z boku z prawej strony baterii oznaczona jest jako jp2 - prawidlowo dla tego procesora powinna byc ustawiona w pozycji 1-2.
    Dla ulatwienia sprawy podam link do manuala:
    http://global.shuttle.com/Download/Download_File.asp?Item=AK32V

    strona 26.

  • #18 27 Lis 2006 18:58
    Quler
    Poziom 12  

    Niestety nic to nie dało. Na ekranie dalej nic nie widać...

  • #19 27 Lis 2006 19:29
    tronic1
    Spec od komputerów

    Może przy wymianie procesora,zakładaniu chłodzenia wysuneła się k.graficzna ? Wyjmij ją i włóż z powrotem,ewentualnie załóż inną kartę.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME