Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Astra - komputer się nie odzywa :-(

prokopcio 26 Lis 2006 23:13 2415 18
  • #1 26 Lis 2006 23:13
    prokopcio
    Poziom 29  

    Witam.

    Mam taki problem - komputer wogóle nie chce wyświetlać błędów ani nawet nie mruga 12 razy jako początek pokazywania błędów - u taty mruga 12 razy jak zwieram w złączu piny A i B w złączu 10pin a u mnie cisza..... Sonda lambda jest wypalona tak, że niema nawet jej obudowy więc powinno jakiś błąd pokazać.

    Opel astra '96 ecotec 1,6 16V złącze 16 pinowe - zwieram wg opisu piny 5 i 6...

    jak wymieniłem komputer (nawet dwa) na "identycznye" ze szrotu to silnik wogóle nie pracuje tzn. odpala na sekundę i gaśnie :|... potem już wcale się nie odpala. Na moim oryginalnym silnik pracuje ale nie chce ze mną komputer rozmawiać, poza tym klimatyzacja nie działa (nie załącza się) pomimo jej sprawności "gozowo/mechaniczno/elektrycznej"....

    CO TO MOŻE BYĆ ?

  • Pomocny post
    #2 26 Lis 2006 23:18
    Usunięty
  • #3 26 Lis 2006 23:23
    prokopcio
    Poziom 29  

    możesz to rozwinąć bo nie kumam ?

  • Pomocny post
    #4 26 Lis 2006 23:23
    jajasiu
    Poziom 15  

    Jakoś nie doczytałem czy ta kontrolka zapala się po włączeniu zapłonu?

  • #5 26 Lis 2006 23:24
    prokopcio
    Poziom 29  

    zapala się i gaśnie po odpaleniu auta

  • Pomocny post
    #6 26 Lis 2006 23:25
    Usunięty
  • Pomocny post
    #7 26 Lis 2006 23:27
    jajasiu
    Poziom 15  

    prokopcio napisał:
    możesz to rozwinąć bo nie kumam ?


    kolega sugeruje Ci że ten sterownik nie obsługuje funkcji wywołania kodow migowych

    Dodano po 2 [minuty]:

    prokopcio napisał:
    zapala się i gaśnie po odpaleniu auta


    Czyli że jest Ok!Jeżeli w czasie jazdy też nie zapala to nie rozumiem po co grzebiesz w aucie?

  • #8 26 Lis 2006 23:30
    prokopcio
    Poziom 29  

    chciałem odczytać błędy a skoro się nie udało to myślałem, że jednak nie jest wszystko w porządku... czasem się zapali podczas jazdy na chwilę, poza tym z wypaloną sondą musi mieć błędy.

    a czemu klima się nie załącza, czy ona ma osobny sterownik czy teć ecu nią steruje ? klima ręczna.

  • #9 26 Lis 2006 23:40
    jajasiu
    Poziom 15  

    ECU nie ma nic do tego -poszukaj dobrego elektryka ktory sprawdzi ci instalację :wystarczą wadliwe wskazania czujnika ciśnienia i już klima nie chodzi.

  • #10 26 Lis 2006 23:40
    piotrdan
    Poziom 19  

    Prokopcio, co jest masz tyle postów a nie wiesz że techa trzeba podłączyć? sonda wypalona bo pewnie gaz ją zjadł :)

  • #11 26 Lis 2006 23:42
    Usunięty
  • #13 26 Lis 2006 23:46
    prokopcio
    Poziom 29  

    Niestety nie siedzę w elektryce samochodowej.... poza tym auto jest na benzynkę (tylko) i jest tu przejazdem - piszę z rozpędu że moje bo łatwiej się pisze, piszę z rozpędu taty a jest teścia itd.... a tach to pewnie komputer.... wybaczcie ale ja naprawde nie z tego działu - ja mogę się pochwalić ale z programowania '51 w assemblerze i z elektroniki ogólnea a o samochodach nie mam zielonego pojęcia... więc proszę o pomoc i wyrozumiałość fachowców z tego działu ;-)

  • #14 26 Lis 2006 23:50
    piotrdan
    Poziom 19  

    OK, więc nie rób nic sam tylko jedź do kogoś kto dysponuje komputerem do opla "TECH" najlepiej serwis i po kłopocie. To jest tańsza opcja niż wymiany na chybił trafił.

  • #15 26 Lis 2006 23:55
    prokopcio
    Poziom 29  

    elektrit napisał:
    Wyluzuj piotrdan,bo zaraz bedzie co to jest ten tech,i skąd to mozna zassać :)
    Aaa-i na jakim fejsie chodzi.


    Wiem, że to śmiesznie zabrzmi, ale chciałbym o to zapytać ;-). z interfejsami sobie poradzę i całym odczytem - gdzie znajdę jakiś podstawowy opis ?

  • #18 30 Lis 2006 23:01
    paull
    Poziom 10  

    Klima włącza się powyżej 7-10Stopnia Celcjusza!!!! ----Dlatego sprawdź w cieplutkim garażu czy idzie.

  • #19 01 Gru 2006 06:40
    prokopcio
    Poziom 29  

    to akurat było sprawdzane w upalne lato ;-)

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME