Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z końcówką mocy ADS LX 500

Djelvis 27 Lis 2006 10:58 815 2
  • #1 27 Lis 2006 10:58
    Djelvis
    Poziom 16  

    Witam!!!
    Dziwny przypadek sie stal z moją końcówką a dokładnie z ADS LX 500. Przy cichym sluchaniu jeden kanal sie zagotowal i wiatrak zaczal zasuwac ale wzmacniacz gral ale w koncu wywaliolo te bezpieczniki 2 glowne przez ktore idzie zasilanie +,- na plytke modulu. Po przemierzeniu okazalo sie ze padly 2 tranzystory, po jednym z polowki (jeden irfp240 i irfp9240) a 2 pozostale przetrwaly <lol> i nie mam pojecia czemu tak sie stalo. Po wylutowaniu tych 2ch przebitych i sprawdzeniu plytki porownujac do 2giego kanalu i wlaczeniu tylko na tych 2ch ktore przetrwaly, wzmacniacz ruszyl i dziala bez problemu. Czy ktos ma moze pomysl co moglo byc przyczyna ze padly te tranzystory?? Sprawdzilem spadek napiecia na opornikach wyjsciowych za tranzystorami i wynosi po 20mV na tranzystor.

    0 2
  • #2 27 Lis 2006 13:40
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze

    Sprawdź czy nie ma gdzieś przerwy lub zimnego lutu na filtrze wyjściowym. Czasami bywa tak, że uszodzony taki filtr powoduje wzbudzanie się wzmacniacza na wysokich częstotliwościach (ponadakustycznych) doprowadzając tranzystory do "zagotowania".
    Sprawdź też oscyloskopem czy tego typu wzbudzenia nie powstają na wyjściu.
    Byż może podobna przerwa może być na potencjometrze montażowym służacym do regulacji prądu spoczynkowego - najlepiej zmierz ten prąd, jednocześnie poruszając tym potencjometrem.
    Sprawdż dokładnie płytę czy nie ma zimnych lutów lub pęknięć.

    Jacek "Plumpi"

    0
  • #3 13 Lut 2007 22:55
    Djelvis
    Poziom 16  

    Posprawdzalem sciezki, poprawilem wszystkie luty, wstawilem nowe tranzystorki koncowe, ustawilem pkt. pracy (20mV na opornikach 0,33 Ohm) i śmiga do dziś :) bez problemów.

    0