Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Orinoco AP1000 - odwrotnie podłączyłem zasilanie

unlocker1x 27 Nov 2006 12:03 1035 5
  • #1
    unlocker1x
    Level 14  
    Witam wszystkich!
    Mam orinoco ap1000 tego z rj45 10/100 i com.
    Nie mam do niego oryginalnego zasilacza i podłączyłem przez pomyłkę odwrotnie zasilanie z kompa (5V) no i juz mi nie wstaje.
    Stabilizator i CPU na płycie się grzeją - czyli wyglądają na sprawne!
    Prosze o pomoc!
    Co zazwyczaj pada po takich urazach?
  • #2
    dan-j2
    Level 18  
    A diody wogle sie zapalaja takie sa skutki jak sie cos robi jak sie na tym nie zna
  • #3
    unlocker1x
    Level 14  
    diody sie nie zapalaja,
    procesor sie grzeje,
    stabilizator tez,
    reaguje na reset i na wpięcie kabla sieciowego (sieciówka w kompie linkuje)- podczas wciśnięcia przycisku reset pokazuje przez chwilę że kabel odłaczony a pózniej znowu jest link między apekiem i kompem
  • #4
    dan-j2
    Level 18  
    Mysle ze apeka masz do wywalenia jak by sam firmware ci poszedl to cos by mozna bylo zdzialac ale tutaj ci elektryka poszla
  • #5
    unlocker1x
    Level 14  
    Jej co za ludzie!!!
    Ja wiem że jest coś w elektryce dlatego potrzebuje tutaj kogoś kto sie na tym NAPRAWDE zna a nie kolesia od nabijania sobie postów!
  • #6
    LWO
    Level 15  
    Moim zdaniem powinieneś pomierzyć napięcia, pokolei od gniazda zasilającego przez wszystkie stabilizatory po scalaki. Nie znam konkretnie tego apeka ale z ovislinkiem taki problem miałem. Nie wiem też ile tam jest stabilizatorów w obwodzie zasilania, ale często są dwa, 5V i 3,3V. Być moze przy odwrotnym podłączeniu zasilania któryś się uszkodził i nie podaje wogóle bądź podaje niewłaściwe zasilanie i może dlatego się grzeją. Poszukaj w sieci dokumentacji do układów w ym ap , odszukaj na nich które nóżki to zasilające i jakie napięcia powinny dostawać, wtedy je pomierz jakie faktycznie mają zasilanie.
    Jeśli wszystkie napięcia będą ok, może to oznaczać że uszkodzony jest któryś z układów scalonych. Ja stawiam na 99% jakiś element przy obwodzie zasilania.