Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podlaczanie CA (co do czego)

XerofaN 27 Nov 2006 17:34 1781 13
    XerofaN
    Level 11  
    witam. juz mam w domciu sprzecik caly czyli:

wzmak: 4 kanalowy Signat RAM MARK II
    sub: IT MDS08
    troche kabli :P
    to sa fotki wzmaka:
    http://img283.imageshack.us/my.php?image=3af5yk2.jpg

http://img296.imageshack.us/my.php?image=2bs0bq0.jpg

http://img292.imageshack.us/my.php?image=4sd3hv2.jpg

http://img328.imageshack.us/my.php?image=5kr5ik1.jpg

jezeli dobrze rozumiem to czincze podpinam do radia, fort to do radia idzie na przednie glosniki (na razie 2x signaty 13cm) ale jak zmostkowac tyl do suba?? bezposrednio czinczami podlacza sie poprostu i drugi koniec czinczy wklada sie do suba?

druga sprawa to jak zasilanie podpinac??
    co to jest to wejscie +12V? kabel plusowy z aku tu ma isc??

moze i dla was smieszny temat ale to moje pierwsze zetkniecie z CA, plz pomozcie.
    crazy_88
    Level 42  
    pod +12v dajesz napiecie z plusa od akumulatora oczywiscie nie zapomnij umiescic bezpiecznika w oprawce jak najblizej akumulatora ,gnd to masa a rem to sterowanie z radia podpinasz to pod niebieski lub bialo niebieski kabel zwany auto antena , jesli chodzi o mostek to poprostu z jednego kanalu bierzesz plus a z drugiego minus i masz polaczenie zmostkowane natomiast we wzmaku masz wyjscia rca front czyli przednie glosniki i rear w tym przypadku np sub na mostku i pozniej w radiu sterujesz sobie federem czy ma grac glosniej przod czy tyl: i to by bylo tyle aha jeszcze jedno dla glosnikow przednich wlacz filtr gornoprzepustowy hpf a dla suba lpf dolno przepustowy z cieciem okolo 80 hz
    XerofaN
    Level 11  
    dzieki. tylko nie bardzo wiem o co chodzi z tymi filtrami tzn jak je ustawiac ale to moze potem.

to moze najpierw sprawa tych kabli jeszcze. czyli tak: ciagne 2 kable zasilajace od aku (jeden + i jeden -) i potem "+" idzie do +12V a "-" wpinam w GND tak??

a co do mostkowania to z ktorego kanalu brac plusa a z ktorego minusa?? ma to jakies znaczenie??
    link2jack
    Level 18  
    Jezeli masz na tyle duzo kabli zasilających zeby + i - puscic z akumulatora to no problemo, i podpinasz tak jak napisales "+" idzie do +12V a "-" wpinasz w GND, pozostaje jeszcze sterowanie (czyli REM na twoim wzmacniaczu)

Jezeli juz wszystko podłączysz to pozostaje zabawa filtrami - tego raczej nie da sie ustawic przez forum :) trzeba samemu probowac i ustawic tak zeby dla ciebie bylo najodpowiedniej.

Jezeli chodzi o ustawienie pokrętła LEVEL to dajesz na początku wartosc bliską 0 radio pogłasniasz na okoloo 90% mocy. Wtedy popasowujesz LEVEL do odpowiadającej ci glośności.
    XerofaN
    Level 11  
    mam 10m Kabla zasilajacego 21mm^2 to chyba starczy jakbym podzielil na 2x5m. do tego mam 2krotkie kabelki jakos po 1m maja. chyba tez 21mm^2. do REM nie mam jeszcze kabla ale to podobno jakis cienki starczy, tak przy okazji on bedzie szedl od kostki ISO az do bagaznika?? bo w bagazniku bedzie wzmak najprawdopodobniej.

jeszcze mam tkaie pytanie bo czesto spotykalem sie z pojeciem "masa" to chyba tyczy sie "-". z tym ze czesto ludzie pisali zeby podpinac mase do karoserii. o co tu chodzi??

filtry moge juz sam probowac spoko ale to mnie na razie malo martwi bo na poczatek dobrze by bylo zeby ten sprzet w ogole jakos ruszyl :) czyli te 90%mocy radia to bedzie potem moj max jaki bede mogl ustawic uzywajac tylko radia tak?
    link2jack
    Level 18  
    O to wlasnie pytalem - masa to inaczej " - " i mozesz ją ciągnąc albo z akumulatora albo wziąc z karoserii. (pamietaj ze z reguły kabli zasilających sie nie łączy ze sobą - powinien być od + z akumulatora do + na wzmacnaiczu jednolity kabel i tak samo z minusem) Nie wiem w jakim samochodzie to bedzie gralo ale 5 metrow moze zabraknąc. Zacznij od podłączeniu + z akumulatora do wzmacniacza - NIE TNIJ KABLA odrazu na 2 rowne połówki - moze sie okazac ze bedzie potrzebne 5m10 cm i co wtedy??

Jesli chodzi o kabel REM czyli sterujący to prawodopodobnie masz takowy w komplecie z chinch'ami łączysz go tak jak napisal crazy_88.

Jezeli zabraknie ci kabla zeby ciągnąc + i - z akumulatora to mozesz " - " wziąc z karoserii. Czyli np wkręcasz kabel pod mocowanie pasów bezpieczeństwa. Pamietaj zeby wczesniej zdrapac farbe dla lepszego przewodzenia

ustawiasz sobie 90% mocy na radiu zeby moc LEVELem ustawic glośność z jaką ma radio grac (twoje maximum przy ktorym slyszysz ze glosniki grają poprawnie, czysto)
    XerofaN
    Level 11  
    ale jakto z karoserii?? jeden kabel (+) z aku a drugi (-) poprostu z karoserii?? bedzie to gralo w toyocie corolli z 97 hatchback.

kabli nie kupowalem w zestawie wiec nie mam jeszcze tego do REM. mam
    2x5m chinch'e soundquest
    10m kabla zasilajacego 21mm^2
    2 kable 1metrowe dostalem ze wzmakiem zasilajace ktore maja juz zalozone konektory oczkowe
    bezpiecznik z oprawka
    konektorey oczkowe x2

wiec brakuje mi jeszcze tego kabelka do REM tak?? on musi byc od ISO do samego wzmaka tak?? czyli tez cos kolo 5m pewnie??

a czincze wszystkie(czyli 2front i rear) to ida od wzmaka do radia??
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Tak REM od radia do wzmacniacza (RCA tak samo) ,a jeśli masz 10m kabla 21mm2 to pociagnij + i - od aku (jeśli masz ten zasilajacy np. tylko czerwony całe 10m ,to przetnij na pół i jeden pookręcaj taśmą np.czarną ,żeby ci się + z - nie pomyliły(CZARNY to - ) ).
    XerofaN
    Level 11  
    a jakie kable ida do suba i skad??
    link2jack
    Level 18  
    Nie przecinaj kabla zasilającego przed dokladnym pociągnieciem od akumulatora do samego wzmacniacza - moze sie okazac ze 5m zabraknie - mi w lanosie (samochod podobnych gabarytow) wyszlo 5,5m. A sztukowanie kabli zasilających nie wchodzi w gre.

Dodano po 3 [minuty]:

kable do suba idą od wzmacniacza. Pamietaj o zmostkowaniu skrajnych "+" i "-" (BRIDGET)
    XerofaN
    Level 11  
    aha ale jakie to kable maja byc bo chyba ich nie mam w takim razie. bo to nie sa czincze nie??
    link2jack
    Level 18  
    "czincze" idą od radia do wmacniacza - płynie w nich "muzyka"

A ty mowisz o kablach z wzmacniacza do suba. Czyli krótkich kablach glosnikowych.
    XerofaN
    Level 11  
    no to mi brakuje chiba tych kabli glosnikowych. macie jakies propozycje jakie to maja byc?? jaka ma byc srednica i jak zakonczone one maja byc?
    XerofaN
    Level 11  
    a glosniki z przodu tez bezposrednio do wzmaka podlaczac? bo teraz sa podlaczone normalnie pod radio.

jakie kable glosnikowe polecacie?? i jakie grubosci? 2x4mm wystarczy??

ile mniej wiecej metrow bede potrzebowac?? sub i wzmak raczej w bagazniku i kabel do glosnikow przednich. 10 metrow bedzie ok??