Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

GRUNDIG M 72-795 TOP chassis-CUC-7851

stachc 28 Lis 2006 21:28 1694 14
  • #1 28 Lis 2006 21:28
    stachc
    Poziom 29  

    Witam w telewizorze GRUNDIG M 72-795 TOP chassis-CUC-7851 po włączeniu pojawia się wysokie napięcie przez sekundę i wyłącza się, napięcie powoduje iskrzenie po bańce kineskopu ,wygląda na bardzo wysokie powduje słyszalny mocno trzask, aż rusza przewodami z trafa. Napięcia po stronie wtórnej zasilacza są prawidłowe ( na żarówce). Przy sztucznym podżarzeniu kineskopu i włączeniu telewizora widać jak pojawia się linia pionowa i przekształca się w kulę o średnicy 8cm i gaśnie,wyłącza wysokie.Po właczeniu na chwilkę widać jak na wyswietlaczu pojawia się numer i nazwa programu.Wymieniłem TDA-8350Q który miał zwarty pin 11 do masy , nowego niby nie uszkadza.Proszę o pomoc, dziękuję z góry.

  • #2 28 Lis 2006 22:13
    marcin_211
    Poziom 24  

    Sprawdż kond. w ,,C,,hota.

  • #3 29 Lis 2006 18:05
    stachc
    Poziom 29  

    Podmieniłem C-523 , C511 , C518 i 519 diody d 521 i 503 sprawdziłem ,dalej jest tak samo.

  • #4 29 Lis 2006 20:55
    Remeknapr
    Poziom 33  

    Wyczyść dobrze obwódkę czystego szkła wokół wyprowadzenia anody kineskopu i obniż na próbę napięcie +B.


    Remeknapr

  • #5 29 Lis 2006 20:56
    marcin_211
    Poziom 24  

    A gdy włożysz fajkę do słoika też się wyłancza?.

  • #6 29 Lis 2006 21:55
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany

    powiadasz wymieniles tda 8350 .a pewie wydarlo rezystor w zasilaniu jego.niebezpieczny kineskop.

  • #7 30 Lis 2006 20:18
    stachc
    Poziom 29  

    Zgadza się przygrzało mocno R503 , 4,7om, obniżyłem napięcie z 152V przez 47 om zaniżyło napiecie do 123V przestał się wyłączać ekran świeci , jest obraz nie sa zachowane parametry obrazu wiadomo za niskie nap. czym to może być spowodowane?

  • #8 30 Lis 2006 21:56
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany

    stachc napisał:
    Zgadza się przygrzało mocno R503 , 4,7om, obniżyłem napięcie z 152V przez 47 om zaniżyło napiecie do 123V przestał się wyłączać ekran świeci , jest obraz nie sa zachowane parametry obrazu wiadomo za niskie nap. czym to może być spowodowane?

    -o co chodzi?gdzie ten rezystor 47ohm.podpowiadam w ciemno. moze znam moze myle chassis ale powino byc kolo 146v na zarowce.na moje oko.powtarzam niebezpieczny kineskop spr emisjie jak masz czym.podaj po ile na rgb.

  • #9 30 Lis 2006 22:43
    Remeknapr
    Poziom 33  

    > czym to może być spowodowane?

    Teraz szukaj elementów odpowiedzialnych za amplitudę impulsu powrotu. Najlepiej było by zmierzyć WN, ale nie wiem czy masz czym.


    Remeknapr

  • #10 01 Gru 2006 01:21
    zdzich42
    Poziom 40  

    A mnie zastanawia ta pionowa linia opisana w pierwszym poście jest ciągłość cewek odchylania poziomego? jak kondensatory nic nie spuchło?

  • #11 01 Gru 2006 06:55
    stachc
    Poziom 29  

    Ten rezystor 47om wpiąłem za R-516/6,8 om poto żeby zaniżyć napięcie , jest to kineskop Toschiba i na schemacie powinno być napięcie 154V,Zaznaczam że przy obnizonym napięciu obraz jest cały poza tym że lekko ucieka z korekcji poduszka wklęsła i minimalnie liniowość pionowa u góry ekranu , jeżeli w trakcie odbioru dokładam zwiększam napięcie dochodzi prawie do idealnego.

  • #12 01 Gru 2006 08:08
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany

    wstaw 6.8ohm i zrob porzadek na nasadce kineskopu,
    z kad to iskrzenie.

  • #13 01 Gru 2006 15:44
    stachc
    Poziom 29  

    Nasadkę , przewód w.n , prawie cały kineskop dokładnie wymyłem "CLEANSER ipa art 102" , założyłem rezystor 6,8 ohm, potem 8,2 następnie 10ohm, dopiero nie wyłącza go na 39 ohm,czy może to być wina kineskopu?

  • #14 01 Gru 2006 16:01
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany

    6.8 w chassis ,srobokret w pogotowiu aby pokrecic czym sie da na nasadce czy trafie w razie powrotow na ekranie.bo nie pamietam chassis.
    wcisnac (i)przytrzymac pilota zalaczyc sieciowym.obserwowac co ewentualnie sie zakopci .wyregulowac siatki,pomiar rgb/
    dla mnie cala naprawa nie po kolei .ja najpierw kineskop na przyzad do badania emisji .dopiero na stol.

  • #15 01 Gru 2006 17:24
    stachc
    Poziom 29  

    Przy trafie nie ma regulacji , jest na oddzielnej płytce, ale to nie jest istotne potęcjometry regulują jeżeli podkręce do lini powrotu i dużej jasności nic się nie dzieje pojawia się w środku ekranu poziomo ciemny pas szerokości 1/4 ekranu .na normalnym obrazie też jest ten pas tylko mniej widoczny ,jak wyłączam to przez ułamek sekundy powstaje jasno swiecący na czerwono punkt. Na tym obnizonym napięciu obraz jest dość ostry kolory prawidłowe tylko lekko uciekają poza ekran rogi obrazu .Ostatecznie mogło by nawet tak zostać, ale przy zbyt niskim napięcu przy zmianie jaskrawości wymiary obrazu nie są stabilne.Jeżeli w trakcie włączonego TV zwiększam napięcie do 39 ohm dokładam 47 ohm to korekcja się prostuje a, pas na środku ekranu ciemnieje bardziej, i wyłączy telewizor. ten pas wygląda tak jakby elektrolit w zasilaczu nie miał pojemności, 200mikro/400V, jest nowy.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME