logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP DESKJET5940 - drukarka nie pobiera papieru i gniecie kartki, co robić?

kordian4 29 Lis 2006 10:15 6361 11
REKLAMA
  • #1 3275025
    kordian4
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam problem z drukarka hp 5940..otoz nie pobiera papieru do drukowania i wyskakuje komunikat , ze skonczyl sie papier. a jak juz pobierze to zacina i gniecie kartki. Moze ktos pomoze
  • REKLAMA
  • #2 3275063
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Z tyłu drukarki jest wyjmowany element, wyjm go i zobacz czy nie zostało tam coś (np pogniecione kartki, ołówek....) Jak zachowuje się drukarka kiedy zadasz wydruk z wyjętym tym elementem? powinna wyrzucać kartki do tyłu.
  • #3 3275067
    marcint_73
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Prawdopodobnie twój problem polega na tym ,iż polamalo ci się takie ramie plastikowe (nie wiem jak to dokladnie nazwać ) .Jest ono odpowiedzialne za prawidlowe pobieranie kartki i znajduje sie one po prawej stronie przy czyścidlach.Ja stawiam na to gdyż widzialem już ze trzy takie przypadki, ale zawsze mogę się mylić.Jednakże gdyby okazalo się ,że tak wlaśnie jest to części do takich drukarek nie ma (no chyba,że demontaż z innej popsutej drukarki).
  • #4 3275256
    kordian4
    Poziom 11  
    po otworzeniu tylnej klapki i wykonaniu zadania drukowania drukarka wogole nie pobiera papieru takze nie ma mowy o wyrzucaniu papieru...nie widze zeby tam cos sie polamalo
  • REKLAMA
  • #5 3275342
    marcint_73
    Poziom 12  
    Jeżeli otworzysz przednią pokrywe i spojrzysz w prawo w okolice czyścidel to powinieneś zobaczyć sprężynkę po lewej stronie nad czyścidlami.Przyjzyj się uważnie temu elementowi który trzyma srężynka bo to wlaśnie on się często ulamuje (a dokladnie jego górna część ).
    Powinieneś rozpoznać czy czegoś brakuje temu elementowi czy nie (powinno byc to widoczne).Jeżeli jest wszystko w porzadku to ja chwilowo nie mam innego pomyslu na ten problem.
  • REKLAMA
  • #6 3275381
    kordian4
    Poziom 11  
    sprawdzalam....sprezynka jest ok i nic nie polamane...pewnie gdzies indziej tkwi problem
  • #7 4337477
    Dialta
    Poziom 19  
    Witam

Żona zmusiła mnie do naprawy tego sprzętu, od nowości były problemy z poborem papieru. Przyczyna 1. zbyt słaby docisk rolki pobierającej - można rozwiązać poprzez założenie dodatkowej sprężyny pomiędzy korpusem drukarki a ramieniem rolki pobierającej 2. Dolną rolkę (patent wg. mnie bezsensowny) usunełem i założyłem w jej miejsce korkowy separator. 3. Fatalna jakość samej rokli pobierającej - została wymieniona na roleczkę od podajnika Minolty AFR17 po delikatnych przeróbkach. Cała naprawa trwała 4h ale drukarka śmiga. Z tego co wiem nie opłacało się oddawać do HP na gwarancje ponieważ otrzymałbym po mc inny egzemplaż z dokładnie tą samą przypadłścią. Zakres patentu jest szeroki ale czasem warto. Nie naprawiam HP ele te kobiece łzy.... ;)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 4337496
    kordian4
    Poziom 11  
    Dziekuje za pomoc. Drukarke oddalam do serwisu ( byla na gwarancji ) i nie naprawili tylko dali nowa, ktora dziala poprawnie. Jeszcze raz dziekuje wszystkim pomagajacym. Pozdrawiam!
  • #9 9874380
    kanar105
    Poziom 11  
    Witam
    odświeżę temat
    otóż mam podobny problem , drukarka hp5940 nie pobiera papieru. Dokładnie się przyjrzałem pracy rolek i widać że rolka poboru papieru nie podaje go dalej. Chciałbym ją wymienić i teraz nasuwają się pytania, jaką rolkę zakupić, w internecie oraz pewnym serwisie aukcyjnym nie znalazłem rolki akurat do tego modelu, ewentualnie może będzie pasować od innego modelu proszę o sugestie. Drugie pytanie tyczy się jak ją wymienić a raczej jak się tam do niej dostać? należy powykręcać tą część z rolkami co oddaję kartki czy może kasetę drukującą.
    pozdrawiam
  • #10 9874688
    Stan-S11
    Poziom 31  
    Ocena: 310
    Mam przedmiotowe rolki poboru papieru. Aby wymienić owa rolkę należy kompletnie rozebrać na części drukarkę.
  • #11 9893900
    kanar105
    Poziom 11  
    a mozesz mi taka rolkę odsprzedać??
    wysłałem także wiadomość na PW
  • #12 12162874
    socjostudent
    Poziom 1  
    Może dla kogoś to będzie pomocne. U mnie drukarka nie miała siły wciągnąć papieru i trzeba było pomagać jej trochę podsuwając kartkę. Rolka wciągająca wciągała papier do krawędzi zawijania, po czym dalej już nie dawała rady. Rozwiązałem problem poprzez wyjęcie spod drugiego (patrząc z tyłu drukarki, od lewej licząc) "ząbka zawijającego" żółtej gumki. Teraz papier nie ma takiego oporu i rolka daje radę go wciągnąć.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP Deskjet 5940 ma problem z pobieraniem papieru – pojawia się komunikat o braku papieru, a gdy papier zostanie pobrany, zacina się i gniecie kartki. Wskazano na możliwe uszkodzenie plastikowego ramienia odpowiedzialnego za pobieranie papieru, które znajduje się przy czyścidlach, jednak w konkretnym przypadku element ten i sprężynka były nienaruszone. Inne rozwiązania obejmują sprawdzenie tylnego wyjmowanego elementu pod kątem zacięć lub zablokowań. Jeden z użytkowników opisał kompleksową naprawę polegającą na zwiększeniu docisku rolki pobierającej poprzez dodanie sprężyny, wymianę dolnej rolki na korkowy separator oraz zastąpienie rolki pobierającej rolką z podajnika Minolty AFR17, co wymagało rozbiórki drukarki. Inny użytkownik zasugerował usunięcie "ząbka zawijającego" żółtej gumki, co zmniejsza opór papieru i ułatwia jego pobieranie. Wymiana rolek wymaga całkowitego rozebrania urządzenia. W przypadku gwarancji często serwis wymienia drukarkę na nową, zamiast naprawiać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA