Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Potrzebuję pomocy przy projekcie zasilacza...

McGyver23 29 Nov 2006 18:36 2307 26
    McGyver23
    Level 10  
    Witam!
    Projektuję coś takiego pierwszy raz także proszę o wszelką pomoc i propozycje. Głównymi parametrami zasilacza jest napięcie od -20V do +20V oraz maksymalny prąd 0,1A. Regulacja napięcia co 1mV co zobrazuje mi podłączony woltomierz. Z uzyskanych informacji można zastosować wzmacniacz operacyjny do zakresu ok 15V a następnie brakujące 5V uzyskać stosując zwykły wzmacniacz. Jakie macie propozycje w tej sprawie? Mile widziane wszelkie schematy.
    Pozdrawiam!
    hefid
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Zasilanie układów elektronicznych
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    przy tak sformułowanych parametrach wyjściowych zasilacza, czyli praca w dwóch ćwiartkach charakterystyki wyjściowej, należy rozpotrzeć zastosowanie operacyjnego wzmacniacza mocy i sterowanie jego z właściwego źródła.
    Chcę tylko zauważyć, iż podana rozdzielczość regulacji napięcia wyjściowego co 1mV stawia wykonawcę tego projektu w bardzo trudnej i rzadko spotykanej w wielu laboratoryjnych zasilaczach sytucji.
    To przecież w obiektywnej skali lepiej od 50ppm współczynnika S stabilizacji napięcia wyjściowego:
    S = ΔUwy/Uwymax•1000 000 =((1/1000V)/20V)•1000 000=5.000000E+0001=50ppm (ppm ==> part per milion)
    Proszę mi pokazać fabryczny zasilacz (i jednego znaku, ponieważ o komplementarnym lepiej nie wspominać) o tak wyśrubowanym parametrze.

Pozdrawiam
    McGyver23
    Level 10  
    No dobrze... to w takim razie jaka byłaby najkorzystniejsza zmiana "skok" napięcia? i czy będzie duży problem z zaprojektowaniem takowego zasilacza?
    john_t
    Level 29  
    Rozdzielczość regulacji co 1mV (jedna tysięczna volta)? Nie bardzo mogę sobie wyobrazić zastosowanie takiego zasilacza. Czyli regulacja w całym zakresie to 40/0,001=40000 kroków!!! Nie lepiej poprostu płynna, analogowa regulacja potencjometryczna? Co do wzmacniaczy operacyjnych to przecież są takie o zasilaniu podwójnym ±30V więc masz gotowca bez kombinowania skąd wziąć dodatkowe 5V. Np: LM12CLK lub LM675.
    McGyver23
    Level 10  
    Czyli wystarczy podać powiedzmy te 30V na taki układ, odpowiednio podłączyć przyzwoity potencjometr i powinno działać? A co z ograniczeniem prądu do 0,1A? bo ograniczenie napięcia do tych 20V w tym przypadku oznaczałoby zastosowanie jedynie jakiegoś dzielnika napięcia.
    eP
    Level 27  
    McGyver23 wrote:
    No dobrze... to w takim razie jaka byłaby najkorzystniejsza zmiana "skok" napięcia? i czy będzie duży problem z zaprojektowaniem takowego zasilacza?

To zależy od Twoich potrzeb i posiadanych środków do jego realizacji.
    Jeżeli taki zasilacz ma kosztować 10 pln to rewelacyjnych parametrów za te pieniądze raczej nie uda się uzyskać.

Z zaprojektowaniem zasilacza problemu być nie musi. Większy problem może być z zaprojektowaniem klimatyzacji do pomieszczenia w którym ten zasilacz będzie miał pracować.

A tak bardziej serio to do czego on ma służyć ?
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    McGyver23 wrote:

dobre pytanie, ale proszę postarać odpowiedzieć sobie samemu na nie.
    Innymi słowy proponuję studia literaturowe, by zrozumieć problem.
    Forum, to nie katedra na Wyższej Uczelni gdzie zodobywa się teoretyczną i podstawową wiedzę poprzez ciąg wykładów i ćwiczeń na określony temat.

Oczywiście im mniejsza wartość S tym lepiej, ale przy S ≤100ppm to już jest zasilacz b. dobrej klasy.

Pozdrawiam
    john_t
    Level 29  
    McGyver23 wrote:
    Czyli wystarczy podać powiedzmy te 30V na taki układ, odpowiednio podłączyć przyzwoity potencjometr i powinno działać? A co z ograniczeniem prądu do 0,1A? bo ograniczenie napięcia do tych 20V w tym przypadku oznaczałoby zastosowanie jedynie jakiegoś dzielnika napięcia.

Nic z tego nie rozumiem. Albo nie bardzo wiesz czego chcesz albo komplikujesz coś co jest proste. Chodzi mi o stwierdzenie "A co z ograniczeniem prądu do 0,1A?" przecież to będzie zasilacz a jego obciążenie prądowe zależy od rezystancji zasilanego urządzenia?!
    Wracając do tematu zasilacz, bierzesz LM675 zasilasz go ±21V, parę rezystorów (sprzężenie, polaryzacja wstępna), potencjometr regulacyjny i masz zasilacz. Wydajność prądowa tego scalaka to aż 3A! przy mocy strat 30W.
    McGyver23
    Level 10  
    Co do kosztów to myślę, że spokojnie 100zł może mnie to kosztować... może być nawet 200... to nie problem. Chodzi tylko o uzyskanie najbardziej płynnej zmiany napięcia od -20 do +20V i uzyskanie maksymalnego prądu ok 0,1A... to chyba niezbyt wygórowane parametry? Znajdę gdzieś jakiś schemat czegoś takiego?
    eP
    Level 27  
    McGyver23 wrote:
    Co do kosztów to myślę, że spokojnie 100zł może mnie to kosztować... może być nawet 200... to nie problem. Chodzi tylko o uzyskanie najbardziej płynnej zmiany napięcia od -20 do +20V i uzyskanie maksymalnego prądu ok 0,1A... to chyba niezbyt wygórowane parametry? Znajdę gdzieś jakiś schemat czegoś takiego?

Jeżeli chodzi tylko o płynną regulację to rzeczywiście nie problem. Wszyscy tutaj zrozumieli że Tobie chodzi nie tylko o płynną ale i bardzo precyzyjną regulację a to już jest ogromna różnica.

pozdrawiam
    McGyver23
    Level 10  
    Dokładnie to nie mam sprecyzowanego czy ma być płynna czy skokowa :D w każdym razie dołączony woltomierz powinien mieć te 3miejsca po przecinku... czyli będzie dość dokładny, na pewno chciałbym uzyskać możliwie łatwe ustawianie parametrów.
    john_t
    Level 29  
    McGyver23 wrote:
    Dokładnie to nie mam sprecyzowanego czy ma być płynna czy skokowa :D w każdym razie dołączony woltomierz powinien mieć te 3miejsca po przecinku... czyli będzie dość dokładny, na pewno chciałbym uzyskać możliwie łatwe ustawianie parametrów.

Jeśli chcesz mieć możliwość ustawiania napięcia wyjściowego z dokładnością do 1mV to taki zasilacz nie będzie ani tani ani prosty. Poza tym pewnie jeszcze byś chciał aby nastawione napięcie "trzymało" nastawy bez względu na obciążenie. No cóż ... jest to możliwe ale na temat takiego układu można napisać pracę doktorską z takimi rozdziałami jak: Kompensacja temperaturowa układu w funkcji obciążenia, Wpływ prądu obciążenia na stabilizację puntu pracy i jego wpływ na zmianę sprzężenia zwrotnego sterującego czułością układu w powiązaniu z automatycznym nachyleniem charakterystyki odpowiedzialnej za szybkość zmian kompensacji spadku napięcia w zakresie ±1mV itd...
    eP
    Level 27  
    McGyver23 wrote:

Woltomierz to może mieć i 5 miejsc po przecinku tylko pytanie czy Tobie te miejsca będą potrzebne ? Ustawić w danej chwili to będziesz sobie mógł cokolwiek tylko na ile te ustawienia będą stabilne w czasie i w funkcji temperatury to raz , a dwa na ile będą pokrywały się z rzeczywistością gdy nie będziesz tam miał do dyspozycji precyzyjnego woltomierza.
    Dlatego musisz określić jaka precyzja jest Ci niezbędna w tej cenie. Inaczej to prośba o pomoc nie ma sensu. Równie dobrze mógłbyś prosić o pomoc w zbudowaniu karabinu maszynowego z agrafki lub coś w tym stylu.
    Np. mam 200 pln i proszę mi pomóc zbudować najszybszy pojazd w tej cenie - rozumiesz ?

pozdr.
    McGyver23
    Level 10  
    Co do kosztów to nie są one istotne... np do 200zł może być. No więc troszkę wszystko sprecyzuję czego mi potrzeba. Układy LM675 i LM12CL są jak najbardziej ok, są tylko zbyt mocne. Potrzebuję prądu wyjściowego 100mA także nie są potrzebne aż takie moce tych układów... może jest coś "słabszego". Do zasilania całości chciałbym użyć jakiegoś stabilizowanego zasilacza (symetryczne 30V... np transformatorowy ze stabilizacją). Napięcie wyjściowe chciałbym uzyskać dzięki wzmocnieniu dwóch symetrycznych źródeł napięcia (np. REF01 lub REF02) czyli wzmocnienie układu np LM675 wyniosłoby dla REF01 jedynie 2x :D oczywiście zauważyłem potrzebę zastosowania jakiegoś wzmacniacza operacyjnego odwracającego aby uzyskać źródło odniesienia (-). Ważnym parametrem jest możliwie najelpsza stałość napięcia w zakresie -20 do +20V. Regulacja powinna odbywać się potencjometem najlepiej wieloobrotowym... i musi być płynna także przepraszam za mój błąd, powyżej, bo napisałem że skokowo... źle się do tego zabrałem. Co do woltomierza to może ktoś poleciłby jakiś "KIT" do złożenia... tak aby uzyskać wskazania do 20V ale z 3 miejscami po przecinku... bo tyle musi mieć. Zasilacz będzie stosowany do podawania sygnału na wzmacniacz operacyjny w celu zdejmowania charakterystyk przenoszenia. Także duże moce nie są tu do niczego potrzebne... bo prąd nie powinien przekraczać 100mA.
    Może teraz ktoś mógłby podpowiedzieć jakieś konkretne rozwiązania układowe, czy dać namiary na jakiś schemacik :D Bo chyba dostatecznie jasno wyraziłem co chcę skonstruować.
    eP
    Level 27  
    McGyver23 wrote:

...
    Może teraz ktoś mógłby podpowiedzieć jakieś konkretne rozwiązania układowe, czy dać namiary na jakiś schemacik :D Bo chyba dostatecznie jasno wyraziłem co chcę skonstruować.

Niezupełnie Kolego.
    Postaram się zatem Ci pomóc bardziej sprecyzować swoje potrzeby. Czy zrobi Ci różnicę jeśli w trakcie pomiarów napięcie wyjściowe zmieni się przykładowo o 2 mV na wyjściu względem tego co zostało ustawione na początku ?
    A gdyby się zmieniło o 10 mV w tym czasie to czy byłaby to już tragedia ?
    Albo inaczej czy zasilacz ma być gotowy do pracy zaraz po podłączeniu czy gotów jesteś poczekać przykładowo 2 min aż układy osiągną określoną temperaturę by zminimalizować wpływ jej zmian w trakcie pracy ?

A z innej beczki: jak stabilne powinno być napięcie wyjściowe przy zmianie obciążenia między np. 100uA a 100mA ?
    Czy wystarczy Ci że skalibrujesz ustawienia dla jakiegoś konkretnego obciążenia, a dla innego gotów jesteś dokonywać korekty czy też wymagasz by w całym zakresie obciążeń napięcie wyjściowe miało pozostać w jakimś bardzo wąskim zakresie zmienności ?

Do tego dochodzą jeszcze własności dynamiczne takiego zasilacza - wymagania co do jego odpowiedzi impulsowej.
    Czy zasilane nim badane układy mogą gwałtownie zmieniać jego obciążenie ?

Musisz po prostu precyzyjniej określić czego potrzebujesz by uzyskać zadowalającą precyzję pomiarów w zasilanym układzie.
    Nikt nie jest jasnowidzem by przewidzieć jaka precyzja będzie Ci niezbędna.

pozdr.
    McGyver23
    Level 10  
    Moje wytyczne dotyczące tego zasilacza to jedynie jego napięcie oraz prąd. Nie zostało sprecyzowane jak ma się on zachowywać. Moim zdaniem parametry powinny być zbliżone do standardowego zasilacza laboratoryjnego http://sklep.avt.pl/photo/zaslaborat13.jpg np takiego. Zasilacz ten ma wyeliminować konieczność ręcznej zamiany biegunów... przy badaniu np charakterystyk wzmacniacza operacyjnego w zakresie -20/+20V. Do zobrazowania stanu napięcia mam użyć dowolnego woltomierza, ale z dokładnością do 1mV. Wypadałoby więc aby zachować możliwie największą stałość napięcia, czyli czekanie np 2min na "doprowadzenie" do stanu używalności nie będzie problemem... o ile po zmianie napięcia o np 1V nie będzie trzeba znowu czekać. Jednak przy prądzie 100mA zmiany temperatury nie powinno znacząco wpływać na zmiany parametrów.
    W każdym razie chcę zastosować ten zasilacz do zdejmowania charakterystyk np wzmacniacza operacyjnego.
    Jakieś propozycje co do stabilności parametrów?
    eP
    Level 27  
    McGyver23 wrote:

...
    Do zobrazowania stanu napięcia mam użyć dowolnego woltomierza, ale z dokładnością do 1mV. Wypadałoby więc aby zachować możliwie największą stałość napięcia, czyli czekanie np 2min na "doprowadzenie" do stanu używalności nie będzie problemem... o ile po zmianie napięcia o np 1V nie będzie trzeba znowu czekać. Jednak przy prądzie 100mA zmiany temperatury nie powinno znacząco wpływać na zmiany parametrów.
    W każdym razie chcę zastosować ten zasilacz do zdejmowania charakterystyk np wzmacniacza operacyjnego.
    Jakieś propozycje co do stabilności parametrów?

Dla jasności Kolego ja nie jestem tym projektem zainteresowany. Staram Ci się jedynie pomóc w takim postawieniu problemu by ktoś kto ma możliwości Ci pomóc wiedział w miarę dokładnie czego oczekujesz.
    Co do propozycji to raczej nie oczekiwałbym na lepszą stabilność niż ta którą może zaoferować przykładowy zasilacz w linku powyżej.

Im bardziej realistyczne będą Twoje wymagania tym łatwiej będzie można Ci pomóc i tym prędzej ktoś chętny do tego się znajdzie.

pozdr.
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    McGyver23 wrote:
    Moje wytyczne dotyczące tego zasilacza to jedynie jego napięcie oraz prąd. Nie zostało sprecyzowane jak ma się on zachowywać. Moim zdaniem parametry powinny być zbliżone do standardowego zasilacza laboratoryjnego http://sklep.avt.pl/photo/zaslaborat13.jpg np takiego.

podane tam dane techniczne są, moim zdaniem, niespójne i chyba pozostają w sferze pobożnych życzeń, a nie bezwględnej rzeczywistości.
    Poza tym, to zastosowany tam znak: ÷ nie bardzo wiem jak interpretować, muszę więc zdać się na moją wiedzę, a tak być nie powinno.
    O tym, iż niektóre podawane tam terminy są niezgodne z terminologią stosowaną w metrologii to nie warto wspominać.

Potrzebuję pomocy przy projekcie zasilacza...

Wystarczą dwa obliczenia sprawdzające by przekonać o niespójności podawanych tam informacji:
    (0,01/100)*1000000=1.00000000000000E+0002
    30*(0,01/100)=3.00000000000000E-0003
    Analizę powyższych (gołych obliczeń) pozostawiam dociekliwemu czytelnikowi.
    Zwracam też uwagę, iż nie ma tam ani słowa na temat stabilności długoczasowej, ani też o wpływach zmian od temperatury na wartość stabilizowanego napięcia wyjściowego.
    Moje doświadczenie podpowiada mi, iż w takim przypadku jest po prostu źle, więc producent te informacje przemilcza, a ponieważ nie jest zobligowany normą do podawania tego typu informacji, więc nie podaje nic.

Pozdrawiam
    McGyver23
    Level 10  
    eP wrote:

Niezupełnie Kolego.
    Postaram się zatem Ci pomóc bardziej sprecyzować swoje potrzeby. Czy zrobi Ci różnicę jeśli w trakcie pomiarów napięcie wyjściowe zmieni się przykładowo o 2 mV na wyjściu względem tego co zostało ustawione na początku ?
    A gdyby się zmieniło o 10 mV w tym czasie to czy byłaby to już tragedia ?

A z innej beczki: jak stabilne powinno być napięcie wyjściowe przy zmianie obciążenia między np. 100uA a 100mA ?

Do tego dochodzą jeszcze własności dynamiczne takiego zasilacza - wymagania co do jego odpowiedzi impulsowej.
    Czy zasilane nim badane układy mogą gwałtownie zmieniać jego obciążenie ?

pozdr.

Odpowiadam ... mam nadzieje, że to wystarczy żeby coś z tym dalej podziałać:

Co do stabilności napięcia zasilacza to powinna być na poziomie +/-1mV albo i lepiej... czyli powinno być stabilne do 3 miejsca po przecinku, reszta już może skakać dowolnie :D
    Bardziej optymalne byłoby aby układ był "od razu" gotowy do pracy... lub ewentualnie może wymagać "rozgrzania" oby tylko na początku pomiarów... a nie np co każdą wartość.

Obciążenie będzie miało wartość od nieskończoności do 20V/100mA=200 Omów. Zazwyczaj prądy będą bardzo małe.

Zasilane układy nie zmieniają gwałtownie obciązenia.

Nie ma żadnych wymagań co do odpowiedzi impulsowej.
    eP
    Level 27  
    McGyver23 wrote:

Odpowiadam ... mam nadzieje, że to wystarczy żeby coś z tym dalej podziałać:

Co do stabilności napięcia zasilacza to powinna być na poziomie +/-1mV albo i lepiej... czyli powinno być stabilne do 3 miejsca po przecinku, reszta już może skakać dowolnie :D

To nie jest trzecie tylko czwarte miejsce po przecinku Kolego.
    Przynajmniej jest już pełna jasność w tej kwestii. Ale obawiam się że w cenie 200 pln nie będziesz mógł dostać źródła referencyjnego o wymaganej precyzji i odpowiednio precyzyjnych dzielników i przetwornika A/C.
    Ale to tylko taka moja nieprofesjonalna opinia.
    Przy tej precyzji będziesz miał też problemy z napięciami od sił termoelektrycznych.
    Co z tego że zasilacz bedzie trzymał zadane napięcie jeżeli np. na stykach pojawią się napięcia np. rzędu 2mV ?

Dodatkowo dochodzi kwestia cechowania z wykorzystaniem odpowiedniego przyrządu wzorcowego i okresowego sprawdzenia dokładności. Już samo cechowanie może Cię kosztować z 200 pln :D

McGyver23 wrote:

Bardziej optymalne byłoby aby układ był "od razu" gotowy do pracy... lub ewentualnie może wymagać "rozgrzania" oby tylko na początku pomiarów... a nie np co każdą wartość.

Obciążenie będzie miało wartość od nieskończoności do 20V/100mA=200 Omów. Zazwyczaj prądy będą bardzo małe.

Zasilane układy nie zmieniają gwałtownie obciązenia.

Nie ma żadnych wymagań co do odpowiedzi impulsowej.

Co to znaczy że nie ma żadnych wymagań ?
    Wymagania muszą być choćby z tego względu by napięcie na wyjściu ustalało się wystarczająco szybko podczas regulacji.
    Jeżeli np. pomiary w torze sprzężenia zwrotnego będą dokonywane z małą częstotliwością aby być wystarczająco precyzyjnymi to wszelkie zmiany nastaw będzie należało wykonywać z odpowiednim czasem na ustalenie się ostatecznych wartości na wyjściu.

Tak więc jakieś wymagania są tyle że nie definiujesz ich wprost.
    W zasadzie może to nie być tu problemem do osiagniecia przy tych wysokich wymaganiach co do precyzji ( po prostu dokładność źródła referencyjnego będzie odgrywała większą rolę ).
    Podsumowując jest to dosyć karkołomny projekt.

pozdr.
    McGyver23
    Level 10  
    A mi się dalej wydaje, że tam są 3 miejsca po przecinku. Na czwartym już może się spokojnie wszystko wahać. Załączam schemat blokowy, mojego projektu, który podsunął mi jeden elektronik.
    Są gotowe źródła napięcia odniesienia typu Ref01 czy Ref02 można je znaleźć na www.tme.com.pl.
    Z tego co się dowiedziałem powinny być dostatecznie dobre.
    eP
    Level 27  
    McGyver23 wrote:
    A mi się dalej wydaje, że tam są 3 miejsca po przecinku. Na czwartym już może się spokojnie wszystko wahać.

A gdybyś robił zasilacz na 20 kV z dokładnością 1 mV to też byś mówił o trzech miejscach po przecinku ?

McGyver23 wrote:

Załączam schemat blokowy, mojego projektu, który podsunął mi jeden elektronik.
    Są gotowe źródła napięcia odniesienia typu Ref01 czy Ref02 można je znaleźć na www.tme.com.pl.
    Z tego co się dowiedziałem powinny być dostatecznie dobre.

Jeżeli Twój znajomy tak twierdzi to co za problem by Ci to udowodnił ?

Ja przeczytałem że one mają precyzję 8.5 ppm/'C czyli zmiana temperatury o 3 stopnie powoduję zmianę napięcia odniesienia o 0.5 mV - dla źródła 10-cio woltowego.
    A gdzie zapas na dokładność wzmocnienia wzmacniacza ?
    na stabilność temperaturową potencjometru ?

pozdr
    McGyver23
    Level 10  
    No ja już nie mam siły do tego :>
    Może zaproponujesz jakiś prosty i niedrogi zasilacz z przyzwoitym woltomierzem, który spełni założenie +/-20V na wyjściu i prąd maksymalny 100mA... o wystarczająco dobrych parametrach, aby badać charakterystykę przenoszenia rzeczywistego wzmacniacza operacyjnego zasilanego z 15V. Bo tylko do tego jest potrzebny mi taki zasilacz.
    Bo gnębienie najdrobniejszych parametrów zaczyna robić się lekko mówiąc zbyt przesadne. Więc jakie mogą być realne (czytaj nie za drogie i skuteczne) rozwiązania takiego układu?
    eP
    Level 27  
    McGyver23 wrote:
    No ja już nie mam siły do tego :>
    Może zaproponujesz jakiś prosty i niedrogi zasilacz z przyzwoitym woltomierzem, który spełni założenie +/-20V na wyjściu i prąd maksymalny 100mA... o wystarczająco dobrych parametrach, aby badać charakterystykę przenoszenia rzeczywistego wzmacniacza operacyjnego zasilanego z 15V. Bo tylko do tego jest potrzebny mi taki zasilacz.
    Bo gnębienie najdrobniejszych parametrów zaczyna robić się lekko mówiąc zbyt przesadne. Więc jakie mogą być realne (czytaj nie za drogie i skuteczne) rozwiązania takiego układu?

Jeżeli byś się mógł zadowolić precyzją +/- 10mV to wtedy pewnie gnębienia przesadnego by można uniknąć. Ale ja nie jestem jasnowidzem by przewidzieć czy na potrzeby Twoich pomiarów taki zasilacz byłby zadowalający. Tego typu wyliczenia musisz sam wykonać. A Tobie się zdaje że jak będziesz miał "cudowny" zasilacz to Twoje problemy znikną. Wręcz przeciwnie używanie takiego sprzętu by wycisnąć z niego ile się tylko da (w sensie dokładności ) wiąże się z całym szeregiem obostrzeń związanych z jego użyciem.

Znacznie wygodniej jest po prostu przyjąć większy przedział możliwego błędu w pomiarach.
    Bardzo precyzyjne pomiary są po prostu bardzo kosztowne.( w sensie przygotowania do nich stanowiska )
    McGyver23
    Level 10  
    Przeglądałem dostępne na rynku woltomierze, i chyba rzeczywiście nie znajdę nic rozsądnego co mogłoby odpowiadać takiej ostrej rozdzielczości do 1mV przy zakresie do 20V. Zakres dokładności do 10mV wydaje mi się zupełnie wystarczający do tych pomiarów, no i sam woltomierz z 2 miejscami po przecinku dla napięcia np 15,33V wydaje się dość rozsądny i co ważniejsze jest jeszcze osiągalny. Co sugerujesz w przypadku gdy zmienimy rozdzielczość na +/-10mV?
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    McGyver23 wrote:
    Przeglądałem dostępne na rynku woltomierze, i chyba rzeczywiście nie znajdę nic rozsądnego co mogłoby odpowiadać takiej ostrej rozdzielczości do 1mV przy zakresie do 20V.

ależ to tylko sprawa ceny. Są woltomierze o rozdzielczości 12 i więcej cyfr znaczących, w których etalonem jest dioda ze złączem Jacobsona.
    Woltomierze 4 i 1/2 cyfry (19999), typu ICL7135, są dostępnie w postaci gotowych układów scalonych i przystosowane są do wyświetlaczy LED, bądź LCD (różnią się interfejsem wyświetlacza).
    Zobacz:
    http://www.google.pl/search?hl=pl&rls=GGLF,GGLF:1970-01,GGLF:en&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=ICL7135&spell=1

McGyver23 wrote:
    Zakres dokładności do 10mV wydaje mi się zupełnie wystarczający...

Jak już to niedokładności...

McGyver23 wrote:
    ...do tych pomiarów, no i sam woltomierz z 2 miejscami po przecinku dla napięcia np 15,33V wydaje się dość rozsądny i co ważniejsze jest jeszcze osiągalny.

Chcę tylko nieśmiało zauważyć, iż taki woltomierz wcale nie musi mieć ostatnią cyfrę pewną o różnicę cyfry równą jeden (ideał, dla danej ilości cyfr znaczących).

McGyver23 wrote:
    Co sugerujesz w przypadku gdy zmienimy rozdzielczość na +/-10mV?

Ja w tej dyskusji w części merytoryczenj przestałem, jak widać, zabierać głos, ponieważ uznałem, bazując na swoim doświadczeniu, iż czasami lepiej jest sobie odpuścić... niżli prowadzić "orkę ma ugorze..."

Pozdrawiam