Potrzebuję zbudować urządzenie w akwarystyce zwane falownikiem. Chodzi o sterownik pomp który tak nimi zarządza, że w akwarium generowane są okreslone ruchy wody - fale.
Wieszamy na ścianach 2 pompy i załączamy je raz lewa raz prawa i "majtamy wodą"
niestety od sterowania włącz / wyłącz pompy siadają. Wstrząsy jakie towarzyszą uruchomieniu stojącej pompy powodują ze po jakimś czasie szlag trafia wirnik. Powstały zatem pompy które mogą zwalniać obrotami wirnika, i nie zatrzymują się lecz kręcą wirnikiem na tyle powoli że nie pompują wody. Wirniki nie stukają, nie ma szansy zmielenia ryby która zaciekawiona może wpłynąć do wylotu stojącej pompy....same zalety, lecz koszty straszne. Pompy te oparte są na silnikach krokowych.
Powstała zatem idea aby wykorzystac normalne pompy i tu trzeba niestety budować falownik. Pompy te są napędzanie silnikiem na 230V, wirnik stanowi magnes
Moc takiego silnika nie przekracza 30W - 24W to już "potęzna" pompka.
Znalazłem schemat:
i wymysliłem że podepne do tego jakiegoś Atmelka, pisze troszke w Bascomie wiec damy rade
Niestety nie mam pojęcia jaki powinieniem podać przebieg na pin 1 wejścia. Ideałem byłoby gdyby to mógł być PWM ale aż tak prosto to pewnie nie ma....
Bardzo byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki.
Wieszamy na ścianach 2 pompy i załączamy je raz lewa raz prawa i "majtamy wodą"

niestety od sterowania włącz / wyłącz pompy siadają. Wstrząsy jakie towarzyszą uruchomieniu stojącej pompy powodują ze po jakimś czasie szlag trafia wirnik. Powstały zatem pompy które mogą zwalniać obrotami wirnika, i nie zatrzymują się lecz kręcą wirnikiem na tyle powoli że nie pompują wody. Wirniki nie stukają, nie ma szansy zmielenia ryby która zaciekawiona może wpłynąć do wylotu stojącej pompy....same zalety, lecz koszty straszne. Pompy te oparte są na silnikach krokowych.
Powstała zatem idea aby wykorzystac normalne pompy i tu trzeba niestety budować falownik. Pompy te są napędzanie silnikiem na 230V, wirnik stanowi magnes

Moc takiego silnika nie przekracza 30W - 24W to już "potęzna" pompka.
Znalazłem schemat:

i wymysliłem że podepne do tego jakiegoś Atmelka, pisze troszke w Bascomie wiec damy rade

Bardzo byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki.