Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

UNIUSB zmienił się w USB by Vygis

jjscalak 30 Nov 2006 13:42 1390 5
    jjscalak
    Level 12  
    Witam. ja z takim problemem. Mam takiego uniwersalnego boxa z USB na rs232. w systemie zawsze zgłaszam mi się jako USB - TO SERIAL.. na jakimś tam com 5 lub 6 zależy .....
    Od pewnego restartu kompa nagle system wykrył nowe urządzenie USB to Serial by Vygis soft....
    Coś pewnie uruchomilem w kompie.... ale naprawde nie pamietam co co mogło być..... i pewnie to coś przeprogramowało mi eeprom w tym biednym UNI USB....
    Ogólnie nie było by problemu , gdyby ten Vygis miał jakiś tam port com, ale niestety nie ma numery porty - więc nic więcej nie moge na tym boxie uruchomić poza oprogramowanie Vygisa... Czy może ktoś już się spotkał z takim problemem..... Proszę o wskazówki jak to przywrócić do pierwotnego stanu .... czyli do UNI USB..... Pozdrawiam
    Rambo305
    Level 17  
    podobnie mialem z martechem i multi-boxem rozwiazalem to wpakowujac systemowi sterownik recznie tzn w aktualizacji sterownika dac na wybranie sterownika recznie"nie wyszukuj, wybiore sterownik do zainstalowania" a nastepnie przycisk "z dysku" i wybierasz recznie sterownik boxa ewentualnie ktorys z listy bo powinien tam byc sterownik ktory jest teraz jak i ten ktory byl wczesniej .

a jak na moj gust to stalo sie tak poniewaz system chcial byc inteligętny :) i mu niewyszlo (sam tobie sterownik wpakowal czasami tak bywa)
    jjscalak
    Level 12  
    NO ja juz próbowałem na różne sposoby - nawet pod inny komp to podłaczałem... i nic. Gdy mu podaję z okreslonej lokalizacji sterowniki od UNI USB - to mówi, że nie ma tam takiego sterownika.... jak podam z katalogu tam gdzie Vygis - to przyjmuje i działa....
    Rambo305
    Level 17  
    jezeli juz nawet na calkiem innym kompie robi tobie takie numery to pozostaje tylko przeprogramowac eeprom bo innego wyjscia niewidze.

bo jezeli by sie to skonczylo na jednym komputerze to mozna to uznac tak jak pisalem za bledny sterownik ale jak juz jest tak jak napisales to juz z boxem jest cos nietak chociaz zastanawia mnie fakt ze krzyczy ze niema tam takiego sterownika a to z tego faktu ze przez ten sposob jaki skutkuje tak ze mozesz wrzucic tam nawet sterownik np z monitora i tak go przyjmnie chyba ze naprawde niema tam sterownika tylko np instalka.
    jjscalak
    Level 12  
    No więc właśnie..... kombinowałem już na różnie sposoby.....
    Jakiś program przeprogramował mi eeprom w UNI - tylko ja nie wiem jaki... Testowałem jakieś programy w ciagu dnia... a to mi się pokazało z rana po włączeniu kompa... Próbowałem znaleźć program który mi to zrobił... i próbować nim wrócić.... ale niestety... . Potrzebne jest po prostu coś co zaprogramuje mi UNI od nowa.... bądż wsad do eepromu w UNI..
    Help ;) Pozdr...
    jjscalak
    Level 12  
    Oto i rozwiązanie.
    Jeśłi ktoś jeszcze będzie miał problem - podaję dwa pliki. Jeden to program do przeróbki UNI USB do działania albo jako Vygis , albo jako port szeregowy lub odwrotnie. Drugi to sterownik do UNI działającego już jako port szeregowy.
    Pozdrawiam.
    Attachments: