Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz Blaupunkt 200F pali sie bezpiecznik

francmik 30 Lis 2006 16:12 876 2
  • #1 30 Lis 2006 16:12
    francmik
    Poziom 2  

    Czesc kupiłem ostatnio wzmacniacz samochodowy i popodłączeniu pali mi sie bezprzerwy bezpiecznik co to moze być?? nie pali sie czerwona dioda w głosnikach nic niesłychac wogole nic niedziała, REM nie reaguje obojętnie czy dam rem pod zasilanie czy nie dam spali sie bezpiecznik ... prosze o Pomoc moj nr gg>>5844707...z góry dzieki

    Dodano po 57 [sekundy]:

    Moje gg to 5844704 przepraszam za pomyłke...:)

    0 2
  • #2 30 Lis 2006 16:56
    hudy78
    Poziom 14  

    Witam po pierwsze to sprawdz czy nie ma diody zabezpieczającej na wejściu zasilania i czy nie jest spalona po drugie przetwornica napięcia wszystkie tranzystory i diody czy nie spalone po trzecie końcówka mocy też w tym przypadku albo diody albo tranzystory dopiero po tych oględzinach będzie można coś pomyśleć

    0
  • #3 01 Gru 2006 16:34
    francmik
    Poziom 2  

    walnięty był tranzystor kluczujący wymieniłem i działa, lecz nie tak jak ma ..podłaczyłem go do głosnika z tuby tosnil sas 250 i głosnik charczy jak zwiększe głosność niewiem czy to jest wina głosnika czy wzmacniacza mierzyłem napiecie na wyjsciu ptzetwornicy tego wzmacniacza i jest 48V lecz jak wzmacniacz gra i w momencie kiedy głosnik charczy spada do ok 39V napiecie zasilające wzmacniacz nie spada...mozecie mi doradzić co to moze być?? czyżby wzmacniacz był za słaby ? myslałem juz o wymianie kondensatorów ktore są za przetwornicą na wieksze te co sa mają 2200uF a dałbym ok 10 000uF da to coś? dodam jeszcze ze głosnik z tej tuby orginalnie zasilany jest wzmacniaczem TDA8560Q w katalogu pisze ze ma on moc 2*40W...

    0
  Szukaj w 5mln produktów