Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wieża Technics , problem z odczytem płyt

Mario_78 01 Dec 2006 00:37 1920 11
  • #1
    Mario_78
    Level 10  
    Witam,

    mam problem z wierza Techicsa .... nie dziala cd , co za tym idzie wymienilem laser na nowy .... po wymianie nic sie nie zmienilo.

    Objaw jest taki , ze po wsynieciu plyty ruszy ona deczko i wyskakuje komunikat " no disc"

    Co moze byc przyczyna?
    Czyzby padla elektronika?

    pozdrawiam
  • #2
    Krzychu7
    Level 40  
    Witam. Usunąłeś zabezpieczenie w nowym czytniku?
  • #3
    Mario_78
    Level 10  
    nie , nie usowalem ( generalnie nie zauwazylem zadnego zabezpieczenia ) .... ale w starym czytniku objaw byl identyko ... plyta ciutke ruszyla po zaladowaniu i komunikat "no disc"
  • #4
    djlj24
    Car audio specialist
    Fajnie by było jakbyśmy wiedzieli jaki to model CD, jaki laser. Bo tak pozostaje nam gdybanie - może problem leży w elektronice układu servo a może rozstrojony PLL, a może po prostu mechanicznie jest źle ustawiony.
  • #5
    Mario_78
    Level 10  
    model Technicsa toSC-EH570 ( oznaczenie segmentu cd - wieza czztero segmentowa ) a oznaczenie napedu cd to RAE0152Z
  • #6
    djlj24
    Car audio specialist
    I teraz pytanie czy wymieniłeś sam laser czy cały mechanizm. Bo niektóre firmy sprzedawały komplet co niby pasował ale trzeba było elektronikę ze starego napędu przełożyć. A z tego co pamiętam to RAE ma zworkę w pobliżu złącza na taśmie.
  • #7
    Mario_78
    Level 10  
    wymienilem mechanizm , elektronika jest stara ... ?

    jakies rozwiazanie sie nasowa ?
    Bede BAAAARDZO wdzieczny :D
  • #8
    Mario_78
    Level 10  
    Szanowni .......... POMOCY
  • #9
    djlj24
    Car audio specialist
    Jeszcze raz czy usunąłeś tą kroplę z cyny na taśmie?
  • #10
    Mario_78
    Level 10  
    nie :( ... jest to kropka na tasmie ktora wsowamy do gniazda elektroniki ?
  • #11
    Mario_78
    Level 10  
    Czy te zworke na tasmie nalezy wyciac? .... w starej tasmie ma dziure w tym miejscu

    Dodano po 13 [minuty]:

    Juz jest wszystko ok ... to byla ta nieszczesna zworka :D .... dzieki wielkie za pomoc

    pozdrawiam
  • #12
    krzych*
    Level 11  
    ja mialem ten sam problem w technics sl-p200 najpierw powoli sie psul nie dalo sie przewijac utworów zmieniac na np 7 utwór musiałem po kolei przeskakiwać utwory potem wogule nie widział płyty to wziąłem cala głowice na części pierwsze rozebralem wyjąłem soczewke (pod nią się kurz zbiera bo to nie jest chermetycznie zamknięte) i patykiem z watą poczysciłem skręciłem i jak nówka śmiga