Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telefon Alcatel 29362 - bardzo dziwny problem z CLIP :)

01 Dec 2006 16:05 1032 1
  • Level 10  
    Witam wszystkich mam problem z aparatami (3 szt)Alcatel 29362. Może zacznę od początku bo problem jest bardzo dziwny.
    Aparat jest zasilany bateryjnie, w czasie naprawy podpiąłem pod niego zasilacz i przelutowałem kilka elementów (ogólnie montaż makabra) i o dziwo aparat nagle zaczął wyświetlać nr abonenta. Złożyłem go do kupy włożyłem baterie i CLIP znowu nie działa. Zacząłem kombinować, okazało się że jeśli podepnę 1 przewód z zasilacza w dowolne miejsce na płytce (baterie są w aparacie) nagle funkcja CLIP działa. Poszedłem dalej zmierzyłem napięcia pomiędzy tym przewodem i punktem na płytce aparatu było napięcie zmienne 24V. Odłączyłem przewód od zasilacza i przypadkowo dotknął on metalowej konstrukcji lampy biurkowej (lampa oczywiście zasilana wtyczką płaską) i tez miernik pokazał napięcie zmienne 24V. No to co, podłączyłem ten przewód pomiędzy metalową częścią lampy i płytką aparatu - funkcja CLIP działa.
    Mierząc miernikiem uA miernik pokazuje 0uA.
    Acha, lampa musi być zasilana ale może w niej nie być żarówki. Oscyloskopem nie jestem w stanie nic zmierzyć bo po podpięciu masy oscyloskopu napięcie na przewodzie znika i funkcja CLIP przestaje działać.
    Może ktoś jest w stanie wyjaśnić co sie dzieje i co z tymi aparatami zrobić. Ostatecznie mogę je podłączyć pod lampę biurkową i ok. - ale to nie jest wyjście.

    Pozdrawiam wszystkich i czekam na jakieś sugestie :))).
  • Phones specialist
    Zasilanie układu detekcji Clipa,filtry wejściowe i oczywiście otoczenia procesora głownego i cała droga sygnału na układ detekcji. Jakieś pasozytnicze sprzężenia zakłocające .