Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Travelmate 4150 problem po upgrade biosu

big_lebovski 01 Gru 2006 23:29 1277 4
  • #1 01 Gru 2006 23:29
    big_lebovski
    Poziom 2  

    Witam,
    Wykonalem upgrade biosu, pobrany z ftp://ftp.support.acer-euro.com/notebook/travelmate_4150_4650/bios/ , plik TM4150_4650_230_Winflash.zip.
    Proces przebiegl bez zaklocen, na zakonczenie pojawil sie komunikat, nacisnij OK aby wykonac shutdown systemu, wiec nacinalem. Po tym laptop nie uruchamia sie.
    Po probie wlaczenia lapotpa zapala sie dioda zasialania, slychac wentylator, po chwili wszystko cichnie. Dysk nie pracuje, etc.... jednym slowem klapa.

    Czy ktos ma pomysl co zrobic, co jest mozliwe w domowych warunkach?
    Czy pozostaje tylko serwis autoryzowany?

    Dziekuje
    Bob

    0 4
  • #2 03 Gru 2006 00:09
    TJE
    Poziom 14  

    Pozostaje tylko wylutowanie (lub wyjęcie jeśli jest w podstawce) kości i programowanie programatorem.

    0
  • #3 03 Gru 2006 09:12
    arigato
    Poziom 25  

    Witam!
    Czy w trakcie operacji zrobił kolega kopię oryginalnego BIOS-u? Czy kość BIOS jest wlutowywana, czy też w podstawce?
    Pozdrawiam.

    0
  • #4 03 Gru 2006 17:13
    big_lebovski
    Poziom 2  

    No tak....
    Backupu BIOSU nie zrobilem... program falshujacy nie ma tej opcji, jesli sie nie myle.

    Jesli chodzi o kosc BIOSu to nie wiem jeszcze. Rozkrece kompa w najblizszym czasie.

    Pozdrawiam
    Bob

    Dodano po 1 [minuty]:

    Czy koledzy macie namiar na kogos/firme, kto potrafi pomoc, mam na mysli programator i oczywiscie usuniecie problemu?
    Bede wdzieczny za podanie namiarow.

    Pozdrawiam
    Bob

    0
  • #5 04 Gru 2006 06:11
    arigato
    Poziom 25  

    Witam!
    Posiadam programator i mogę zaprogramować. Z pewnością znajdzie się ktoś bliżej z takim sprzętem. Przejrzyj Allegro naprawa BIOS - FLASH - EPROM (wylutowywanie) Wa-wa (numer 146379889)
    Problem polega jednak na tym, aby wsad (plik .bin twojego BIOS-u) był na sto procent prawidłowy. Inaczej cała robota na nic. Druga sprawa to sama kosteczka. Jeżeli jest wlutowana to niestety nie posiadam odpowiedniego sprzętu żeby ją wylutować.
    I jeszcze jedna rzecz. Istnieje również prawdopodobieństwo, choć to rzadko się zdarza, że w trakcie zapisu kość mogła ulec uszkodzeniu i stąd ten problem z uruchomieniem komputera po upgradzie.
    Czy przed zapisem program flashujący nie ostrzegał jakimś komunikatem, że wersja BIOS-u może być nie odpowiednia?
    Pozdrawiam.

    0