Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kenwood KRC-477 nie działa

cinko 02 Dec 2006 12:59 1803 9
  • #1
    cinko
    Level 22  
    Proszę o pomoc w naprawie radia Kenwood KRC-477.
    Radio dostałem bez końcówki mocy, założyłem taka jak w schemacie czyli
    TDA7384.Po włączeniu słychać szum, można regukować poziom głosu,
    po przełączeniu na magnetofon ładnie działa. Natomiast wracając do odbierania stacji radiowych, jest tak: szum nie słychac odbieranej stacji,
    po przełaczeniu na szukanie nie zatrzymuje się na stacjach tylko przelatuje. Jest jeszcze jeden objaw po krótkim czasie 2-3min najpierw gaśnie podświetlanie wyświetlacza i po 30sek gaśnie całe radio.
    Czym to może być spowodowane ?
  • #2
    pkhenr
    Level 32  
    jak nie staje na stacjach to brak zasil. jakieś 8v. byc może brak lub za małe i spada dlatego wyłącza się . ajak zgaśnie to daje się włączyc ?
  • #3
    szymtro
    Level 30  
    Albo sam stabilizator ba albo masz zwarcie (z powodu uszkodzenia jakiegoś elementu,np głowicy) na +8V. To tłumaczyło by dlaczego gaśnie - nagrzewa sie do zabezpieczenia termicznego i wyłacza. Sprawdź to sam - dotknij palcem stabilizatora po takim wyłączeniu - tylko ostrożnie.
    Potem wylutuj głowice i sprawdź jeszcze raz objawy.
  • #4
    cinko
    Level 22  
    A więc tak: stabilizator BA .... rzeczywiście się bardzo nagrzewa, po dotknięciu palcem parzy jeżeli potrktuję go zmrażaczem to dłużej chodzi.
    Spróbuję odłączyć nogę zasilająca głowicę i się okarze. Sprawdzę również napięcia.

    Dodano po 50 [minuty]:

    Podaje napięcia na BA3917:
    1-4,97
    2-0,06
    3-4,54
    4-10,89
    5-5,75
    6-5,7 skacze do 6,5
    7-12,39
    8-8,33
    9-0,07
    10-8,35
    11-2,17
    12-0,06

    Wylutowałem głowice, ale nic to nie zmieniło. Radio jak zgaśnie to nie daje się znowu uruchomić trzeba odjąć mu zasilanie a następnie podpiąć znów.
  • #5
    cinko
    Level 22  
    Wymieniłem BA3918 z małymi zmianami i magnetofon działa już się nie wyłącza na n.6 jest 11,9 V, ale radio nadal nie odbiera stacji nie zatzrymuje się na stacjach. Jak sprawdzić czy jest uwalona głowica, a może tranzystor na wejściu ?
    Pozdrawiam.
  • #6
    szymtro
    Level 30  
    Żaden tranzystor. Jak masz na wierzchu głowice to przyjrzyj się dokładnie scalaki który się tam znajduje. Wszelkie wybrzuszenia czy pęknięcia kwalifikują tuner odrazu do kosza.
    Jak nie masz co podstawić to trochę lipa. Dokumentacje do scalaka znajdziesz w internecie ale jeżeli sa tylko podejrzenia że coś go mogło załatwić to napewno jest martwy.

    Czy jak ustawisz recznie stację z podłączona dobra anteną to słychać cokolwiek?
  • #7
    Seba312
    Level 20  
    Ja bym zaczął naprawę od sciągnięcia schematu .https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=208567#208567 .Jak już upewnisz się ,że głowica jest zasilana i posprawdzasz na niej napięcia, podaj zewnętrzne napięcie warikapowe (regulowane )i sprawdź czy stroi.
  • #8
    cinko
    Level 22  
    Schemat posiadam.
    Sprawdzałem napięcia zgodne ze schematem, grzeje się układ TDA7421
    SMD ( parzy w palec po krótkim czasie) w głowicy zdjołem napięcie PLL które dochodzi do głowicy i już sie nie grzeje, myślę że jednak ten układ będzie padnięty.
    Zastanawiam się czy jest szansa dokupienia takiej głowicy do tego modelu.??
  • #9
    szymtro
    Level 30  
    Tylko drugie uszkodzone radio. Ale będziesz miał problem bo większość tych modeli będzie pewnie cierpiała na taką samą usterkę. Czasami zdażają się zimne luty (głowicy do płyty głównej) ale to raczej 1 na 20 przypadków.
    To co potrzebujesz jest takie samo w krc-33r, 378r, 377r, 477r, 478r i pewnie jeszcze kilku innych bazujacych na tym samym wyglądzie. krc-379 ma chyba już nowszy inny tuner.

    A co z tym dźwiękiem po ręcznym ustawieniu stacji? słychać cokolwiek?.