Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

samochodowy ups-wylacza sie przy uruchamianiu silnika

pawlak42 03 Dec 2006 20:13 3530 6
    pawlak42
    Level 11  
    witam
    montuje komputer w samochodzie i oczywiscie dopadl mnie odwieczny problem wylaczania sie komputera przy uruchamianiu samochodu.

slyszalem cos o przerabianiu zwyklych ups'ow albo o podlaczaniu ich pod przetwornice

ale znalazlem cos takiego :-)))
    http://carpc.kyferez.com/Products/products.php?id=10

na elektronice w ogole sie nie znam ale to urzadzonko wyglada na banalne do samodzielnego zrobienia....
    moze ktos wie jak takie cos zrobic????
    pozdrawiam pawlak42
    adamjur1
    Level 41  
    To urządzenie nie zapewni zasilania w czasie spadku długotrwałego.
    Musisz zainstalować np dodatkowy akumulator, z ładowaniem ( konserwacją ) z instalacji samochodowej i separacją od powrotu do instalacji samochodowej. Temat był niedawno obrabiany na tym forum.
    Pozdr.J.

znalazłem tamten wątek
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic518647.html
    pawlak42
    Level 11  
    ok, dzieki:-)
    a ile kosztuje taka dioda?? i mam kupic taka jak w tym poscie pisza?
    komputer potrzebuje dwa napiecia 12v 4,5A i 19v 3A - zasilacz od laptopa
    czy moglby mi ktos powiedziec jaka ta diode mam kupic i gdzie i jaki mozliwie najtanszy i najniejszy akumulator?
    z gory dzieki, pozdrawiam pawlak42
    aha, moze o jakis schemacik szybki moglbym prosic - taki na chlopski rozum bo w ogole nie znam sie na oznaczeniach w tych schematach itd :-)))
    adamjur1
    Level 41  
    A możesz rozwinąć temat tych napięć zasilających ?
    Czy to jest np laptop czy jaki inny wynalazek/
    Bo uzyskanie takich jak napisałeś napięć nie będzie łatwe ( jeżeli nie rozumiesz prostych schematów...............)
    Pozdr.J.
    pawlak42
    Level 11  
    nie, nie....napiacia juz chyba mam za soba...
    kupilem laptopowy zasilacz na 19v 120w a napiecie 12v biore bezposrednio z akumulatora.....
    jest to maly komputerek hp e-pc 40
    nie chodzi mi o napicia, komputer juz podlaczalem - chodzi.... tylko wlasnie problem wylaczania sie kompa podczas starrtu silnika...

i jeszcze jedno bardzo wazne pytanie: czy moze to byc żelowy aklumulator takie jakie sa na allegro do ups'ow?

oto link do jednego z nich:
    http://allegro.pl/item144417254_akumulator_7_5_ah_12v_zelowy_gwarancja_f_vatups.html
    czy wytrzyma on ladowanie alternatorem??????????
    ma3-4ysz
    Level 24  
    Witam
    Quote:
    nie chodzi mi o napicia, komputer juz podlaczalem - chodzi.... tylko wlasnie problem wylaczania sie komputera podczas starrtu silnika...

na ten problem to faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie układ buforowy z akumulatorem żelowym, ten który podpowiada adamjur1, schemat jest na 10 poście tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic498973.html?highlight=

Quote:
    a ile kosztuje taka dioda?? i mam kupic taka jak w tym poscie pisza?
    komputer potrzebuje dwa napiecia 12v 4,5A i 19v 3A - zasilacz od laptopa
    czy moglby mi ktos powiedziec jaka ta diode mam kupic....

z tego schematu zacytowanego powyżej D1 to zwykła dioda prostownicza, kosztuje niewiele.
    Natomiast D2 D3 diody Schottky, tak jak tam pisze -RoMan- mogą być z demontażu zasilacza komputerowego. Wyglądają mniej więcej tak:
    wymontowana (dwie diody w jednej obudowie: SBL3040; ta konkretna pojedyncza dioda w tej obudowie ma 15A), kosztuje chyba z 8 PLN - drogo:

a można je znaleźć w zasilaczu komputerowym na jednym z radiatorów (tu jest na środku troche inna: SBL2040; ta konkretna pojedyncza dioda w tej obudowie ma 10A):

albo można kupić dwie pojedyncze diody Schottky'ego, kiedyś kupowałem takie po 2 PLN za sztuke bo innych nie mieli, (tak wyglądałją te diody: KSY 30-40; ta ma 30A)

Quote:
    i jeszcze jedno bardzo wazne pytanie: czy moze to byc żelowy aklumulator takie jakie sa na allegro do ups'ow?

7,5Ah 12V powinno wystarczyć na czas rozruchu. Im większa pojemność tym lepiej bo akumulatorek mniej "cierpi" ale koszty rosną, powinien wystarczyć.

Quote:
    czy wytrzyma on ladowanie alternatorem??????????

jak pisze -RoMan-: ten układ był przewidziany do współpracy z instalacją samochodową, gdzie na wejściu jest napięcie zazwyczaj 14.4V a akumulator żelowy w trybie buforowym nie powinien otrzymywać więcej niż 13.8V.
    Ten rezystor to jakiś nieduży, tak 5,1oma 5W powinno wystarczająco ograniczać prąd ładowania żelowego akumulatora
    Pzdr
    pawlak42
    Level 11  
    dziekuje za odpowiedzi,
    to jest jedno z nielicznych furum na ktorych naprawde mozna cos sie dowiedziec, wielkie dzieki,
    zamykam temat
    pozdrawiam