Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Se T630- szybko pada bateria, nawet na wyłączonym

maciekolo 04 Gru 2006 13:08 1163 9
  • #1 04 Gru 2006 13:08
    maciekolo
    Poziom 13  

    Witam, telefonik po zalaniu, wyczyszczony, wygrzany-wszystko śmiga oprócz baterii. Sama bateria jest ok. Bateria pada nawet jak telefon jest wyłączony, podejrzewam, że jest jakieś zwarcie :( proszę o rady co, gdzie, jak. pozdrawiam

    0 9
  • #2 04 Gru 2006 14:43
    hard
    Poziom 24  

    ja nie jestem fachowcem w naprawach sprzętowych ale jeden znajomy doradził mi abym usunąl 2 małe kondensatory przy złaczu systemowym .Pomogło

    0
  • #3 04 Gru 2006 15:37
    -=TOMA=-
    Poziom 18  

    hmm ja z doswiadczenia wiem ze jak tel jest zalany a bateria jest li-ion to po bateri.... woda z litem reaguje bardzo szybko.
    Nie wiem jak z li-poli

    Dodano po 32 [sekundy]:

    a testowales jakas inna baterie albo ta twoja na innym tel?

    0
  • #4 04 Gru 2006 17:17
    maciekolo
    Poziom 13  

    Kurcze, no właśnie sprawdzałem na innej i to samo ;( A jeśli bylaby to kwestia baterii na wyłączonym też by padała? Pytanie troche retoryczne, bo jak bateria nie jest w telefonie to "trzyma" ok.

    0
  • #5 04 Gru 2006 21:42
    ftb
    Spec od GSM

    Cytat:
    .... woda z litem reaguje bardzo szybko
    to ciekawe...po zalaniu bateri nic tam z ogniawami nie reaguje (chyba że obudowa ogniwa jest nie szczelna).W tych acu jest układ elektroniczny który podobnie reaguje na wilgoć jak płyta zalanego telefonu.Jeśli nic poważniejszego się nie zhacuje to po przemyciu i wysuszeniu bateria jest sprawna.
    W tej usterce wcale nie musi być wina bateri...lecz jakieś zwarcie na PCB a zaczynać należy od pomiaru pobieranego prądu z acu i PA

    0
  • #6 04 Gru 2006 22:00
    maciekolo
    Poziom 13  

    Tak jak już napisałem bateria jest ok! Proszę sie jej nie czepiać. Chodzi mi o rady na co zwrócić uwagę, co może byc uszkodzone na płycie.

    0
  • #7 05 Gru 2006 09:20
    ftb
    Spec od GSM

    jaki masz prąd na OFF i ON ?

    0
  • #8 05 Gru 2006 12:56
    maciekolo
    Poziom 13  

    Jak mam go mierzyć??

    0
  • #9 05 Gru 2006 14:08
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany

    Witam jak czytałem te bzdury to nie mogłem się powstrzymać i klikam..... od paru ładnych lat zajmóję się serwisem tele kom przypadków miałem tysiące a większość po zalaniu.... po pierwsze bez izopropanolu się nie obejdzie prubowałem innymi środkami z marnym rezultatem. Ponadto przydała by się myjka ultradzwiękowa... Po co? ponieważ ultradzwięki rozbijają związki mineralne i osady a te w telefonie lubią się szybko gromadzić pod procesorami pamięciami itd. a wszystko z powodu szczeliny pomiędzy płytom a układem. Jest tam od 16 do 48 i więcej nużek i własnie tam się gromadzi najwięcej związków mineralnych które tworzą tzw śniedz a śniedz powoduje upływności i mikrozwarcia..... z tąd też twój problem a dokładnie polega on na tym że procesor błędnie mierzy i określa pojemność aku i decyduje o wyłaczeniu tele.... w wiekszości przypadków tele po zalaniu da cię ocalić oile nie doszło do korozji obw. drukowanych i przelotek metalizowanych..... Pozdro

    0
  • #10 05 Gru 2006 19:45
    ftb
    Spec od GSM

    jak to jak...normalnie jak to pomiar prądu...ameromierz w szereg z baterią..

    Cytat:
    Witam jak czytałem te bzdury to nie mogłem się powstrzymać i klikam..... od paru ładnych lat zajmóję się serwisem tele kom przypadków miałem tysiące a większość po zalaniu....
    tysiące i głównie po zalaniu..no no gratuluję doświadczenia..wiesz co cooltygrysek ...zgłoś się z tą cudowną wanienką do autoryzowanych serwisów najlepiej centralnych..z pewnoscią to docenią.Telefonami kom..zajmuję się od czasów niemieckiego C-Netz i do diagnozy i napraw używałem różnego oprzyrządowania, czasami ultrdzwięki też ale jak dotąd nie udało mi się całości zredukować głównie do samej wanny..no ale są zdolni i zdolniejści wszak to żecz normalna prawda...

    0