Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Model filtrów aktywnych z przystosowaniem do badań labo.

scgtczew 04 Dec 2006 18:33 3622 24
Altium Designer Computer Controls
  • Model filtrów aktywnych z przystosowaniem do badań labo.
    ***Wykonany model jest zestawem trzech filtrów aktywnych:
    dolno-przepustowego,
    pasmowo-przepustowego (z regulowanym wzmocnieniem poprzez R7),
    górno-przepustowego.
    ***Wszystkie trzy filtry oparte są na jednym wzmacniaczu operacyjnym µA 741C (ULY 7741N). Wybór i przełączanie odpowiedniego filtru do wzmacniacza operacyjnego zapewniają przyciski izostat. Aby uwidocznić, jaki obecnie jest załączony filtr w modelu zastosowano trzy diody LED o średnicy 3mm. Sygnał wejściowy jest odpowiednio obrabiany przez odpowiedni filtr i jest on podany na wyjście modelu. Sygnały wejściowe oraz wyjściowe są doprowadzone do modelu za pomocą przewodów koncentrycznych oraz gniazd BNC na płycie czołowej. Aby odpowiednio dostroić parametry filtrów w modelu zastosowano potencjometry montażowe stojące. Na przedniej płycie umieszczony jest potencjometr (R7), który jest odpowiedzialny za wzmocnienie i szerokość pasma filtru pasmowo-przepustowego. Dioda pod przełącznikiem sygnalizuje włączenie filtru jak i prace zasilacza. Aby zabezpieczyć układ wstawiony jest bezpiecznik szklany 250 mA, który w przypadku uszkodzenia zapewni bezpieczeństwo pracy na owym modelu.
    ***Do zasilenia wzmacniacza operacyjnego, wewnątrz obudowy umieszczony został zasilacz symetryczny +/-12V/1A z wykorzystaniem monolitycznych stabilizatorów napięcia dodatniego 7812 oraz napięcia ujemnego 7912. Stabilizatory umieszczone są na radiatorze, aby nie ulęgły przegrzaniu i uszkodzeniu. W zasilaczu można zastosować transformator sieciowy o parametrach uzwojenia wtórnego 2x13VAC/0,7A TS(20/23) lub o podobnych parametrach. Zasilacz posiada zabezpieczenie przeciw zwarciowe i zabezpieczenia przeciążeniowe prądem powyżej 1A (stabilizatory). W zamian za diody prostownicze 1N4002 zastosowano mostek prostowniczy 1,5A/560V.

***Filtr dolno-przepustowy posiada częstotliwość graniczna fg 700Hz, a więc filtr przepuszcza napięcia o częstotliwości do 700Hz. Zbocze opadające filtru opada łagodnie, prawie liniowo, wraz ze wzrostem częstotliwości maleje wzmocnienie.
    ***Filtr górno-przepustowy posiada częstotliwość graniczną fd 750Hz, a więc filtr przepuszcza napięcia o częstotliwości od 750Hz teoretycznie do nieskończoności, lecz ze względów konstrukcyjnych oraz z ustawienia potencjometrów montażowych, filtr przepuszcza napięcia do 3000Hz, a następnie napięcie wyjściowe maleje wraz ze wzrostem częstotliwości do zera. Zbocze rosnące filtru - szybko wzrasta wzmocnienie przy niewielkim wzroście częstotliwości.
    ***Filtr pasmowo-przepustowy z rezystorem R7 ustawionym na minimum posiada pasmo od 300Hz do 560Hz. Zbocze rosnące - wraz ze wzrostem częstotliwości bardzo gwałtownie rośnie wzmocnienie, natomiast zbocze malejące - wraz ze wzrostem częstotliwości powoli maleje wzmocnienie.
    ***Filtr pasmowo-przepustowy z rezystorem R7 ustawionym do połowy, czyli około 50Ω, posiada pasmo przenoszenia od 420Hz do 560Hz. Widać, że wraz ze wzrostem obciążenia rezystora R7 pasmo przenoszenia zmalało w porównaniu do poprzedniego filtru. Zbocze rosnące wzrasta liniowo - przy małym wzroście częstotliwości szybko wzrasta wzmocnienie, natomiast zbocze malejące - opada jak przy filtrze pp z R7 - min.
    ***Aby rozszerzyć lub zwężyć pasma częstotliwości oraz nachylenie charakterystyk, należy w tym celu regulować odpowiednio potencjometry montażowe, natomiast dla filtru pp alternatywą jest regulacja potencjometrem R7 na płycie czołowej.
    ***Otrzymane charakterystyki są jak najbardziej zgodne z charakterystykami teoretycznymi, filtr dp przepuszcza dolne napięcia, filtr gp górne, a filtr pp określone pasmo.

Jeśli ktoś będzie chciał schematy, rysunki, wykresy to proszę mówić. To nie jest robione z kitów, wszystko z ideowego, płytki wykonane metoda z lakierem światłoczułym Positiv 20.

Model filtrów aktywnych z przystosowaniem do badań labo.

http://lite.tcz.pl/~scgtczew/krzysztof/szkola/dyplom/1.JPG
    http://lite.tcz.pl/~scgtczew/krzysztof/szkola/dyplom/2.JPG
    http://lite.tcz.pl/~scgtczew/krzysztof/szkola/dyplom/3.JPG
    http://lite.tcz.pl/~scgtczew/krzysztof/szkola/dyplom/4.JPG
    http://lite.tcz.pl/~scgtczew/krzysztof/szkola/dyplom/5.JPG
    http://lite.tcz.pl/~scgtczew/krzysztof/szkola/dyplom/6.JPG
    http://lite.tcz.pl/~scgtczew/krzysztof/szkola/dyplom/7.JPG
    http://lite.tcz.pl/~scgtczew/krzysztof/szkola/dyplom/8.JPG

Cool? Ranking DIY
    About Author
    scgtczew
    Level 11  
    Has specialization in: sieci i systemy komputerowe
    scgtczew wrote 28 posts with rating 4. Live in city Tczew. Been with us since 2006 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    marcin_grabczewski
    Level 11  
    bardzo ładna i estetycznie wykonana konstrukcja... sam badałem filtry w technikum ;) niestety ja nie załapałem się na prace dyplomową ponieważ wprowadzili ten egzamin zawodowy na którym trzeba było zbadać jakiś tam zasilacz impulsowy :P ....

daje 5 :)
    Adrian_GTC
    Level 13  
    Bardzo starannie wykonana obudowa! Troszke bałaganu w środku ale za to płytka bardzo ładnie wykonana. Widać, że się na tym znasz... I fajnie naniosłeś napisy na plexę... Daję za staranność 5/6 a tą jedynkę za kable odejmuje :)
    wojto15-05
    Level 18  
    witam! bardzo starannie wykonany projekt! nic dodać nic ująć ;) poprostu 6/6 ile siedziales nad obudowa :D? Adrian_GTC jak mówisz tu o bałaganie w środku to popatrz na prace innych tam to jest bałagan :) ja mysle że to zbędny komętaz ;) pozdro
    redart
    Level 23  
    Jak mniemam służy to celom edukacyjnym i chyba nie jestem "w mylnym błędzie" ?
    Zrobione przejrzyście (dosłownie) i co najważniejsze trzyma się kupy (bez skojarzeń). Zamiast tych śrub na przestrzał można było zastosować mocowanie górnego 'klosza' w rogach obudowy ze śrubami wkręcanymi od spodu, a nie przeszywać całość tak bezlitośnie. Za to -1, ogólnie 5/6.
    pzdr.
  • Altium Designer Computer Controls
    nelik1987
    Level 31  
    Jak już się wypowiadałem a kolega (autor posta) czytał konstrukcja bardzo estetyczna tylko chwalić bo nie sposób zrobić coś i włożyć to do podełka po butach ale zrobić coś i jeszcze zrobić to estetycznie.

jak dla mnie 5/5!!
    soar85
    Level 11  
    Konstrukcja super. Aż chce się badać filtry mając cos takiego na stanowisku :wink:

Tylko mam do ciebie prośbę: zrób do tego dobrą "specyfikacje techniczną" czy jak to tam nazwać. Sam nie raz wypowiedziałem dużo niecenzuralnych słów podczas robienia sprawozdań z laborek robionych na sprzęcie made by doktorant i nie wiadomo było co tam w sumie jest w środku [ spisywało się ze starych sprawożdań]
    NightHawk121
    Level 16  
    Duży plus za estetyczność wykonania. Według mnie ciężko byłoby lepiej poprowadzić te kable. Jedyny minus za brak oprawek dla diod LED. Moja ocena 6-/6

PS.
    Można wiedzieć jak naniosłeś napisy na pleksę i zrobiłeś takie precyzyjne otwory na prostokątne przyciski?? Pytam się, ponieważ sam również robię pewien projekt z obudową z pleksy.
    Trol 2006
    Level 12  
    fajne... co do balaganu-nie ma go kable sa pozpinane opaskami a ze nie sa w jednej kupie to co im krotsze tym mniejsze spadki npiiecia 6+/6
    scgtczew
    Level 11  
    Cześć :)
    marcin_grabczewski oprócz pracy dyplomowej zrobiłem opis ok. 60 stron do tego instrukcja, co masz robić przy badaniu, i przy obronie 2 pytania, jedno związane z pracą drugie ogólne, praca dyplomowa to naprawdę bardzo dużo doświadczenia.
    Adrian_GTC nie kable tylko przewody :)
    redart robi się z tego co się ma, nie ma się dzianych staruszków.
    wojto15-05 długo siedziałem około 2 tygodni, ale z przerwami, ręczna robota.
    soar85 tak jest instrukcja już przygotowana dla użytkownika, co masz robić przy tym, dodam to w pdf-ie, a co jest w środku, to jest w dokumentacji, a do sprawozdania jest to zbędne.
    NightHawk121 oprawki były zbędne po włączeniu diód ładnie rozświetlało się na plexe, otwory prostokątne to najpierw wiertarka potem małe pilniki i jazdaaa z koksem, napisy to folia z nadrukiem z drukarki atramentowej.
    Trol 2006 tak Pan ma racje im krócej tym lepiej, wspomne, że złącza wej i wyj są po bokach, aby nie zakłócały sygnału.

Dodam, że obudowę dwa razy robiłem raz brat na nią usiadł i się rozpadła naszczęście nie pękły ścianki, myślałem że go zatłuke. Na napisanie i budowę poświęciłem naprawdę dużo czasu. Dzięki za Wasze komentarze, nie myślałem, że to się spotka z taką reakcją, jeszcze raz dzięki. Jeśli jakieś pytania to chętnie odpowiem.

A tu instrukcja: http://lite.tcz.pl/~scgtczew/krzysztof/szkola/dyplom/instrukcja.pdf
    mateusz885
    Level 23  
    napawde szacunek dla Pana za wykonanie obudowy
    bardzo ładne starannie wykonane płytko GZ !!
    neo_dc
    Level 32  
    Ach szkoda ze ja nie mialem prac dyplomowych....

Dokladne wykonanie, dokumentacja jest, wszystko jest, jak najbardziej 6/6 :)

Pozdrowienia z Tcz ;)
    Adrian_GTC
    Level 13  
    Dobra dobra :) wiadomo w pośpiechu tak się pisze :) ok to może powiem inaczej dla tych co źle mnie zrozumieli co mówiłem, że jest bałagan w środku z przewodami... chodziło mi, że jeśli jest już tak przejrzysta konstrukcja to i przewody w przezroczystej izolacji ładnie by tu pasowały... ale to tylko estetyka i może się czepiam.
    romek77r
    Level 16  
    Bardzo starannie wykonana konstrukcja, na plus dodaje jeszcze, ze obudowa jest przezroczysta :)
    scgtczew
    Level 11  
    Dostałem wiadomość o płytki od mateusz885 chciałem to wszystko pisać, ale znalazłem linka:
    http://www.cyfronika.com.pl/positiv20.htm

Ta metoda jest bardzo dokładna, ale jeśli nie masz dostępu do sprzętu to nie da rady, ale naprawdę polecam super są płytki, jak ze sklepu.

Polecam metodę na papier kredowy (BARDZO TANIO), drukujesz na drukarce laserowej lustrzane odbicie schematu. Ludzie nieraz nie wiedzą, że jest jeszcze jeden cwancyk, jak nie ma lasera w domu.

Drukujesz na drukarce atramentowej lustrzane odbicie, idziesz na ksero i prosisz, aby Ci skserowano na papierze kredowym, może już mieć, albo zabierasz swój, nie jest drogi. Może zdarzyć się, że będzie się marszczył, najlepiej idź szybko rano, gdy ksero jest jeszcze zimne, albo nadrukuj na całej kartce swoją płytkę i później wybierzesz najlepsze. Dobra, masz wszystko na papierze i wycinasz, przykładasz na czystą ! płytkę i jeździsz żelazkiem, kilka minut ze 2, później nabierzesz wprawy, na początku może nie będzie wychodzić, zrywasz i masz płytkę, możesz jeszcze raz nanieść, będzie dokładniej, ale musisz trafić na pierwszy. Jak coś nie wyjdzie to rozpuszczalnik i zaczynasz od początku. Potem tylko trawisz, dziurki i obrabiasz krawędzie, również jak ze sklepu :)

Jeśli coś nie jasne pytaj. Jak nie będzie wychodzić to się nie przejmuj, nauczysz się, a potem będziesz walił płytki wielkości stołu hehe :) Jeśłi innym się udało to i Tobie też.

neo_dc jeśli chodzi o dokumentacje, to jest, ale to co tu wrzuciłem to tylko instrukcja, dla tych którzy będą badali filtr. W dokumentacji ważniejsze rzeczy o wzmacniaczach operacyjnych kilka schematów podstawowych i typy filtrów również schematy. W sumie ok. 60stron. Pozdrawiam :)

Adrian_GTC spoko Adrian, wszyscy się mylimy, prace robiłem z własnych pieniędzy i tak to wyszło. Innych zdjęć nie mam, a praca została w szkole. Do zobaczenia na uczelni :)

gulson dzięki :)

Pozdrawiam

Dodano po 15 [minuty]:

neo_dc to jest tylko część dokumentacji bez teorii wzmacniaczy i filtrów.

http://lite.tcz.pl/~scgtczew/krzysztof/szkola/dyplom/dokumentacja.pdf

Jeśli przyda się to chociarz napiszcie, po nocach to pisałem hehe
    DjMixCuma
    Level 11  
    fajny projekt sprzyda się mi badzo masz u mnie za niego duzego plisa

Ps. POdoba mi sie bardzo
    marasneo
    Level 15  
    szacunek. Bardzo ładna obudowa i pcb. Wykonuje podobne projekty jednak w pracowni fizyki jądrowej (bo tylko taka mam do dyspozycji:D) dla politechniki:).

Gdy kupie juz aparat, wkleje około 40 róznych maszynek (w tym 3 prototypy - pierwsze takie urządzonka na świecie). Nie mam aparatu;/.
    Pozdro i ponownie - szacunek;]
    tomeeh
    Level 24  
    Obudowa wygląda estetycznie.
    Mam jednak pytanie do autora:
    W którym roku robiłeś tą pracę?
    Bo jakbyś to u mnie robił, i powiedział, że w ciągu ostatnich 10 lat, to nie wiem, czy bym cię przepuścił. Układ ULY7741 to - jeśli się nie mylę 2 wzmacniacz w historii elektroniki, zbudowany w latach siedmdziesiątych chyba. Spore szumy, duży prąd polaryzacji wejść, spora rezystancja wyjściowa, małe pasmo. W XXI wieku polecam swoim studentom nowoczesne wzmacniacze operacyjne, natomiast 741 to zabytek, przede wszystkim ze względu na parametry.
    Płytka wygląda słabo - zbyt duża liczba zwór (przelotek) w porównaniu z małym skomplikowaniem układu.
    neo_dc
    Level 32  
    Wiem ze to byla tylko istrukcja, napisales wczesniej ze masz 60 stron :)
    A ten kawalek co dales pozniej dobrze zrobiony, napracowales sie troche :)

Moim skromnym zdaniem to przy pojedynczym projekcie czy wlutuje się 2 czy 3 zwory to żadna różnica... Jeśli idzie o produkcje seryjną to owszem...

Co do samego układu - jeśli byś wybrał lepszy to pewnie jeszcze dokładniejsze wyniki itp... ale urządzenie jest tylko w ramach pracy( choć pewnie będzie wykorzystywane na pracowni :D ) i chyba niekoniecznie stosować nowoczesne układy.
    tomeeh
    Level 24  
    Ja będę twardo stał przy tym, że przy tak nieskomplikowanym projekcie 16 zworek, które naliczyłem, to po prostu lenistwo, a raczej jego szczyt. Można było poświęcić 1h więcej na płytkę i się ich pozbyć w 80-90% (naturalnie mowa o płytce jednostronnej). No ale okej - może to pierwszy układ autora, więc wszystko przed nim.

Co do 741 - jeśli te szumy nikomu nie przeszkadzają, to okej. Każdy ma swoje wymagania i oczekiwania - szanuję to. Ja osobiście jednak tego nie kupuję.
    scgtczew
    Level 11  
    tomeeh to nie jest mój pierwszy układ, prawda zworek mogło być 0, ale czy płytka była by tej wielkości, może. A wzmacniacz, może rzucisz kilka złotówek :D hehe nr konta podać ?
    neo_dc dzięki :)
    tomeeh
    Level 24  
    Drogi autorze, to nie jest kwestia pieniędzy, lecz obycia w tym, co producenci na dzień dzisiejszy proponują. Nie jesteśmy w latach 80, gdzie jedynym źródłem jest sklep 'elektronik na rogu', który ma jedynie 741 i UCY7400. Mamy karty katalogowe na wyciągnięcie ręki w postaci PDF. Ze znikomą znajomością angielskiego można sprowadzić pojedyncze sztuki do swego laboratorium nie wydając ani grosza (czyli jeśli już sie tak uczepiłeś pieniędzy, to zauważmy, takie rozwiązanie jest tańsze od 741). Wiele firm oferuje współpracę studentom/dyplomantom. Nie musisz podawać konta, podaj lepiej adres, a dostaniesz układy po których nie spojrzysz na 741.
    Co do przelotek - nie wiem, jaki masz algorytm projektowania płytek, ale to trochę dziwne, jeśli redukcja zworek pociąga powiększenie rozmiarów płytki. U mnie jest odwrotnie. Poza tym, jeśli rozmiar jest u ciebie problemem, nie zapominaj, że istnieje też technologia SMT, która przy odrobinie wprawy nie jest trudniejsza od montażu przewlekanego.
    scgtczew
    Level 11  
    To jest paraca dyplomowa w technikum hehe
    tomeeh
    Level 24  
    scgtczew wrote:
    To jest paraca dyplomowa w technikum hehe

Trudno mi tu znaleźć związek, pomiędzy tym, co napisałem a powyższym postem. Chodzi o to, że w technikum jest taki poziom, że nikt angielskiego nie zna? (sparafrazuję tu autora dodając "he, he").
    Jeśli chodzi o SMT - na pierwszy rzut oka wydaje ci się może ona trudna. Lecz mówię to z całą stanowczością - jeśli potrafiłeś zbudować takie urządzenie (i jak widzę, nienajgorzej ci to od strony mechanicznej wyszło), uda ci się zrobić SMT rozmiar 1206. Uwierz w siebie!