Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak uzyskać widmo sygnału?

adas201 04 Dec 2006 23:19 1943 3
    adas201
    Level 12  
    Witam.
    Problem mój polega na tym ze mam około kilkunastu punktów spróbkowanych i moim zadaniem jest odnalezienie widma badanego sygnału i nie wiem jak mam to zrobić. Szukałem w internecie ale nic nie mogę znaleźć takiego żeby było opisane "ze robi się to tak a tak", tylko są jakieś wzorki i nie mam pojęcia co z nimi zrobić i jak podejść z nimi do mojego problemu. Gdyby ktoś mi podał link do jakiejś strony gdzie wytłumaczone to jest jak to się robi, bądź wytłumaczył byłbym bardzo wdzięczny. Z góry wielkie dzięki.
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    pokaż te próbki (wstaw je w postaci załącznika), a zobaczymy co da się z tym zrobić.
    Czy przy pobieraniu tych próbek została spełniona reguła Shannona, wynikająca z Jego twierdzenia?
    Zobacz, np. tam:
    http://www.mimuw.edu.pl/~sl/teaching/SEMPROT/SLAJDY/JakubWojtaszczyk.pdf strona 23, lub tam:
    http://www.neuroinf.pl/Members/danek/swps/Article.2006-04-06.4835/getFile strona 9

Pozdrawiam
    adas201
    Level 12  
    Szczerze mówiąc nie wiem czy jest to spełnione czy nie bo ja to dostałem i takich szczegółów nie posiadam. Co do udostępnienia tych próbek to nie widze sensu bo chciałbym aby ktoś pokazał mi algorytm jak z tym postępować w każdym jednym a nie tylko w tym konkretnym przypadku. Po prostu chciałbym w pewnym sensie się tego nauczyć a nie dawać komuś kto by za mnie odwalił tą robotę a na dobrą sprawę jak mnie się ktoś zapyta jak to zrobiłem to powiem ze nie wiem i będzie niedobrze. To czego oczekuję to jest odpowiedż jak z spróbkowanego sygnału mam otrzymać jego widmo.
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    skoro nie widzisz sensu pokazywania próbek, to ja nie widzę żadnego sensu, by Tobie pomóc w tym zagadnieniu.
    Podpowiem na odchodne: "FFT", cokolwiek miałoby to znaczyć...
    Dopowiem jednak z zawodowej przyzwoitości; otrzymane wyniki zależeć będą od tego, czy próbki sygnału są miarodajne, czy też nie, a na to pytanie daje odpowiedź reguła Shannona.
    Nikt poza tym, nie mówi, by to zadanie zrobić za Ciebie, zresztą "na pieszo" w sposób podobny jak ongiś Neper liczył swoje logarytmy (przez rozwijane w szereg), to straciłbyć znaczną część swego życia, by to policzyć.
    Dlatego też, należy zatrudnić tu zdobycze (i to bardzo wyrafinowane) dzisiejszej nauki i techniki, ale ja nie jestem jasnowidzem, by odczytać na odległość Twoje próbki i wstawić je do posiadanego przeze programu...

Pozdrawiam