Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laser dużej mocy z nagrywarki DVD

11 Jan 2007 20:59 279141 397
Nazwa.pl
    macgyver4
    Level 16  
    można poeksperymentować...mam kilka diod laserowych o mocy 100-200mW ale mało czasu na eksperymenty...optyka też by się jakaś znalazła...(polaryzatory,soczewki,filtry.itp.)
  • Nazwa.pl
    maser81
    Level 19  
    Radzę przeczytać koledzy bawiący sie laserami:
    http://www.rehabilitacja.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=419

Taki laser jaki opisuje się tutaj w zupełności wystarczy by stracić wzrok wskutek uszkodzenia siatkówki. Trąbi się o tym od pierwszych wykładów z fizykoterapii. Wiem bo sam taką szkółkę kończyłem i z laserami medycznymi miałem styczność.
    Fizjoterapeuci mają popularne hasło laser widzi się dokładnie dwa razy w życiu, raz prawym raz lewym okiem...
    A potem już nie ma lekarstwa...
  • Nazwa.pl
    Anonymous
    Anonymous  
    Dar.El
    Level 40  
    Witam
    Laser w dalekiej podczerwieni o długości fali od 1µm już nie przenika wgłąb oka, więc siatkówka jest bezpieczna. Popularne diody laserowe 808nm-850nm wnikają do końca i są bardziej niebezpieczne od laserów widzialnych, ponieważ nie zamyka się powieka w czasie oświetlenia oka (brak reakcji na zbyt mocne światło).
    RaDiK_88
    Level 15  
    Witam wszystkich

po przeczytaniu obszernej lektury stwierdzam ze laser z diody laserowej z nagrywarki DVD to niezły pomysł ale niestety kazdy wie ze mała moc takiej diody ale gdyby dorwac diode z 500mW byly dostepne na allegro tyko ze zielone do tego jakas konkretna soczewka która skupia na pszykład rubinowa z lasaera od ruskich i mozna opalac kabelki przecinac kartki czy moze nawet lutowac jak by miał ktos dojscia do laserów klinicznych do wycinania jakis ustrujstw z taknek ludzkich to była by rewelacjia chyba sie ze mna zgodzicie

Pozdrawiam
    peter013
    Level 12  
    Mam pytanie czy się nada laser z nagrywarki CD-ROM bo nie wiem czy się opłaca rozbierać ?????
    Medeis
    Level 21  
    Przeczytaj temat od poczatku to sie dowiesz...
    PIEKNY1234
    Level 15  
    witam
    A zawsze się zastanawiałem dlaczego nie widać plamki ze zwykłego lasera odtwarzacza cd teraz juz wiem :) op co rozbierać działające urżądzenie medyczne, po to żeby mieć jakąś zapalniczke ? bez sensu i jescze można kogoś skrzywdzić.
    szogun1987
    Level 11  
    osobiście zamiast obok tej diody led umieściłbym czerwony, nazwijmy to laserem który można kupić na straganie za 5-10 zł i wykierował równolegle do lasera głównego w ten sposób miałbym pewność, że nie na pewno zapalę kartkę a nie sukienkę koleżanki:-)
    Saturas
    Level 12  
    Przetłumaczyłem zdjęcie z pierwszego postu użytkownika Shqippy:

Pozdrawiam
    Saturas
    maniekzory
    Level 10  
    mialem kiedys 20 nagrywarek dvd ale sam probowalem cos tam grzebac w tym i jak poswiecilem sobie w reke to cieplo bilo a zasilacz to był 2.2v DC 800mA a jak ktos bede mial owe DVD niech kombinuje z 3 soczewkami od lasera z targu i elektronika ktora w tych laser jest :) uwaga na palce i oczy :) pozdro

Dodano po 4 [minuty]:

albo dopisze jeszcze tam jak ktos sie na tym nie zna to niech sie nie zaglebia w to grozi długotrwałym uszczerbiem na zdrowiu
    ArturAmstaff
    Level 12  
    coolleś wrote:
    Spoko tylko jak to zlutować bo ja słyszałem że diody laserowe są bardzo czułe na jakikolwiek ladunek elektryczny...

to przylutuj oprawke np. z lampek choinkowych i wsadz

i zaden CD-R ani DVD-ROm, nawet CD-RW nie bedzie dzialac. One pracuja na podczerwieni. Najlepiej chyba jest z DVD-RW - tam masz na UV
    malutki000
    Level 17  
    co do lutowania to ja lutuje lutownica oporowa i nic sie nie dzieje
    w niektorych dvd-rom-ach rowniez sa diody o dl fali 650nm
    ArturAmstaff gdzie masz uv? na jakim uv? w nagrywarkach dvd jest normalne swiatlo widzialne 650nm, a nie uv. Nie ma diod laserowych ktore daja uv
    jorgi6
    Level 12  
    optyka to jedno. trzeba zastosować tzw.kolimator który służy do swego rodzaju uporządkowania strumienia laserowego w wiązkę równoległa
    karwo
    Level 27  
    Witam.
    Jak widać na foto taka diodka laserowa ma 3 wyprowadzenia, a z tego co pamiętam z wykładów z optotelekomunikacji to w jednej obudowie są umieszczone dwie doidy: emitująca i detekcyjna. Ta detekcyjna jest stosowana w układzie sterowanie tą emitującą, więc jeśli ktoś chce wykonać sterowanie takową diodą powinien wziąć pod uwage ten fakt...
    Jeśli są jakieś nieścisłości lub błędy w mojej wypowiedzi to proszę o poprawkę.

pozdro
    Anonymous
    Anonymous  
    malutki000
    Level 17  
    ludzie ile juz bylo pytan typu " z jakiej nagrywarki ten laser? "
    czytajcie posty w tematach a pozniej zadawajcie pytania

laser z dowolnych nagrywarek DVD
    karola44-81
    Level 27  
    nie wiem jak to sie dzieje ale najlepsze efekty ciecia laseremuzyskujemy jedynie przy impulcowym dzialaniu tegoz lasera.

Dla przykladu
    Jakas chinska tuba laserowa chlodzona woda o mocy 25W przy probie ciecia sklejki brzozowej 3mm jedynie ja osmolila i smrodu narobilo. Grawerowac sie dalo pieknie.
    Kiedy sygnal sterujacy wlaczeniem lasera podalismy przez generator PWM zaczelo toto ciac ta sklejke. co prawda z nieduza predkoscia ale jednak przecinalo sklejke.

W tej chwili w ploterze dzialaja 2 tuby o mocy 60 W kazda chodza rownolegle sterowane z tego samego sygnalu.. Rownolegle wykonujemy 2 ciecia w tym samym czasie.

Wracajac to laserow z DVD. Poprobujcie z impulsowym sterowaniem.
    Moze i w tym przypadku sie to sprawdzi.

Oczywiscie chodzi tu o laser co2.
    wojto15-05
    Level 18  
    może ktoś posiada jakiś schemacik do zasilania diody z regulacją natężenia?!
    zrobiłem taki laser, i w tej chwili chodzi na 2 bateriach i chciałbym włożyć go w jakąś obudowę alu.
    czekam na odp. i z góry dzięki
    Anonymous
    Anonymous  
    kopytko686
    Level 14  
    słyszałem gdzieś ze jak bede wylutowywał diode to musze złączyć wszystkie nużki razem zeby dioda później działała, czy to prawda ??
    Anonymous
    Anonymous  
    kopytko686
    Level 14  
    a pod ile mam taką diode podłączyć zebo dobrze swieciła i sie nie spaliła ??
    Anonymous
    Anonymous  
    p0liceman
    Level 13  
    Czytam te wasze posty o bezpieczeństwie pracy z laserami i troszkę mi skóra cierpnie jak czytam taki tekst :
    "Laser w dalekiej podczerwieni o długości fali od 1µm już nie przenika wgłąb oka, więc siatkówka jest bezpieczna."

co do pierwszej części zdania kolegi Dar.El jest to prawda - nie wnika w głąb, dalej to już niestety jakieś nieporozumienie.

Żeby nie było wątpliwości :

Najbardziej zagrożone promieniowaniem laserowym są oczy. W zakresie działania fal o długości od 400 nm do 1400 nm może dojść do uszkodzenia siatkówki.

Promieniowanie z zakresu długości fal poniżej 400 nm i powyżej 1400 nm nie wnika do wnętrza oka, natomiast powoduje uszkodzenie rogówki. W przypadku skóry skutkiem działania promieniowania laserowego może być uszkodzenie tkanki (zwęglenie, oparzenie, rumień).

Powyższe zdania pochodzą ze strony http://bip.ciop.pl/1386.html

Zainteresowanych bezpieczeństwem swoich oczu zapraszam do przeczytania całości artykułu. Poniżej tabelka dla leniwych :)
    Makpro85
    Level 1  
    Witam jestem tu nowy.Okazało się że w mojej szafie leży zdatna do użytku nagrywarka DVD-RW.Wyciągam laser, ale nie do końca.Cała część która się na drutach suwa wraz z diodą.Nie umiem wyciągnąć diody. niedługo dam zdjęcie.Ma ktoś jakieś rady? Bo moimi śrubokrętami się nie da. Jakieś specjalne narzędzie?