Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jaki program do woltomierza na ICL7107

lukmar 05 Dec 2006 20:07 4845 23
Altium Designer Computer Controls
    lukmar
    Level 29  
    Witam
    na codzień zajmuje się GSM i projektowanie płytek itp, sa mi obce jak narazie to tylk kożystam z schematów.

Mam do zrobienia na projekt woltomierz o napięciu AC/DC z przedziałem 100mV-100V i wyświetlaczem LED . Szukam już od kilku dni materiałów ale właśnie się poddałem i liczę na wadszą pomoc :)

Mianowicie znalazłem już schemat oparty na układzie ICL7107 proponowany przez kolege wluczykija:
    http://edw.com.pl/pdf/k04/01_15.pdf
    , ale problem pojawia się w momencie jak chce przerysować schemat do jakiegoś programu i sprawdzić jak on działa aby na podstawie niego zrobić swój woltomierz.
    Znalazłem już około 10 programów to tworzenia PCB oraz symulacjin najbardziej mi się spodobał AutoTRAX, ale problem polega na tym że program ten nie ma układu ICL7107 :(
    Znalazłem potem inny program który ma ten ukłąd ale nie można nim symulować schematu i znów brakuje jakiś innych elementów. PROTELA nie moge okiełznać itd.

Widziałem że już sporo ludzi robiło taki projekt czy moglibyście mi doradzić czy schemat ten bedzie dobry i powiedzcie mi jakim programem najlepiej zaprojektować go i przeprowadzić symulację, lub czy jest możliwość dodania brakujących elementów do autotraxa
  • Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    zapomnij o tym, by symulować ten scalony układ woltomierza o potrójnym całkowaniu (jedno służy do autozerowania), skoro sam producent, czyli firma Intersil, nie podała (przynajmniej nie jest mi to wiadome) szczegółowego schematu, tylko uproszczony oraz opisy.
    Jednak skoro chcesz zrobić sobie woltomierz, to chyba prostszym rozwiązaniem będzie zakup odpowiedniego KITu od Nord Elektronik, zobacz:
    http://www.nordelektronikplus.pl/
    znajdziesz tam kilka układów woltomierzy, więc poszukaj sobie sam.

Pozdrawiam
  • Altium Designer Computer Controls
    lukmar
    Level 29  
    widzisz Quarz w tym problem że ja nie chce ale musze, ze złożeniem gotowego schematu nie byłoby problemu :) To na zaliczenie jest .

I na zadanie musze zrobić projekt tkai jak podałem u góry + zasymulować go jakimś programem .
    W tym przypadku chce wziąść jakiś schemacik i odpowiednio przerobić go aby spełniał moje wymagania, ale co z tego jak ja nie moge (czyt. nie potrafie :) ) nawet zasymulować podanego "oryginalnego" układu, a od teog chyba dobrze by było zacząć :)

I jeśli ukłąd złożony na ICL7107 będzie nieodpowiedni to jakiego użyć najlepiej ??
  • Helpful post
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    lukmar wrote:
    widzisz Quarz w tym problem że ja nie chce ale musze :) To na zaliczenie jest .

to dawaj (via PW) imię nazwisko, stopień (tytuł) naukowy "uczonego"...
    Namiast człowiek musi w życiu zrobić dwie rzeczy: narodzić się i umrzeć... natomiast cała reszta jest sprawą mniej, czy też bardziej uzasadnionego wyboru.

lukmar wrote:
    I na zadanie musze zrobić projekt tkai jak podałem u góry + zasymulować go jakimś programem.

Pogupieli (bez urazy dla kogokowek) z tą symulacją, jeszcze trochę to i życie też zaczną symulować [autocenzura] skończone... :D

lukmar wrote:
    W tym przypadku chce wziąść jakiś schemacik i odpowiednio przerobić go aby spełniał moje wymagania, ale co z tego jak ja nie moge (czyt. nie potrafie :) ) nawet zasymulować podanego "oryginalnego" układu, a od teog chyba dobrze by było zacząć :)

Mój Śp. dziadek (człowiek światowy, bo w wieku poniżej czternastu lat pojechał sam za Wielką Wodę, choć nie za chlebem i wrócił po kilku latach do Polski) zawsze mi powtarzał:
    "ucz się ucz, byś nie musiał być podwładnym u pana... "

lukmar wrote:
    I jeśli ukłąd złożony na ICL7107 będzie nieodpowiedni to jakiego użyć najlepiej ??

Każdy układ cyfrowego woltomierza prądu stałego jest dostatecznie skomplikowany, by jakikolwiek program symulacyjny (PSpice, MicroSimul, MicroCAD, OrCAD) miał bardzo dużo pracy.
    Poza tym nie należy zapominać, iż są to automaty (skończone w sensie Mealy'ego) i pracują w połączeniu z przełączanymi układami analogowymi i wiele takich programów symulacyjnych zwyczajnie sobie z tak skomplikowaną strukturą nie radzi.
    Nigdy nie bawiłem się w symulacje takich woltomierzy (choć mam na dorobku własne konstrukcje na pojedyńczych układach TTL w układzie Delta - Sigma z końca lat '70 ub. w.), ponieważ, moim zdaniem, nie ma to sensu.
    Można sprawdzić pewne podzespoły tego woltomierza, ale nie całość.
    Takie działanie, uważam za sztukę dla sztuki; zbędna strata czasu i atłasu... :D
    Uczenie (dobre) się jakiego programu symulacyjnego, należy czynić na wielu układach, ale prostych, gdzie małosprawna osoba w posługiwaniu się owym programiem, potrafi nad nim zapanować, korzystając z teoretycznej wiedzy.
    Dlatego też, jakikolwiek symulator nie może służyć do nauki teorii elektrotechniki, czy elektroniki. Jego zadanie jest inne, a mianowicie ma on służyć do szybkiego sprawdzenia konstrukcji (komputer liczy znacznie szybciej od człowieka, ale daleko jakimukolwiek komputrowi do tego co potrafi zrobić mózg człowieka), czy wizualnego przedstawienia przebiegów, ale dla znającego teorię, czyli umiejącego świadomie zinterpretować otrzymywane wyniki.
    W przypadku przeciwnym, będzie to tylko zabawa, zabawa o której szybko zapomina się.

Nie mogę sobie na chwilę obecną przypomnieć (a "pomoce naukowe" mam XI kondygnacji niżej w piwnicy) oznaczenia typu kompletnego woltomierza (trzy cyfry do 999) produkcji TI (Texas Instrumnents) z końca lat '70 ub. w. Tam była zastosowana metoda czasowa prosta i to powinien "łyknąć" symulator, oraz w DataSheet rozrysowany był kompletny schemat.
    Może przypomni się mnie, to dopiszę.

Pozdrawiam
  • Helpful post
    neo_dc
    Level 32  
    A może osobno jakiś przetwornik a/d a potem układzik obsługujący wyświetlacz i będzie prościej ?

http://www.elfa.se/elfa-bin/setpage?show=http...rt%3D%26pics%3D%26vat%3D0%261893953%263601232

Tutaj masz przykłady różnych przetworników ( wybierz z menu po lewej )

Na wejście dajesz odpowiednie dzielniki napięcia...

Widziałem w necie woltomierze na µP ale nie wiem czy programy symulacyjne mają je w bazach...
  • Helpful post
    remiorn
    Level 18  
    A takie mi sie głupie skojarzenie nasunęło
    ilocyfrowy ma być ten wyświetlacz?
    Jeśli nie ma ograniczeń to proponuje:
    -wzmacniacz o przełączanym wzmocnieniu
    -przetwornik równoległy (9 komparatorów)
    -później dekoder cyfrowy
    - i na koniec wyświetlacz LED jednocyfrowy :P

A tak z innej beczki, to z tymi 100nV, to żeś walnął jak łysy grzywką o kant kuli :).
    Chodzi o to, że sporo większe będa wszelkie dryfy napięć niezrównoważenia, elekty termowoltaiczne w układzie ... Nawet jeśli ma to być rozdzielczość to niezły warunek do spełnienia. Jesteś pewien, że to nie miało być 100mV

Jeśli chodzi o symulację układu, to może nie musisz symulować całości, tylko np. część wejściową, a później 7107 już bez symulacji ?
    lukmar
    Level 29  
    remiorn wrote:

A tak z innej beczki, to z tymi 100nV, to żeś walnął jak łysy grzywką o kant kuli :).
    Chodzi o to, że sporo większe będa wszelkie dryfy napięć niezrównoważenia, elekty termowoltaiczne w układzie ... Nawet jeśli ma to być rozdzielczość to niezły warunek do spełnienia. Jesteś pewien, że to nie miało być 100mV

Sam nie mogłem w to wierzyć pytałem jeszcze raz prowadzoącego i niestety tak ma być :( hehe nie wiem czy mam się śmiać czy płakać z tego :) no ale cóż już kilka dni walcze i zero rezultatów, dlatego musiałem wskoczyć na forum i prosić was o pomoc :) ale fakt teraz patrze i ma być "m" a nie "n" :) za blisko na klawiaturze stoją :) ale to i tak nie zmienia że przedział jest fatalny :)

A powiedzcie jeszcze co mi załatwi sprawę napiecia, bo on ma mierzyć zarówno zmienne jak i stałe. jest jakiś element co sobie z tym radzi, bo tak na rzywca z tego co mi się wydaje to bedę dostawał złe wyniki pewenie ??
  • Helpful post
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    to policzmy wspólnie: najniższy zakres (bezpośredni, gdyż ze wzmacniaczem wejściowym prądu stałego, to zupełnie inna "para kaloszy") woltomierza ICL7107 (06) to 200mV, a wyświetla to na 3 i 1/2 cyfry, czyli: 199,9mV
    Dopiszę więc brakujące zera do rzeczonej rozdzielczości 100nV;
    199,900 0mV ? !
    Wszelki komentarz zdaje mi się tu, jako metrologowi z wykształcenia (a również z jednego wykonywanych zawodów), być zbytecznym.
    Musiałby to być woltomierz na (jak widać) 6 i 1/2 cyfry, czyli z wyświetlaczem 1 999 999.

Pozdrawiam

P.S. Pisz starannie, nie rób "szkolnych błędów".
    Natomiast pomiar napięcia przemiennego załatwia skutecznie przetwornik Prawdziwej Wartości Skutecznej (True RMS), których kilka modeli produkuje m. in. Firma Analog Device:
    http://www.analog.com/ i dalej tam:
    http://www.analog.com/en/subCat/0,2879,773%255F866%255F0%255F%255F0%255F,00.html
    Można też (jak to ma miejsce w tanich multimetrach) wykorzystać dwupołówkowy prostownik operacyjny, wykonany na dwóch wzmacniaczach operacyjnych, którego stałe napięcie wyjściowe jest wartością średnią wejściowego przebiegu przemiennego i skalowany on jest dla wartości skutecznej przebiegu sinusoidalnie zmiennego.
    lukmar
    Level 29  
    Ja wiem panowie że to jest troszkę dziwne a nawet pewnie i śmieszne dla tych którzy mają z tym styczność na codzień :) Ale dla mnie to nie jest niestety takie proste w szczególności że jest to mój pierwszy "projekt" z którym mam styczność i z góry wszystkich przepraszam za moje szkolne błędy, ale przez to umieściłem ten temacik w tym miejscu aby błędy moje były traktowane z przymróżeniem oka :)
    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi zaraz pomęcze jeszcze wszystkie linki które mi podaliście i pewnie bede pisał zaraz o kolejnych "kłopotach"

A wyświetlacz myśle że w moim zakresie 100mV-100V mógłby pewnie starczyć 2 cyfrowy, ale powiedzmy że zrobimy to na 3 cyferkach co by można potem łatwo zakrez powiększyć w razie czego :)
    Wszelkie uwagi i krytyki mile widziane :) W końcu po to napisałem temacik tutaj abym się czegoś nauczył :)
    neo_dc
    Level 32  
    Nie może być 2 cyfrowy bo niby jak wyświetlisz na nim 100 ;)
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    ale woltomierz o dwóch cyfrach znaczących, to trudno nazwać woltomierzem.
    W najlepszym przypadku, to niepewność względna δ (w %) pomiaru tym wskaźnikiem wyniesie:
    δ = 1/99•100% = 100/99=1.01(01)%, ale dla połowy zakresu (50) będzie to już 2%

Chyba nie o to tu chodzi Kolego.

Pozdrawiam
    lukmar
    Level 29  
    jasne że nie , kurcze a słyszeliście coś o programie workshop5 ?? ja cały czas próbuje rozwiać swoje wątpliwości i wyciągnąć jakieś lekcje i nauczyć się coś z tego co mówicie także dziękuje z góry za wszystkie wypowiedzi.

Kurcze szukam tego programu i wpadają mi w ręce tylko jakieś workshopy do databasy, a o PCB cisza,

ok wiem już żę moge zasymulować mój woltomierz bez icl'a , i to rozwiazuje kilka problemów . Teraz zabieram się do budowy schematu i dam znać o rezultatach :)
    lukmar
    Level 29  
    po czasie krótkeij edukacji i czytania , mam jeszcze kilka pytań :)

Powiedzcie mi czy mostek gretza (chyba tak to się pisze ) wyprostuje mi prąd AC - DC ( zastąpi true RMS ) ??. Jeśłi nie to czym najlepiej wyprostować prąd ??
  • Helpful post
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    lukmar wrote:
    po czasie krótkeij edukacji i czytania , mam jeszcze kilka pytań :)

Powiedzcie mi czy mostek gretza (chyba tak to się pisze ) wyprostuje mi prąd AC - DC ( zastąpi true RMS ) ??. Jeśłi nie to czym najlepiej wyprostować prąd ??

mostek Graetza jako prostownik do miernika (woltomierza) nie nadaję się ze względu na spadek napięcia na przewodzących diodach (podziałka byłaby nieliniowa, a woltomierz DC cyfrowy wskazywałby źle - nie da się w prosty sposób dobrać współczynnika konwersji).
    W takim przypadku stosuje się prostownik operacyjny który prostuje praktycznie od zera napięcie wejściowe, które jest następnie uśredniane.
    W prostych multimetrach stosuje się ten typ przetwornika AC/DC, gdzie woltomierz mierzy wartość średnią napięcia wyprostowanego i skalowany jest dla wartości skutecznej napięcia przemiennego sinusoidalnie zmiennego.
    W miernikach lepszej klasy stosuje się przetwornik AC/DC typu True RMS, czyli prawdziwej wartości skutecznej i taki miernik mierzy również prawidłowo wartość skuteczną napięcia (prądu) nie tylko sinusoidalnie zmienną, ale również okresową odkształconą.

Pozdrawiam
    lukmar
    Level 29  
    kurcze quarz wielkie dzięki dla ciebie ja zaraz jeszcz poszukam schemacików prostownika i spróbuje wrzucić go do mojego woltomierza.
    A druga sprawa to gratulacje wiedzy :) naprawde wielki szacunek dla ciebie !!
    tos18
    Level 40  
    witam
    kolego Quartz czy ten układ z lat 70tych to nie przypadkiem C520D
    -prosty 3 cyfry zakres -99 do +999mV do wyświetlania potrzebował zewnętrznego dekodera bcd/7seg ,nie potrzebował ujemnego napiecia zasilania,

pozdrawiam.
  • Helpful post
    Quarz
    Level 43  
    tos18 wrote:
    witam
    kolego Quartz czy ten układ z lat 70tych to nie przypadkiem C520D
    -prosty 3 cyfry zakres -99 do +999mV do wyświetlania potrzebował zewnętrznego dekodera bcd/7seg ,nie potrzebował ujemnego napiecia zasilania,

pozdrawiam.

opis tego A/D znalazłem np. tam:
    http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=33136&sess_id=583b3b3d62ccab97e781c18239791927
    faktycznie to ten sam przetwornik, który znam (i gdzieś taką kostkę w domu mam), ale jest to wynalazek TI (Texas Instrumens) i znam ją pod innym oznaczeniem.

Pozdrawiam
    lukmar
    Level 29  
    ok znalazłem coś w nocie katalogowej na temat ac <-> DC powiedzcie mi tylko czy to załątwi dobrze sprawę ??
    i czy jeśli dam przed to dzielnik + wzmacniacz bez przełącznika to czy bedzie ok ??
  • Helpful post
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    jak zrobisz tak, jak na załączonym przez Ciebie schemacie, to będziesz mieć tylko woltomierz napięcia przemiennego, dla DC i AC konieczny jest przełącznik i pewne zmiany w schemacie, zobacz:

jaki program do woltomierza na ICL7107

Regulację wskazań DC i AC należy rozdzielić w taki sposób, iż potencjometrem 1 dołączonym do pin-36 (REF HI) należy najpierw regulować sam woltomierz DC na układzie ICL7107.
    Dzielnik wejściowy może być wspólny dla zakresów DC i AC, np. o rezystancji jednostkowej 100kΩ/V, ale musi być przełączany w taki sposób, iż dla DC w miejscu oznaczonym X będzie przerwa i tam będzie do rezystora 470 dołączone wyjście z dzielnika dla DC.
    Natomiast dla AC przerwy nie ma, ale wyjście z dzielnika dołączone jest do rezystora 100 na wejściu + wzmacniacza operacyjnego.
    Zmiejszyłem też wartość kondensatora filtru dolnoprzepustowego na wejściu przetwornika, ponieważ stała czasowa 470•1µF, to zdecydowanie za dużo.
    W w ten sposób, powstała prawie połowa taniego miernika uniwersalnego, który na bazarach od skośnookich można kupić już od 10,-zł (pierwsza ręka).

Pozdrawiam
    lukmar
    Level 29  
    Quarz wrote:

to dawaj (via PW) imię nazwisko, stopień (tytuł) naukowy "uczonego"...

hehe widzisz Quarz stopień naukowy mogę podać :)
    prof. dr hab. inż. Tadeusz *****

Widzisz teraz to się okazuje wszystko jasne, :) Wszystko było z góry zaplanowane ja mam wielki szacunek do tego prof. naprawde duża wiedza. Ale niestety tego się boje bo jak zobaczy mój projekt to czasami może się na plecy wyłożyc :)

Widzisz zarówno jak i w mojej sytuacji jak i w innych niedorastamy czasami do wiedzy innych i niektóre rzeczy jakie nam mówią wydają się śmieszne :) .

Ale zobacz prof. kazał zasymulować takowy projekt i wystarczy że osoby które oddały mu coś takiego " skopiowanego " z sieci nie odezwą się że tego się nie da zrobić itd :)

I tu wydaje mi się cały wic który polegał na podaniu nam w zadaniach różnych "głupich" rzeczy. Co tydzień zadawał pytania czy ktoś ma jakieś niejasności itd. Teraz wie kto pracował a kto nie . Bo jeśli ktoś co tydzień męczył mu dup... o jakieś błdy w zadaniu to znaczy że coś robił no nie :)

Ech dobra ja zabieram się do pracy a tobie Quarz jeszcze raz wielkie dzięi za pomoc ;)
    qrdel
    Level 28  
    A nie chodziło czasem o zbudowanie miernika samodzielne zamiast zatrudnienia scalonego gotowca?
    lukmar
    Level 29  
    qrdel wrote:
    A nie chodziło czasem o zbudowanie miernika samodzielne zamiast zatrudnienia scalonego gotowca?

czekam na propozycje, wszystkie porady mile widziane
    qrdel
    Level 28  
    Poradzić wiele nie mogę. Poza oczywiście wskazaniem odpowiednich rozdziałów w podrecznikach.
    Tylko zdziwił mnie nacisk na symulowanie i analizowanie pracy układu przy dopuszczeniu użycia kombajnu. Moze jest to delikatna wskazówka, że typowy "szkolny" układ woltomierza z dołączonymi pozostałymi wymaganiami (prostownik etc.) da się dużo szybciej, prościej i wygodniej zasymulować.