Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem ze sprzętem audio w samochodzie

DjMapet 05 Dec 2006 21:04 1618 9
    DjMapet
    Level 43  
    Mam taki problem: gdy dodaje gazu(wyższe obroty silnika) sprzęt w aucie zaczyna mi głośniej grac, gdy obroty spadają scisza się.
    Wzmacniacze to Blaupunkt GTA4 i GTA2. Przy podłączonym jednym wzmacniaczu dzieje się tak samo... Światła nie przygasają. Kable zasilające mają przekrój 15 mm kw, sygnałowe tez są dość grube i dobre, głośnikowe: do basu 2x2.5 mm kw, do reszty 2x0.75 mm kw.

Bardzo proszę o pomoc ponieważ jest to bardzo uciążliwe...

Pozdrawiam
    kalasz20
    Level 26  
    Zobacz jakie napięcie masz na akumulatorze w czasie biegu jałowego silnika i podczas przegazowania , może masz padnięty stabilizator napięcia w alternatorze.
    Pozdrawiam
    DjMapet
    Level 43  
    Sprawdzałem i jest wszystko w porządku... Tzn. napięcie podczas ładowania jest takie jak napięcie akumulatora.
    Duży błąd popełniłem prowadząc kable sygnałowe razem z kablami prądowymi? Nadmienie ze akumulator jest po prawej stronie(jakby siedzieć w aucie) i właśnie po prawej poprowadziłem wszystkie kable...
    Marcinek84
    Level 15  
    nie no kable sygnałowe musza isc jak najdalej od instalacji samochodu, czyli jak instalacja idze prawa strona to sygnałowe pusc lewa
    qstosz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    kable nie muszą iść drugą stroną!tak jest zalecane.jeżeli mają dobry ekran to w niczym to nie przeszkadza.
    maxiu9
    Level 11  
    to moze napiszesz o co chodzi ? bo mi tez wytwarzaja sie zaklucenia ... kiedy odpalam silnik
    DjMapet
    Level 43  
    JA nie miałem komplikacji podczas odpalania silnika tylko podczas jego pracy(stopniowe zwiększanie obrotów) - sprzęt grał głośniej (i to wyraznie głośniej) przy przyspieszaniu...

A więc szukałem i szukałem i okazało się ze jeden kabelek od pilota przewodowego jest niepotrzebny, odłączyłem go i jakby ręką odjął. Było widać ze ktoś wcześniej tam grzebał , poowijane taśmą izolacyjną itp. Teraz wszystko działa jak nalezy z czego bardzo sie ciesze bo było to bardzo uciązliwe...

Pozdrawiam