Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Denon DCD-920 jakby tracił zasilanie

djlj24 06 Gru 2006 10:01 1188 6
  • #1 06 Gru 2006 10:01
    djlj24
    Spec od car audio

    Ładny, złoty odtwarzacz Denon DCD-920 ma dziwną przypadłość. Gra sobie ładnie i nagle z niewiadomo jakiego powodu nagle gaśnie i za moment się włącza tak jakby został wyłączony włącznikiem sieciowym. Zdarzyło mu się już nie włączać całkiem tylko w momencie załączania na chwilę mignąć wyświetlaczem. Usterka występuje losowo i nie raczej nie jest wywołana zimnymi lutami w zasilaczu (przelutowany) oraz problemem włącznika (sprawdziłem). Może ktoś miał coś podobnego w CD Denona i zwalczył?

    0 6
  • #2 06 Gru 2006 12:41
    jersey69
    Poziom 34  

    Witam !

    Przyjrzyj się przebiegom w poszczególnych gałęziach zasilania w trakcie pracy odtwarzacza . Przyczyną może być zbyt duża upływność któregoś z regulatorów , a w efekcie chwilowa i zbyt duża asymetria zasilania na procesorze .

    pozdrawiam

    0
  • #3 07 Gru 2006 10:46
    djlj24
    Spec od car audio

    Koblinowałem w tą stronę ale zjawisko jest zbyt losowe aby je uchwycić. Nie reaguje też na temperaturę oraz na wstrząsy więc nie ma punktu zaczepienia.

    0
  • #4 21 Gru 2006 01:06
    Kuba77
    Poziom 12  

    Tego modelu nie znam, ale miałem wilele innych w których objaw byl idntyczny. Były to oczywiście zimne luty na transformatorze sieci po stronie wtórnej. Trafo bylo wlutowane bezposrednio do płyty głównej, ale skoro sprawdzileś...

    0
  • #5 21 Gru 2006 10:51
    djlj24
    Spec od car audio

    Nie tylko sprawdziłem ale nawet przelutowałem całą tą płytkę dla spokoju. Usterka pozostała.

    0
  • #6 03 Lip 2007 19:59
    djlj24
    Spec od car audio

    Minęło trochę czasu i wyjąłem ten odtwarzacz z szafy bo niestety mój SL-PS620A zwariował (urok odtwarzaczy na CDM4/19 ). Usterka była w nim nadal więc powoli wyszukałem co się dzieje - okazało się, że napięcie 5V spada do około 4V a to na skutek obniżania napięcia 15V do około 5V. Profilaktycznie przegląd przeszedł stabilizator 7805 i wymieniłem elektrolity na zasilaniu 15V nic to nie zmieniło. Okazuje się, że oba zasilania + i - 15V są brane z tych samych uzwojeń transformatora więc trafo jest dobre. Tym samym podejrzane stały się diody prostownicze (jednak to dla mnie bardzo dziwne było) i po ich wymianie CD pracuje już bez tej usterki. Dziwne ale skuteczne. Ale duże rozczarowanie, że w 2 modelu od góry zasilanie analog i cyfra są nierozdzielone - mimo, że ten CD ma nawet "clock regenerator" zrobiony fabrycznie.

    0
  • #7 03 Lip 2007 20:21
    LWD11
    Poziom 29  

    że zapytam co to jest ten "clock regenerator" ?

    0
  Szukaj w 5mln produktów