Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Licznik rewersyjny - wykrywanie kierunku obrotów

Yacek_64 06 Dec 2006 11:04 9515 9
Optex
    Yacek_64
    Level 10  
    Witam!
    Chciałbym wyposazyc moja tokarke w wyswietlacz pozycji.
    Do realizacji potrzeny mi jest schemat licznika rewersyjnego z wyswietlaczem a wlasciwie 6 (szesc pozycji) wyswietlaczami, robilem cos takiego dawno temu na TTL ale nie bylo liczenia w tyl. Z tego co sie zorientowalem prawdopodobnie tego typu aplikacje realizuje sie na 4029.
    Moze ktos ma gotowy schemat takiego licznika.
    Pozdrawiam Jacek

Moderated By MirekCz:

Przeniesiony z Robotyka amatorska.

• Optex
    User removed account
    User removed account  
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    licznik rewersyjny można zrealizować na odpowiednich układach z serii TTL, bądź CMOS B. To drugie rozwiązanie pobiera mniej prądu.
    Jednak naistotniejsze jest tu zastosowanie właściwego układu wykrywającego kierunek obrotów, by nie było błędnego ich zliczania przez licznik rewersyjny.
    Układ taki nosi nazwę układu antykoincydencyjnego i opisany jest np. na str. 232 (rozdz. 4.3.2. Układ antykoincydencyjny) w książce z serii Automatyka (żółta okłada z literką a):
    Misiurewicz, P., Grzybek, M.; "Półprzewodnikowe Układy logiczne", WN-T Warszawa 1975
    Podobne układy wraz kółeczkiem i parą; LED - dioda odbiorcza PIN, są w każdej komputerowej myszce z kulką, lub kółeczkami.
    Dlatego też jako czujnik najlepiej jest zastosować podobny układ z dwoma parami LED - dioda PIN i tarczą w połowie zasłaniającą owe pary (czyli w zależności od kierunku obrotu jedna z par zostaje odsłonięta wcześniej), jaki również opisany jest w/w książce na stronie 231.

Według tego schematu wykonałem kilkanaście liczników rewersyjnych obrotów służących do różnych celów i robionie przez kolegów badania, by "przyłapać" taki licznik na błędzie nie powiodły się (również poprzez równoległe zliczanie przez licznik mechaniczny z kółeczkami).

Pozdrawiam

P. S. Jako gotowy scalony licznik ze sterownikiem do LED (LCD) można też wykorzystać układ ICM1772A (4 - cyfrowy), zobacz:
    http://www.datasheet4u.com/share_search.php?sWord=ICM7217A
  • Optex
    m_wojcik
    Level 25  
    Poproś kogoś o pomoc w dziale mikrokontrolery... nie ma sensu się bawić w TTLe - jeden mały scalaczek plus trochę peryferii (zgadzam się w 100% z Kol. Quarz, kluczowa sprawa to przetwornik kierunku obrotów) i wyswietlacz LCD, czy VFD, albo LED. Sądzę, że sprawa jest do załatwienia dosyć sprawnie. A może ktoś widział gotowy układ, może na Elce są takie opisane?
    Bonkot
    Level 39  
    Witam
    Taki problem został opisany w „edw”(dwukierunkowy licznik rozróżniający kierunek ruchu obiektu) i chociaż nie ma tam gotowego rozwiązania (schematu), które można by całościowo zastosować w twoim urządzeniu, to bardzo wnikliwie został opisany sam problem takiego sterowania opartych na układach ogólnie dostępnych (CMOS).
    http://www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=61&meid=14
    Pozdrawiam.
    Yacek_64
    Level 10  
    Witam Dziękuje za zainteresowanie moim problemem, jedna moja watpliwosc, wykrywanie kierunku ruchu w oparciu wylacznie o zbocze i badanie stanu drugiego czujnika sprawda za sie w warunkach labolatoryjnych. Moim zdaniem mozna wykonując minimalne ruchy +/- spowodowac ze np. suport nie przesunie sie a licznik bedzie zwiększal swoją wartosc. Jesli nie rozwieje swoich wątplwości powroce do ATMELA , Dziekuje
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    Yacek_64 wrote:
    Witam Dziękuje za zainteresowanie moim problemem, jedna moja watpliwosc, wykrywanie kierunku ruchu w oparciu wylacznie o zbocze i badanie stanu drugiego czujnika sprawda za sie w warunkach labolatoryjnych.

na podstawie czego takie stwierdzenie? Zaproponowany układ wykrywania kierunku obrotu ma (może mieć przy właściwej konstrukcji) strefę nieczułości dochodzącą do 90° kątowych obrotu wałka, ponieważ przy przesłonie na 180° tarczy, w/w rozstaw pomiędzy dwoma parami LED - dioda PIN jest optymalny. Zaliczenie obrotu (po uprzednim wykryciu jego kierunku) odbywa się dopiero po zmianie stanu na obu sensorach (podobnie jak w przerzutniku dwustanowym M - S).

Yacek_64 wrote:
    Moim zdaniem mozna wykonując minimalne ruchy +/- spowodowac ze np. suport nie przesunie sie a licznik bedzie zwiększal swoją wartosc. Jesli nie rozwieje swoich wątplwości powroce do ATMELA , Dziekuje

Ruchy czego? Na pewno nie wałka, to zostało potwierdzone doświadczalnie i wynika z zasady działania dyskutowanego tu układu antykoincydencyjnego.
    Zobacz wyżej, natomiast na luzy w przekładni to nic nie poradzę.
    Można też skonstruować bardziej wyrafinowaną wersję licznika obrotów wałka z możliwością zlicznia części ułamkowej nawet do 1/10 obrotu, ale wymaga to wtedy dziesięciu szczelin równomiernie rozmieszczonych z przesłonami na tarczy i właściwego rozmieszczenia pomiędzy dwoma parami LED - dioda PIN (odległość kątowa optymalna to 9° --> kąt_pełny/(ilość_na_obrót•4).
    Na podobnej zasadzie działają liczniki obrotów, mające rozdzielczość do jednej czterysetnej kąta pełnego (400 impulsów na jeden obrót), a z wyrafinowanym noniuszem optycznym ta rozdzielczość może wynosić poniżej jednej dziesięciotysięcznej kąta pełnego (10 000 impulsów zliczanych na jeden pełny obrót).

Pozdrawiam
    Yacek_64
    Level 10  
    Witam!
    Juz wyjasniam, (dygresja, nie jestem elektronikem, tak więc prosze o tolerancje) uklady opisane w EDW opierają sie na ustawieni jednego wyjscia blokując jednoczesnie mozliwosc ustawienia drugiego wyjscia, jednak moze miec miejsce takie zjawisko iz np. jeden czujnik ustawi jedno wyjscie w stan wysoki, nastęnie nastąpi minimalny ruch w przeciwnym kierunku ale nie powodujący pojawienia sie sygnalu na drugim wyjściu, i ponownie nastąpi ruch w pierwszym kierunku. Opisana sytuacja spowoduje pojawienie sie ponownie stanu wysokiego wysokiego na wyjsciu, co zostanie zinterpretowane jako dalsze przemieszczenie. W rzeczywistosci mechanizm wykonal tylko pojedynczy ruch. Moim zadanie tylko wykrycie pełnej sekwencji
    np. dla czujnikow AiB 00,10,11,01,00 mozna uznac jako ruch w danym kierunku. No chyba ze czegos nie wiem. Moze kolega Quarz ma pod ręką skanik tego rozdzialu z "Półprzewodnikowe Układy logiczne", Pozdrawiam. Oprogramownie tego w Atmelku to pikuś tylko ze koszty. Jak wspomnialem nie jestem elektronikiem, tylko z konecznosci to robie wiec idealnie jak ktos by mial gotowy schemat realizujący wyzej opisany problem czyli np. z myszy kólka z otworkami, czujniki teraz uklad o ktorym mowa, licznik rewersyjny np 40110 i wyswietlacz. Montuje wszystko do tokarki i mam na wyswietlaczu przemieszczenie.
    Yacek_64
    Level 10  
    Witam !
    Prawdopodobnie musi byc uklad wykorzystujący kod Grey-a, w przypadku gdy mamy 2 sygnaly oddalone o 90 stopni pojawiają sie one w sekwencji np. 00 10 11 01 00 lub ruch w druga strone 00 01 11 10 00, wykrycie takiej sekwencji i dopiero po jej zakonczeniu mozna podac sygnal na jedno z wejsc licznika, w potencjometrach sprawa jest prosta, tam bledy wskazania nie skutkują takimi konsekwencjami jak w tokarce. Moze ktos ma doswiadczenie i uklad zlożony z: tarcza, dioda , odbiornik z myszki, następnie uklad LS7084, licznik 40110 oraz wyswietlacz ma szanse dzialac ? co pozwoli mi zrealizowac moj projekt enkodera do obrabiarki. Moze ktos ma jednak uklad cyfrowy pozwalający wykrywac kierunek ruchu.