Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Inwerter do Fujitsu Siemens

asyriusz 06 Dec 2006 18:59 6562 12
    asyriusz
    Level 15  
    Witam szanownych kolegów. Wysiadł mi inwerter w moim Notebooku. Nie podświetla mi matrycy. Lampa jest oki bo sprawdzałem na innym sprzęcie. gdzie można kupić taki inwerter to jest Amilo-EL Series umieszczę zdjęcia tabliczki znamionowej i samego inwertera może to w czymś pomoże.Błagam o pomoc to dla mnie ważne zostałem bez kompa i musze prosić się kumpla żeby mi użyczył kawałek klawiatury. Może ktoś z was ma taką częćś. dzięki z góry i pozdrawiam.

Moderated By jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

asyriusz
    Level 15  
    błagam o pomoc.
    End
    Level 29  
    Próbowałeś go naprawic?
    asyriusz
    Level 15  
    nie bo niw bardzo się na tym znam
    Ale może by mi ktoś pomógł
    zepsuł się dlatrego że br4aciszek zbliżył do niego magnes neodymowy i szkak tra...
    Może da się jakoś to naprawić pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    End
    Level 29  
    Nawet nie sprawdziłeś bezpiecznika... czy sprawdziłeś?
    Czy defekt objawia się tym, że matryca podświetla się przez około 2 sek. po czym gaśnie?
    Może lepiej oddaj sam inwerter do serwisu to może Ci naprawią to jeśli nie masz o tym bladego pojęcia.
    Ciężko w takiej sytuacji pomóc niestety :(
    asyriusz
    Level 15  
    YYYY jaki bezpiecznik????
    mam pojęcie o elektronice nie jakieś super ale potrafię sobie naprawić to i tamto. Lecz takie coś myślałem że jest nie naprawialne. Proszę napiszcie mi jaki bezpiecznik. Objawy są takie że laptop działa lecz nie podświetla wogule matrycy. nawet na 2 sek.
    matryca działa bo pod pewnym kontem widać na niej wszystko. Jeszcze raz proszę napiszcie jaki bezpiecznik i może uda nam się wspulnie to naprawić będę strasznie wdzięczny. Pozdrawiam
    End
    Level 29  
    Jak mnie wzrok nie myli to jest tam gdzie zaznaczyłem. Sprawdź jego przewodność. A jak jest to podłącz to cudo i zmierz napięcie na nim względem masy.
    asyriusz
    Level 15  
    OO dzięki zaraz zerknę czy to o to chodzi. sprawdzę przewodność a jeśli nie będzie to go zmostkować tak? a jak będzie to jak mam zienić to napięcie względem masy????. dzięki i obiecuję że napiszę list w sprawie super punktów do moderatora. to dla mnie bardzo ważne pozdrawiam.
    End
    Level 29  
    asyriusz wrote:
    OO dzięki zaraz zerknę czy to o to chodzi. sprawdzę przewodność a jeśli nie będzie to go zmostkować tak? a jak będzie to jak mam zienić to napięcie względem masy????. dzięki i obiecuję że napiszę list w sprawie super punktów do moderatora. to dla mnie bardzo ważne pozdrawiam.

Może lepiej zamiast mostkować wstaw tam żarowkę na próbę taką np. 12V 10-20W i w razie zwarcia w inwerterze zaświeci się żarówka a ty w tym samym czasie odłączysz zasilanie.
    Może to dla niektórych to bezsensowne, ale lepiej zapalić żarówkę niż jakiś układ.

P.S Robię to bezinteresownie.
    asyriusz
    Level 15  
    nic nie dało bezpiecznik jest dobry. mieżyłem miernikiem. co dalej zrobić. Będę teraz częściej bo skołowałem sobie zewnętrzny monitor i będzie śmigać. Net będzie przynajmniej. Ale do rzeczy co dalej mam zrobić dzieki.
    lisek
    Service technician RTV
    jakie jest oznaczenie ukl.scalonego na płytce inwertera
    *np. TL1451A /TEA1533, BIT3193g ,OZT1060.........
    asyriusz
    Level 15  
    tam jest kilkla układów Przesyłam ponownie zdjęcia są dość szczegułowe żeby było widać oznaczenia.
    lisek
    Service technician RTV
    podobny jest w monitorze LCD LG Flatron L1710S (LB700G-GL)
    - scalak OZ960S oraz dwa podwojne tranz.polowe z kanałem N/P oznaczone na rys. jako ( 4542)
    - uszkodz. zazwyczaj bezpieczni/elektrolity/ kondensat. na wyj. trfa. zasilanie lamp
    - sprawdz zasislanie

Inwerter do Fujitsu Siemens