Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z JVC KD-S71R

Borat.pl 06 Dec 2006 21:09 2773 6
Altium Designer Computer Controls
    Borat.pl
    Level 2  
    Witam...
    Mam problem z radiem JVC typ KD-S71R. Ostatnio kupilem inny samochód i to radio przełożyłem ze starego do nowego. I teraz zaczęły się cyrki...
    Przy wyłączonym silniku radio i cd graja dobrze, po odpaleniu silnika też grają dobrze, jednak podczas jazdy słychać straszne trzaski i zakłócenia w głośnikach. Dla próby podłączyłem inne radio i było dobrze. Możecie mi powiedzieć co to może byc?? Bo mi sie już pomysły skończyły. Czy to możliwe że radio musi mieć podłączoną dodatkową masę??
    Czekam na odpowiedz:)
    Pozdro
  • Altium Designer Computer Controls
    SlaweK
    Level 43  
    Dodatkowa masa pomiędzy radiem a najbliższą śrubką z masą w aucie, grubym przewodem napewno nie zaszkodzi. Ale nie znamy ani modelu auta ani stanu jego instalacji. Jeśli auto to VW a radio ma kostki ISO to napewno tylko mechanicznie pasuje ale elektrycznie już nie! Ale to już gdybanie.

SławeK
  • Altium Designer Computer Controls
    Borat.pl
    Level 2  
    Dzisiaj to juz wogole sie dzieja cyrki z tym radiem. Samochod to BMW, rocznik 93. Inne radia dzialaja dobrze a to chyba jest wogole na wykonczeniu. Wyciagnalem je z samochodu i podlaczylem pod prostownik, teraz to juz dziala tylko radio ( na cd sie wylacza) ale tylko do pewnego poziomu glosnosci - potem rowniez sie wylacza. Czy to mozliwe ze koncowka mocy moze tu cos sie psuc??
    Jesli wiecie co to moze byc to prosze o wskazowke.
    Pozdro
    Borat.pl
    Level 2  
    Hmmm... widze ze nikt mi nie pomoze w tym klopocie. Szkoda:cry:
    SlaweK
    Level 43  
    Skoro prostownik mu nie pomógł na stole to może poszukaj spawarki elektrycznej ? Toż to morderstwo dla radia takie podłączanie radia bezmyślne zamiast jak należy przejrzeć instalację, płytkę drukowaną lupą pod kątem zimnych lutów... Nie widząc radia, auta i instalacji nikt Ci więcej nie doradzi poza wizytą u fachowca (wiem że o takich trudno).

SławeK
    Borat.pl
    Level 2  
    Dzięki SławeK za rady. Okazało się, że radyjko jest ok. Podłączyłem je pod prostownik bo tak było mi najłatwiej sprawidzić. Później okazało się, że daje on za małe napięcie i dlatego cd nie działało a radio siadało jak zrobiłem głośniej. A co do samych szumów to też doszedłem co to było. Troche to trwało ale "prześwietliłem" całą instalację w samochodzie. Okazało się, że przy jednym glośniku (zamontowany w drzwiach więc odrazu tego nie sprawdziłem) był luźny kabel masowy. Teraz jest już ok.
    Dzięki i Pozdro.
    SlaweK
    Level 43  
    Ciekawe jak takim prostownikiem ładujesz akumulator. Zawsze prostownik daje większe napięcie niż napięcie akumulatora a bez obciążenia lub z niewielkim obciążeniem to dużo większe i do tego prąd zmienny (nie mylić z przemiennym w sieci energetycznej).

SławeK