Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amplituner yamaha rx-v530 sam się wyłącza,

marlog 07 Dec 2006 11:41 4676 3
Renex
    marlog
    Level 12  
    Witam problem jak w temacie. Amplituner ma ze 3 latka, usterka objawia sie juz od jakiegos czasu, wczesniej załączał sie po kilku pstryknięciach, teraz startuje sporadycznie. Z procesora przychodzi jakis sygnał sterujący i zasilacz wraca do strybu czuwania. Czasami uda sie go załączyc i pogra kilka minut.
    W trybie serwisowym (po przytrzymaniu dwóch klawiszy generowane sa jakies informacje, tylko jak je rozumiec ??)
    Moze ktos ma pomysl co to moze byc ??
  • Renex
    marlog
    Level 12  
    odłączałem juz zasilanie bloku z końcowką mocy, podokrecalem wszystkie masy, co jeszcze mozna prawdzic ?? HELP !!
  • Renex
    michas
    Level 23  
    Sciągnij datasheet tego procesora i sprawdź skrupulatnie czy poprawne jest jego zasilanie czy jest poprawna wartosc i czy nie ma jakis zakłóceń (jakies szpilki lub przydźwiek)
    Pozdrawiam Michał.
    marlog
    Level 12  
    Witam ponownie
    Udało się namierzyc usterke. Moze komuś sie przyda moje doświadczenie.
    A więc poprawiłem połączenia mas, śrubki do obudowy i wydawało się, ze to to, było wszystko ok. Po dwoch dniach usterka się powtarza Hmm generowany jest kod błędu: "TMP PRT:162D" co oznacza, ze na radiatorze przekroczona jest temperatura do 162st. Za pomiar temperatury odpowiada element ic406 LM61ciz, który każe procesorowi odłączyc zasilanie. Docisnąłem go blaszką, posmarowałem sylikonem i na razie jest ok, ale jego pomiar temperatury jest chyba bledny. w przyszlosci kwalifikuje sie do wymiany.
    Pozdrawiam