Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pompa c.o z falownikiem. Szukam układu sterowania pompą.

andrzey233 07 Dec 2006 14:04 3738 9
    andrzey233
    Level 11  
    Poszukuję układu sterowania pompą c.o z wykorzystaniem falownika/automatyczna regulacja obrotów w zależności od temperatury zewnętrznej/.
    cyberdar
    Level 31  
    Witam

Z całym szacunkiem ale pomysl moim zdaniem do bani. Po pierwsze wydaje mi się, że falownik nie jest potrzebny bo najczęściej są to silniki jednofazowe i do regulacji powinien wystarczyć regulator fazowy. Ale to mało istotne. Druga sprawa to ta regulacja uzależniona od temperatury w dodatku zewnętrznej. Uważam to za zupełnie niepotrzbne komplikowanie sobie życia ponieważ to właściwie niczego nie zmieni. Jak zaczniesz mierzyć temperaturę na kaloryferze przy powiedzmy 60% mocy a później przy 80% to nie zauważysz żadnej istotnej różnicy. Z drugiej strony jak masz ustawić na pompie 30% mocy i nie "przegonić" tej wody przez kaloryfery jak należy to będziesz niepotrzebnie marnował energię. Zastanawiałem się kiedyś nad uzależnieniem temperatury wewnętrznej od temperatury zewnętrznej. I po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że mnie właściwie nie obchodzi temperatura na zewnątrz tylko wewnątrz więc musze tak regulować piecem żeby uzyskać w pomieszczeniach to czego oczekuję. Oczywiście w miarę możliwości ponieważ sterownik nadzoruje piec węglowy, którego nie da się poprostu wyłączyć.
    Proponuję jeszcze raz dobrze przemyśleć problem

--
    pozdrawiam
    boka
    Level 11  
    cyberdar wrote:
    Witam

Z całym szacunkiem ale pomysl moim zdaniem do bani. Po pierwsze wydaje mi się, że falownik nie jest potrzebny bo najczęściej są to silniki jednofazowe i do regulacji powinien wystarczyć regulator fazowy. Ale to mało istotne. Druga sprawa to ta regulacja uzależniona od temperatury w dodatku zewnętrznej. Uważam to za zupełnie niepotrzbne komplikowanie sobie życia ponieważ to właściwie niczego nie zmieni. Jak zaczniesz mierzyć temperaturę na kaloryferze przy powiedzmy 60% mocy a później przy 80% to nie zauważysz żadnej istotnej różnicy. Z drugiej strony jak masz ustawić na pompie 30% mocy i nie "przegonić" tej wody przez kaloryfery jak należy to będziesz niepotrzebnie marnował energię. Zastanawiałem się kiedyś nad uzależnieniem temperatury wewnętrznej od temperatury zewnętrznej. I po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że mnie właściwie nie obchodzi temperatura na zewnątrz tylko wewnątrz więc musze tak regulować piecem żeby uzyskać w pomieszczeniach to czego oczekuję. Oczywiście w miarę możliwości ponieważ sterownik nadzoruje piec węglowy, którego nie da się po prostu wyłączyć.
    Proponuję jeszcze raz dobrze przemyśleć problem

--
    pozdrawiam

witam
    Skąd wiesz w jakiej kotłowni autor chce zainstalować tą pompe z falownikiem-napewno nie chodzi mu o domek jednorodzinny.
    Widziałem juz pompy 3-fazowe obiegowe w kotłowniach.
    [/youtube]
    andrzey233
    Level 11  
    Podałem za mało informacji . Powyższy układ chcę zastosować do pomp 3-faz. w kotłowni zakładowej.Słyszałem ,że takie układy działają i przynoszą oszczędności energii.
    andrzej233
    tolo2
    Level 18  
    myślę że jednym z trybów pracy falownika jest tryb analogowy,przynajmniej w falownikach firmy siemens ,a znimi mam najczęściej do czynienia.zamiast potencjometru 10k służącego do regulacji obrotów silnika założyć termistor ptc lub ntc w zalezności od tego co chcesz uzyskać,przyśpieszanie lub zwalnianie pompy wraz ze spadkiem temperatury.ale generalnie zgadzam się z autorem poprzednigo postu ,że jet to kwiatek do kożucha.w wypadku pozostania przy decyzji ,służe małym falowniczkiem za nie duże pieniądze do eksperymentów,byc może to ty wniesiesz coś ciekawego w tym temacie.
    cyberdar
    Level 31  
    Witam

Falowniki mają wejścia napięciowe więc jeśli się upierasz przy swoim proponuję kupić czujnik LM35 i zrobić na wzmacniaczu operacyjnym wzmacniacz napięciowy. Pozwoli Ci to dopasować napięcie wyjściowe LMa do wejścia falownika jednak chyba potrzebna byłaby odpowiednia (jak mniemam nieliniowa) charakterystyka układu, której niestety mój układ nie spełni. Układ proponowany ma charakterystykę liniową.

--
    pozdrawiam
    marcin_op
    Level 14  
    A ja powiem tak.

Nadzoruje w pewnym zakładzie piece olejowe, które maja wbudowane sterowniki do pomp i jest tam tez czujnik na zewnątrz budynku i od niego jest uzależnione miedzy innymi kiedy się piec włączy a kiedy wyłączy i powiem że strasznie to komplikuje sprawe, ponieważ budynek jest dosyć duży. Szczególnie to przeszkadza wiosną i jesienią... gdzyż gdy na dworze jest zimno to piecyk działa, ale nagle na dworze zaświeci wiosenne słoneczko, temperatura wzrośnie i piecyk się wyłączy, a pomieszczenie jest wychołodzone i trzeba niestety oszukiwac ten czujnik.

Gdybym tylko mógł, to od razu wywaliłbym ten czujnik na zewnątrz.
    Co z tego że masz czujnik na zewnątrz, jak pani Jadzia z pokoju 102 będzie ci ciągle narzekała że ma zimno w pokoju....
    wergilek
    Level 14  
    W szpitalu gdzie pracują dwa piece jeden zasilany gazem drugi gaz lub opał czujnik zewnczny zdaje egzamin.Dodatkowo jest zastosowana pompa 3-stopniowa która jest sterowana temp powrotu.Całość sprawuje się dobrze od 7 lat .POZDRAWIAM -WESOŁYCH ŚWIĄT.
    cane9
    Level 11  
    witam! z tego co widzialem na niektorych instalacjach c.o sa zalozone regulatory ktore posiadaja czujniki temp. i w zaleznosci od nastaw wlaczaja lub wylaczaja obieg cieplej wody... nie potrzeba wtedy zadnych falownikow i niepotrzebnego kombinowania:D
    szymtro
    Level 30  
    Z doświadczenia kolegów których tu na forum nie ma wynika coś takiego:
    Regulacja przepływu ma być sterowana tylko i wyłącznie różnicą temperatury na powrocie i zasilaniu - jest to wyznacznik zużycia energii przez budynek.
    Do tego korekcja sterowania róznicą jest dodatkowo sterowana temperaturą na zewnatrz budynku i pomiarem przepływu cieczy.

Do tego są stosowane dodatkowe algorytmy które odpowiadaja za poprawny pomiar temperatu wejścia i wyjścia.

Piec musi pracować ze stała temperaturą w której ma największą sprawność - dotyczy to wszystkich rodzajów piecy.

Mało kto spotyka się z takim sterowaniem gdyż mało komu zależy na minimalizacji kosztów uzyskania energii - większość minimalizuje samo zużycie pieniedzy.