Poszukuję układu sterowania pompą c.o z wykorzystaniem falownika/automatyczna regulacja obrotów w zależności od temperatury zewnętrznej/.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therecyberdar wrote:Witam
Z całym szacunkiem ale pomysl moim zdaniem do bani. Po pierwsze wydaje mi się, że falownik nie jest potrzebny bo najczęściej są to silniki jednofazowe i do regulacji powinien wystarczyć regulator fazowy. Ale to mało istotne. Druga sprawa to ta regulacja uzależniona od temperatury w dodatku zewnętrznej. Uważam to za zupełnie niepotrzbne komplikowanie sobie życia ponieważ to właściwie niczego nie zmieni. Jak zaczniesz mierzyć temperaturę na kaloryferze przy powiedzmy 60% mocy a później przy 80% to nie zauważysz żadnej istotnej różnicy. Z drugiej strony jak masz ustawić na pompie 30% mocy i nie "przegonić" tej wody przez kaloryfery jak należy to będziesz niepotrzebnie marnował energię. Zastanawiałem się kiedyś nad uzależnieniem temperatury wewnętrznej od temperatury zewnętrznej. I po przemyśleniach doszedłem do wniosku, że mnie właściwie nie obchodzi temperatura na zewnątrz tylko wewnątrz więc musze tak regulować piecem żeby uzyskać w pomieszczeniach to czego oczekuję. Oczywiście w miarę możliwości ponieważ sterownik nadzoruje piec węglowy, którego nie da się po prostu wyłączyć.
Proponuję jeszcze raz dobrze przemyśleć problem
--
pozdrawiam