Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

saunier duval-euromini 23- zanikający strumień C.W.U

wojtek 1972 07 Gru 2006 17:12 2924 4
  • #1 07 Gru 2006 17:12
    wojtek 1972
    Poziom 2  

    Posiadam piecyk 2 funkcyjny tej firmy co w tytule, i mam z nim problem, a mianowicie: po odkręceniu kurka ciepłej wody po chwili ciśnienie strumienia słabnie, woda płynie coraz bardziej gorąca, aż do zupełnego zaniku strumienia:|. Aby woda leciała cały czas ciepła, muszę odkręcić duży strumień co raczej mnie nie "urządza" ponieważ wtedy bardzo dużo wody się wylewa poza umywalkę.
    Jest też drugi objaw, a mianowicie po odkręceniu kurka ciepłej wody od razu leci ciepła woda, po chwili zimna i znów ciepła.
    Dodam że nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z takim typem piecyka i nie mam rozeznania czy takie objawy jak opisałem to normalka, czy może jednak coś nie jest w porządku:?:
    Piecyk jest po przeglądzie wykonanym przez autoryzowany serwis :D, podobno w tym roku...tak przynajmniej twierdzi właściciel mieszkania które wynajmuję.
    Proszę o jakieś sugestie, z góry dziękuję.

  • #2 07 Gru 2006 17:50
    DonRomano
    Poziom 33  

    Według mnie wszystko z piecykiem jest w porządku a problem zmniejszania przepływu wody leży w baterii (kranie).

  • #3 08 Gru 2006 07:16
    wojtek 1972
    Poziom 2  

    Od jednego ze znajomych serwisantów usłyszałem właśnie, że to przez baterię, i polecił mi wymienić "głowiczki" na takie ceramiczne.Wskazał również na prawdopodobne małe ciśnienie w "talerzu" . Już miałem wymienić te głowiczki, ale inny znajomy monter/serwisant wyśmiał tą teorię.

  • #4 08 Gru 2006 12:00
    usterkaTVN
    Poziom 12  

    Tak jak DonRomano uważam,że to wina głowicy w baterii.

  • #5 11 Gru 2006 05:44
    anretam
    Poziom 10  

    usterkaTVN napisał:
    Tak jak DonRomano uważam,że to wina głowicy w baterii.

    Żeby nie rozpoczynać nowego tematu - walcze z takim kotłem już ponad rok czasu. Serwisant rozkłada ręce. Objaw w moim piecu jest podobny jeśli chodzi o efekt końcowy - c.o.jest o.k. a c.w.u. - piec gaśnie i zapala ( bez względu na ciśnienie, a i czasem przez tydzień nie działa aby przez kolejne kilka miesięcy sprawować się w porządku)
    Pierwszy pomysł serwisanta - czujnik przepływu - obniżymy - nic,
    drugi elektroda jonizacyjna zabrudzona - nic,
    trzeci brudny piec - wyczyścimy - nic
    ( dwie ostatnie czynności raczej nie świadczą dobrze o serwisancie - podkreślam przy c.o. wszystko w porządku)
    wyczytałem tutaj na forum , że przyczyną może być wadliwy czujnik temperatury. Nie mając zapasowego wczoraj zamieniłem czujniki temperatury z obiegu c.w.u. na c.o. i było o.k. - teraz c.w.u. w porządku a c.o. trochę pofiksował ale zaczęło działać.:D
    No ale dzisiaj rano polka od nowa piec decyduje kiedy odpalić.... może jest zepsutych kilka części..... zauważyłem , że gdy dolewam wody do obiegu c.o.( chwilowe odkręcenie na maksa i zakręcenie ) następuje ( nie zawsze) odblokowanie i piec się załącza
    Pozdrawiam
    P.S.
    Może ktoś się orientuje gdzie można kupić taki czujnik temperatury ? No i gdzie dalej szukać usterki ...........

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME