Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

8051 oraz AVR (konwersja kodu/zamiana ukladow)

isengrim 08 Dec 2006 18:04 1412 6
    isengrim
    Level 10  
    Witam serdecznie.

Jakis czas temu zakupilem uklad uruchomieniowy wraz z mikrokontrolerem ATmega32. W tym semestrze mam w dodatku laborki z mikrokontrolerami. Zastanawiam sie czy jest mozliwosc pisania kodu pod 8051, jego konwersji jakims programem (widzialem tylko PIC->AVR) i uruchamiania na ukladzie. Ulatwialoby mi to zdecydowanie prace bo srednio wywoluje mi sie np. przerwania w symulatorach.

Innym rozwiazaniem o ktorym myslalem bylo wyprowadzenie zasilania itd z pinow, klawiatury itd zestawu uruchomieniowego zamontowanego na osobnej plytce mikrokontrolera 8051. Najlepsza byla by po prostu zamiana mikrokontrolerow ale nie mam pojecia czy istnieje jakas 51-ka w obudowie takiej jak ATmega32.

Czy ktos ma moze jakis pomysl?

Z gory dziekuje za rade :)
    strdaniel
    Level 20  
    witaj

nie za bardzo rozumię o co chodzi z tą zamianą ? po co zamieniac asembler 51 na avr ? nie prościej nauczyć się i tego i tego, przecięz jak znasz jeden procek to napisać coś na innym to żaden problem - jeśli masz wprawe w asmeblerze - natomiast takie przerabianie lekko jest dziwne,
    można napisać kod w c - tu jest już prościej z przenaszalnością chociaz oczywiście też róznie z tym bywa
  • Helpful post
    MirekCz
    Level 35  
    Nie, nie można tego sensownie zrobić.

Zrób płytkę dla 8051 albo kup na allegro.
    isengrim
    Level 10  
    dziekuje za odpowiedz.

Jesli chodzi o nauke i tego i tego - owszem - planuje z czasem opanowac takze i AVR'ki. Poki co nie mam na to za bardzo czasu. Przebudowac uklad chcialem z prostego powodu - aby moc testowac programu na jakims ukladzie a nie tylko w symulatorze (chociazby ze wzgledu na obsluge przerwan).

Pozdrawiam.
    strdaniel
    Level 20  
    nie chce się tu wymądrzać ale na mój gust opanowanie avr-ów przy znajomości asemblera 51 to tylko kwestia przeczytania dokumentacji lub jeśli ktoś nie zna angielskiego to którejś z mądrych ksiązek, (tak na marginesie dokumentacje do atmegi32 przetłumaczył jeden z kolegów na język polski i można ją znaleźć na elektrodzie
    ja nastomiast nie jestem pewny czy można zrobić jakis układ bez znajomści danego mikrokontrolera (czy rodziny), ja jakoś sobie tego nie wyobrażam

radze zapoznać się z dokumentacją, poczytać - chińczycy mówią że na brak czasu najlepiej dodać sobie więcej zajęć

powodzenia
    isengrim
    Level 10  
    Sek w tym ze niestety sie caly czas nie rozumiemy co probowalem podkreslic w poprzednim poscie ale widac nie wyszlo. AVR'ami sie bawilem troszke w zeszle wakacje ale narazie ich znajomosc ->nie jest mi niezbedna<-. Chcialbym tylko wykorzystac poki co zestaw uruchomieniowy ktory posiadam w celu uruchamiania na nim programow dla 8051, ktory obowiazuje mnie aktualnie na zajeciach.

A poczytac to poczytam swoja droga ;)

Pozdrawiam :)
    r06ert
    Level 25  
    strdaniel wrote:
    dokumentacje do atmegi32 przetłumaczył jeden z kolegów na język polski i można ją znaleźć na elektrodzie

Wiatm! Czy kolega mógłby wskazać drogę do tego pliku?
    pozdrawiam!