Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spawarka PIROTEC-250/2 Pomocy!

darek700 09 Dec 2006 21:22 7884 5
  • #1
    darek700
    Level 10  
    Witam serdecznie. mam problem ze spawarką którą przez pomyłke podłączyłem do nie właściwego napięcia tzn. w pozycji przełącznika 230v podłączyłem napięcie międzyfazowe. Od tego czasu na międzyfazowym wszystko działa poprawnie ale na 230v jest chyba jakieś zwarcie ponieważ odrazu wywala bespiecznik. proszę o podpowiedź szanownych specjalistów w tej dziedzinie co mogło sie stać?
  • #2
    Los_sandalos
    Level 27  
    Dość prawdopodobne, że skleił się któryś styk w przełączniku.
  • #3
    slawek1111

    Level 27  
    Wymień wyłącznik lub jak potrafisz przejżyj wyłącznik ponieważ masz sklejony styk.
    Pozdrawiam
  • #4
    darek700
    Level 10  
    Witam ponownie.Zrobiłem tak jak radziliście tzn rozebrałem wyłącznik ,przeczyściłem styki ale to nic nir pomogło. Nadal jest to samo czyli działa na międzyfazowym a na 230v wywala odrazu bespiecznik:cry: Czy to możliwe że poleciało uzwojenie? Wturne to alu tak na oko 4mm. no i dźwięk spawarki na międzyfazowym też jest jakby inny choć to może tylko złudzenie bo spawa ok.
  • #5
    AndM
    Level 17  
    Witam
    Uzwojenie międzyfazowe (400v)bywa zreguły przedłużeniem uzwojenia fazowego(230v),dlatego przy uszkodzonym uzwojeniu fazowym,sugierowałbym złą pracę również na napięciu międzyfazowym.
    pozdrawiam
  • #6
    Paweł W.
    Level 15  
    Witam.

    Jeżeli nie skleił się styk w przełączniku, to zrobiło się zwarcie na uzwojeniu stąd jak zauważyłeś inny charakterystyczny odgłos podczas spawania.

    Pozdrawiam.