Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

mechanizm Turbo Drive

27 Aug 2003 08:17 2437 19
  • #1
    User removed account
    User removed account  
  • #2
    nomek
    Level 18  
    prawdopodobnie masz zle ustawiony mechanizm
    powiedz czy dziala przewijanie ???
  • #3
    User removed account
    User removed account  
  • #4
    scotch
    Level 28  
    Sprawdź jeszcze praełącznik rodzju pracy , czsem potrafi robić podobne jaja a też czujnik obecności taśmy .
  • #5
    TOMI
    Service technician RTV
    Stawiam jednak na złe ustawienie mechanizmu.
    Sprawdź jeszcze czy silnik loading po opasaniu taśmy przestaje się kręcić, jeśli nie to masz źle złożoną windę względem reszty mechanizmu i mechanizm nie może wykonać do końca funkcji play.
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    User removed account
    User removed account  
  • #8
    User removed account
    User removed account  
  • #9
    nomek
    Level 18  
    a sprawdziłeś tak prozaiczne rzeczy jak rolka i hamulce???
  • #10
    User removed account
    User removed account  
  • #11
    TOMI
    Service technician RTV
    Nie napisałeś czy silnik loading przestaje się kręcić po wejściu w play?
    Ponadto coś tu jest nie tak. Skoro na innej windzie zadziałał a na tej nie, to odpowiedź sama się nasuwa
  • #12
    chomicki
    Level 21  
    juz od dawna nie siedze w RTV i jestem do tylu. Ale ja bym raczej poszedl w kierunku owego przelacznika funkcji... skoro go nie ma, to musza go zastepowac jakies switche na mechanizmie, moze silnik krokowy a moze jakies rozwiazanie ktore zlicza obroty silnika (optyczne, elektromagnetyczne lub stykowe). szczerze mowiac, to nie widziałem nigdy magnetowidu bez przelacznika f.
  • #13
    User removed account
    User removed account  
  • #14
    Rychozol
    Level 26  
    Przeanalizowałem wszystkie posty i wydaje mi się że masz problem z przełacznikiem INIT. Pod spodem mechanizmu jest dźwignia która steruje tum przełącznikiem. Dźwignia ta napędzana jest z koła 45a. Piszesz że przewijanie działa prawidłowo i dobrze. Wczasie wykonywania funkcji PLAY koło 45A za posrednictwem wspomnianej dźwigni pod koniec funkcji musi przełączyc przełącznik INIT na chwilę. Jeżeli tego nie będzie to mechanizm wykona funkcję EJECT nie zwijajac przy tym taśmy do kasety. Wiec myślę że trzeba to sprawdzić
  • #15
    User removed account
    User removed account  
  • #16
    wojtuszewski
    Level 12  
    Sprawdziłes czy sprzeglo (to pod kołem pasowym ) nie ma oberwanych ząbków (takie ostre na 2 kołach), czasami wypadnie spring-drucik przy sprzegle.
    Te mechanizmy mają kiepsko mocowane uchwyty (blacha- plastik) lubią sie łamać.
  • #17
    User removed account
    User removed account  
  • #18
    amik9m
    TVs specialist
    Sprawdź PHOTOCOUPLER(szczelinowy) zamontowany pod 'wiatraczkiem' (z 4 piórami) na 'słynnej' (psującej się) ślimacznicy.
    Tak nawiasem, to właśnie ten zespół: (w/w 'wiatraczek' + czujnik foto) spełnia rolę przełącznika funkcji! Próbował ktoś kiedyś ułamać jedno z jego piór? (ja - tak).

    Pozdr.
  • #19
    User removed account
    User removed account  
  • #20
    User removed account
    User removed account