Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

czujnik odległości na atmega8, przy cofaniu

27 Aug 2003 19:44 2374 7
  • Level 12  
    mam atmege8
    i chciałbym zrobić sobie czujnik odległości
    coś podobnego jak w samochodach przy cofaniu

    może już ktoś coś robił w tym zakresie
    co bybyło potrzebne
    może jakieś sugestie odnośnie samego programu
  • Level 12  
    używałem ale nie mogłem znaleźć
    naprawde
    dzięki
  • Level 12  
    mam atmege8
    i właśnie chciałem sobie wypróbować przetwornik

    programuje w bascomie
    i napisałem sobie taki najprostszy programik
    żeby mi wyświetlił to co odczyta z przetwornika dokładnie z c.0

    a tu pokazuje mi sie
    can't find HW-register[ADMUX]
    i nie wiem o co chodzi a nie chce sie skompiloiwać
    chciałbym wiedzieć jakie są możliwości takiego przetwornika
    tzn jakie max napięcie można podać
    i czy atmega8 może pracować z ustawionym napięciem odniesiania na wewnętrzne

    kolejnyh problem to
    chciałem sobie wydać jakiś dźwiek
    podłączyłęm więc sobie głośniczek do c.2 (inne już mam pozajmowane)
    znowu standardowy prodram sound....
    a tu mi sie pokazuje
    unknown statement[.EQV not found for: Portc]

    w helpie nie moge znaleźć jak to naprawić
    pomóżcie mi!!!
  • Level 33  
    Co do A/C w ATmega8 to możesz podłączyć napięcie max. równe Uref (żeby je zmierzyć) Uref możesz ustawić na kilka sposobów m.in. wewnętrzne Uref=2,56V, aczkolwiek nie żadko jest te 2,56V (Mnie się zdażyło 2,48 i 2,7).
    BASCOMA nie znam i nie wiem cojest grane ale wygląda mi na brak jakichś deklaracji...
  • Level 2  
    Czy ustawienie wewnetrznego Uref bitami REFS1 i REFS0 działa też na komparator na wejsciach AIN1 AIN0? W dokumentacji jest zmianka tylko przy przetworniku ADC. Czy może dla komparatora ustawia sie inaczej wewnetrzne Uref? Dla ustalenia uwagi powiedzmy w ATMEGA8.
  • Level 34  
    A na jaki uC ustawiony jest Bascom? Chyba nie na M8. Proponuję w pierwszych słowach programu napisać:
    Code:
    $regfile = "m8def.dat"

    (dla Bascoma 1.11.7.4)

    Co do komparatora to posiada wejście odwracające i nieodwracające wyprowadzone na piny 12 i 13 (dla AT MEGA 8) i do jednego z nich można przyłączyć napięcie odniesienia (stałe bądź zmienne jak kto chce). Nie ma to nic wspólnego z napięciem odniesienia przetwornika analogowo-cyfrowego. Komparator wykrywa różnicę napięć pomiędzy swoimi wejściami.

    A co do czujnika odległości to można popatrzeć na http://www.patron.net.pl/error.html do publikacji i kursu programowania.
    Program jest w C, ale idea ciekawa.
pcbway logo