Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć razem wzmacniacz, radio i głośniki w aucie?

sebku 13 Dec 2006 21:41 23386 13
    sebku
    Level 11  
    Witam

Jak w temacie potrzebuje podpowiedzi bo już się trochę w tym wszystkim pogubiłem. Jak spiąć całe car audio? tzn. Jak podpiąć zestaw głośników odseparowanych czyli midbas, tweeter, zwrotnica pod radio dalej wzmacniacz, skrzynia?
    Podłączyć przód (zestaw głośników mid w tył, tweeter w przód w wyjścia z radia) a wzmacniacz pod RCA i dalej skrzynie?
    Czy kupić radio z co najmniej dwoma wyjściami RCA i pod jedno wyjście podłączyć wzmacniacz z zestawem głośników a pod drugie, drugi wzmacniacz i skrzynie?
    Czy jeden wzmacniacz do wszystkiego z jednego wyjścia RCA
    Czy są jakieś inne możliwości?
    Radyjko chce kupić Alpine 9848 do 9852 coś z tych modeli ale one mają jedno RCA.
    Zestaw głośników chce kupić PowerBass L-6C czy będzie grać pod samym radiem? jak nie to jaki wzmacniacz do tego zestawu?
    nad skrzynią się jeszcze zastanawiam jak możecie coś polecić nie drogiego i z przyjemnym dla ucha kick-iem (wewnątrz :) ) i jaki wzmacniacz?
    Może macie inne propozycje co do zestawu CA
    Z góry Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
    crazy_88
    Level 42  
    masz 2 opcje :

1.kupic dwukanalowke i dac ja w mostek , lub monoblocka i zasilic suba a glosniki podlaczyc pod samo radio pod warunkiem ze ich moc rms nie jest wieksza niz 50 w rms czyli np helix blue 62

2 opcja to wzmak 4 kanalowy ktory na 2 kanalach zasili ci zestaw przedni i dwa pozostale mostkujesz pod suba

warunkiem jest radio z co najmniej dwoma wyjsciami rca i najlepiej zeby mialo bezposredni naped suba moze jakis pioneer? alpiny z takimi opcjami sa drogie chyba ze modele uzywane to tyle odemnie pozdrawiam:)
    sebku
    Level 11  
    Czyli do podłączenia pod radio PowerBassy odpadają bo mają 75W RMS?
    Jak potrzebne będą do tego zestawu głośników i skrzyni więcej niż jedno RCA zastanawiam się nad JVC KDG722
    Chociaż nie ukrywam wyglądem Alpiny mi się bardziej podobają ale... :)
    katorznik
    Level 12  
    ja mam powerbasy pod kenwoodem i szczerze mowiac..... to im troche mocy brakuje -> planuje zakup wzmaka
    demon_dE_midi
    Level 17  
    a tam, gadanie, radyjko moze miec tylko jedna pare rca... a nawet da sie to lepiej zrobic niz z 2 parami czy wyjsciem na suba...

kupujesz radyjko jakie tylko sobie zazyczysz
    piec 4 kanalowy albo monoblok+ 2 kanalowy a najlepiej monoblok i 4 kanalowy
    zestaw na przod
    suba
    i to co dla mnie najwazniejsze... aktywna zwrotnice :) daje ci ona tyle ze z jednego wyjscia (czyt. para) rca na radiu masz 3 do 5 wyjsc i to z dokladnym sterowaniem i filtrami, dzieki ktorym mozesz suba podlaczyc osobno regulujac gorny zakres czestotliwosci i o ile dobra zwrotka to i dolny (subsonic)... dol i gore srednich i dol wysokich... przy konfiguracji monoblok+4kanaly wyrzucasz zwrotke z przedniego zestawu, suba podlaczasz pod monobloka, midy pod przod a tweetki pod tyl... wszystko pieknie mozesz wyregulowac na zwrotce i cieszyc sie pieknym czystym dzwiekiem :) ja polecam takie rozwiazania, choc niewiele gorsze jest rozwiazanie mono+2kan. albo 4kan(przod normalnie a sub w mostek)

mam nadzieje ze pomoglem
    pozdro
    sebku
    Level 11  
    za szybko i za dużo :|
    aktywna zwrotnica?
    monoblok?
    co i z czym się to je?
    Jak to podłączyć?
    jeśli można to łopatologicznie jak o miedze proszę.
    I ile to wszystko mój portfel spustoszy?
    demon_dE_midi
    Level 17  
    to jak bardzo spustoszy to twoj portwel zalezy od jego grubosci :) a tak na serio.. zalezy ile masz na sprzet kasy... czy to ma byc klasa wyzsza czy wystarczy ci sredniej klasy sprzet... bo da sie zrobic drogo i dobrze ale da sie tez zrobic bardzo drogo i bardzo wielka lipe... a mozna tez tanio i dobrze.. to juz zalezy od twoich zasobow :) musisz sie okreslic jakim budzetem dysponujesz, czy chcesz robic na gorszych nowkach czy moze leprzych ale uzywkach... to wszystko wplywa na koszta :)
    sebku
    Level 11  
    Hmm lubie grube ale taki nie chce się do mnie przykleić ;) więc nie jest to dużo myślałem o radiu i o zestawie na przód na początek potem wzmacniacz i skrzynia. I to miało być wszystko ale w miarę jedzenia rośnie apetyt.
    Pojawił się problem z wyjściami RCA jak nie dwa to nie ma regulacji więc na wstępie rezygnuje z modeli Alpiny które mi się podobały. JVC KDG722 jako alternatywa ale szukam dalej. Może jakieś propozycje?
    No i wolałbym zrobić to na nówkach i akustycznie w obrębie mojego autka a nie pod remize.
    Oczywiście jak sobie rozciągne w czasie poszczególne zakupy (na lepsze) to i ja będe zadowolony no i żona oczywiście :D
    Taki prosty polaczek ze mnie ;)
    demon_dE_midi
    Level 17  
    ale dlaczego chcesz rezygnowac z alpinek?? na 1 parze rca tez da rade zrobic... nie bedziesz mial tylko sterowania z poziomu radia, ale kupujac piec 4 kanalowy masz nawet na nim wszystkie potrzebne ci filtry, a wiekrzosc z tych wzmacniaczy ma juz opcje wejscia na jednej parze rca... poprostu niektore problemy mozna ominac :] przedewszystkim kup dobre radio i dobrze przygotuj przod (wygluszenie, dystanse)...pociagnij sobie odrazu instalacje na przod z bagaznika (nie podlaczaj, ale jak juz tam grzebiesz to kable mozesz pociagnac :) potem dokupisz piec i podlaczysz najpierw przod... z czasem zajmiesz sie tez subem :)
    OloWeb
    Level 13  
    demon_dE_midi wrote:
    ale dlaczego chcesz rezygnowac z alpinek?? na 1 parze rca tez da rade zrobic... nie bedziesz mial tylko sterowania z poziomu radia, ale kupujac piec 4 kanalowy masz nawet na nim wszystkie potrzebne ci filtry, a wiekrzosc z tych wzmacniaczy ma juz opcje wejscia na jednej parze rca... po prostu niektore problemy mozna ominac :] przedewszystkim kup dobre radio i dobrze przygotuj przod (wygluszenie, dystanse)...pociagnij sobie odrazu instalacje na przod z bagaznika (nie podlaczaj, ale jak juz tam grzebiesz to kable mozesz pociagnac :) potem dokupisz piec i podlaczysz najpierw przod... z czasem zajmiesz sie tez subem :)

dobrze radzi :D
    spróbuje ci to wypunktować: (jak ktoś ma swoje propozycje proszę odnieś się do mojego posta)

1. szukaj radia (możesz się zasugerować tematami z forum)
    2. wygłusz porzadnie przednie drzwi
    3. kup głośniki na przód 165mm+twetery zamontuj w drzwiach
    4. kable do przednich głośników zastosój 2x2,5mm i puść je odrazu do bagażnika
    5. puszczając kable do bagażnika - puść odrazu również chichne od rada do wzmacniacz (jedną lub dwie pary zalezy czy 2 czy 4 kanały) tym samym progiem nie duże koszta ok. 25zł za jedną pare RCA
    6. kup wzmacniacz 2 lub 4 kanałowy lub 2x po 2kanały
    a) dwóch kanałowy jeśli chcesz podłączyć jedynie przedni zestaw
    b) czterokanałowy jesli chcesz podłączyc przód + później mostka na pozaostałe dwa kanały
    c) kup 2 kanałowy do napędzania przodu a przyszłości kupisz 2 kanałowy do napędzania samego suba

7. wiadomo montując wzmacniacz w bagażniku musi być zasilane przewód plusowy puść od akumlutara drugim progiem(innym niż sygnałowe z pkt. 5)

pozdrawiam mam nadzieje że to pomogło zobrazować sytuacje
    co do samego sprzętu musisz podac orientancyjne koszta na sprzęt wtedy inni chętnie ci pomogą dobrać zestaw
    sebku
    Level 11  
    Chyba na taką wypowiedź czekałem demon_dE_midi bo Alpinka za mną chodzi od dłuższego czasu.
    Czy możecie mi rozpisać jak i co z czym podpiąć żeby miało to ręce i nogi?

Też rozpisze to wpunktach najwyżej poprawcie jak zrobie jakieś błędy

1. Radio Alpina :] - (czy pociągnąć oddzielne zasilanie prosto z aku?)
    2. Wygłuszyć drzwi (podłączyć zestaw PowerBass L-6C lub inny względem uznania/propozycji, jakie kable?)
    3. Jakie kable położyć do wzmacniacza bo rozumiem że z radia sygnałRCA do bagażnika a spowrotem dwa kanały do zwrotek w drzwi (oprócz tego zasilający bezpośrednio z aku 16mm2 wystarczy i jakiś do remote)
    4. Jaki bezpiecznik pod aku?
    5. Czy pod wzmak jakiś kondensator i bezpiecznik?
    6. Na końcu skrzynia jaką moc wybrać (nie za dużo/nie za mało)

Najlepjej jaki wzmacniacz 4kanałowy wybrać do takiego zestawu (skrzynia z czasem więc wzmak z myślą też o niej)
    crazy_88
    Level 42  
    1. mozna dac bezposrednie zasilanie z aku
    3.grubosc kabla do wzmaka zalezy od jego dlugosci i od tego jaki bez jest przy wzmaku im grubszy kabel tym lepiej ale nie do przesady
    4.bezpiecznik dajesz taki sam jak ma wzmak
    5.przyjeta wartosc kondensatora to 1 farad na moc 500 rms wiec nie ma sensu nie potrzebnie utapiac gotowki czasami grubsze kable wystarcza
    6.szukaj glosnika 250 rms moze cos z powerbassa bardzo dobre przetworniki teraz mozna kupic s12 za 340 zloty i do tego wzmak 4 kanalowy ktory zasili ci przod i suba w mostku

mam pytanie odnoscie twojego zapytania nr 2 chodzi ci o grubosc kabla glosnikowego?
    sebku
    Level 11  
    crazy_88 wrote:

mam pytanie odnoscie twojego zapytania nr 2 chodzi ci o grubosc kabla glosnikowego?

pyt nr 2 to i pytanie nr 3
    do wzmacniacza polecę RCA a spowrotem do zwrotnic musze puścić po jednym kanale jakim kablem? Zwykłą linką miedzianą? jaka grubość?
    demon_dE_midi
    Level 17  
    do glosnikow kabel nie musi byc szczegolnie "gruby"... choc nie mozna tez przesadzic i dac takich jak fabryczne :) jakies 2x05-0.75mm?? w sumie nawet nie wiem, zawsze biore na oko :) pamietaj zeby nie kupowac jakichs tandetnych RCA... musza byc ekranowane... najlepiej podwojnie... nie moga tez byc za dlugie, najlepiej mniej wiecej zmierz ile ci trzeba, 2,5m/5m/7.5/10... a najlepiej grybys mial zdolnosci manualne i kupil sam przewod

http://www.wizfon.pl/index.php?a=full&id=pro_780490e89b0482da83ccfdfda0fa8dd9

i koncowki...

http://www.wizfon.pl/index.php?start=10 (najlepiej nakamichi itp

pociagniesz sobie tak jak ma byc (z delikatnym luzem) i lutujesz koncowki... na wszystkich przewodach oczywiscie powinny sie znajdowac odpowiednie konektorki...

http://www.wizfon.pl/index.php?start=0

oczywiscie najlepiej lutowane do przewodu a nie tylko zacisniete... na przewod zasilajacy przy bezpieczniku tez dobrze zalutowac koncoweczki

http://www.wizfon.pl/index.php?a=full&id=pro_a56ac6fd5ec8964a09d7faebbb65451b (odpowiednich rozmiarow, najlepiej zlocone... likwidujesz spadki napiecia)...

nie wiem czy cos jeszcze dodac?? :)