Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

połączenie głośników ze starym wzmacniaczem i komputerem

xlorgex 14 Dec 2006 04:11 1486 1
Wago
    xlorgex
    Level 11  
    Jak połączyc komputer z:
    - 3 głośniki komputerowe- 2:1 (zamontowane)
    - 5 (głośników kino domowe)
    - stary wzmacniacz unitra
    - stary korektor unitra
    chciałbym podłączy do komputera ten cały zestaw tak, żeby wszystko działało.
    Głośniki (kino domowe) chciałbym podłączyc pod wzmacniacz i korektor unitry.
    Zależy mi na tym, żeby to wszystko można było regulowac tym wzmacniaczem i korektorem (gł. komp. i gł. z kina d.). W komputerowych głosnikach jest osobna regulacja głosności i tonów.
    Czy to w starej unitrze (z 84r.) można przerobic końcówki na "czincz"??
    Proszę o poradę.
  • Wago
    Tremolo
    Level 43  
    Ja bym wziął pod uwage to co gra najlepiej i reszty nie ruszał.

Korektor w przypadku komputera to dodatkowe xródło trzasków i szumów.

Mysle, że głośniczki 2:1 komputerowe to raczej inna liga niż głośniki kina domowego - powiedzmy w drewnie.

Korektor i wzmacniacz unitra jest 2-kanałowy stereofoniczny - zatem nie podłączysz do niego 5 głośników przynajmniej tak by uzyskac nalezyty efekt.

Głośniki 2:1 w sumie to 3 wzmacniacze Stara unitra to przy nim dobre stereo - możesz sobie wstawić ten korektor i tak Głośniki komputerowe dajesz na tył - podłączasz do odpowiedniego Chinch w komputerze. Na przód dajesz dwa kanały z korektorem i wzmacniaczem. czyli 2 gośniki z kina - przy okazji mozna wpiąć 3 glośnik centralny w zależnosci jakie masz złącza z tyłu wzmacniacza.

2 pozostałe głośniki możeszwpiąć do głośniczków z kina domowego - po prostu pozbawic je tych małych membranek przedłuzyć kable

Po za tym wszędzie jak będziesz zadawał pytania podaj konkrety Jaka marka, jaki sprzęt jaka nazwa itp. Z takiego zestawienia dowiem się co chcesz zrobić, a z takiego postu nawet nie wiem czym dysponujesz i czy jest sens cokolwiek łączyć.

Najlpiej dokupic jeszcze dwa stare wzmacniacze unitry i zrobić zestaw 5.1 z pominięciem glośniczków komputerowych - mozna je zostawić na rozdzielaczu na ozdobę na przykład do odtwarzania pisków i błędów komputera.