Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

tv samsung KS3A problem z zasilaczem

artione 14 Gru 2006 14:42 2031 10
  • #1 14 Gru 2006 14:42
    artione
    Poziom 10  

    Witam wszystkich . znam się tochę na elektronice lecz telewizory naprawiałem sporadycznie i były to drobne usterki. Mam problem z tv samsung 32" panorama 100Hz na KS3A spalił mi się tranzystor lini oraz C408 po wymianie elementów telewizor działał 10 min i zwarło tranzystor .Okazało się że napięcie B+ wynosi 198V (powinno być 130V).
    Więc dobrałem się do zasilacza, odpiełem zasilacz od obciążenia napięcia są idealne po podpięciu obciążenia na 12V spada do 9V a 130 rośnie prawie do 200 . Wymieniłem prawie wszystkie elektrolity po wtórnej jak i po pierwotnej stronie , wymieniłem hybryde i dla pewności diody zenera (prawie cały zasilacz) nie wymieniłem c 803 i dalej nic . Czy może być uszkodzona cewka w zasilaczu ?. Pomocy święta idą a w domu telewizora niema :)

    0 10
  • #2 14 Gru 2006 15:22
    rroman
    Poziom 29  

    Witam!
    Przetwornice powinieneś obciążyć na napięci +B, żarówką około 60Wi wtedy sprawdź napięcie+B i ppozostałe, jeżeli nawet wzrośnie to nie powinno nic więcej uszkodzić przez czas pomiaru.
    Pozdrawiam.

    0
  • #3 14 Gru 2006 16:02
    maryann
    Poziom 37  

    No to pora na opory- zacznij od R821 /133K.

    0
  • #4 14 Gru 2006 16:16
    artione
    Poziom 10  

    R 821 i R 820 zdrowe niezgadza mi się R810 ma mieć 680ohm a ma 660ohm a co do tej żarówki to mam podłączyć do B+ normalną żarówka na 220v i 60W i pomieżyć napięcia ?

    0
  • #5 14 Gru 2006 16:58
    Jarecki669
    Poziom 20  

    tak wlasnie.A rezystory wymien,jak sugeruje przedmowca.Pomiary moga cie zmylic.

    0
  • #6 15 Gru 2006 00:27
    artione
    Poziom 10  

    Wszystko jasne po podpięciu żarówki napięcia wzorowe .jutro wlutuje trazystor i sprawdzę efekt. Dziękuję za pomoc z zasilaczem.
    Pozdrawiam

    0
  • #7 04 Sty 2007 13:12
    artione
    Poziom 10  

    jeszcze jedno pytanie , telewizor działa nie pali tranzystora napięcia z zasilacza w normie ale po 30 min działania ściemnia się obraz , po włączeniu i wyłączeniu telewizora jest ok a po ok 30min problem się powtarza. niewiem gdzie szukać usterki . Niepokoją mnie napięcia 16.5+ i 16.5- te pierwsze jest w normie (16.45V) ale napięcie ujemne wynosi 17.2V czy usterka może być zależna od rużnicy tych napięć ?.

    0
  • #8 04 Sty 2007 13:53
    robertamel
    Poziom 27  

    Możliwe, że wzrost napięcia żarzenia z powodu ogólnego wzrostu napięć wyjściowych zasilacza rozkalibrował kineskop. Popróbowałbym po 10-minutowym wygrzaniu wyregulować napięcie siatki drugiej.

    0
  • #9 04 Sty 2007 14:13
    artione
    Poziom 10  

    rozumiem że mam wyregulować napięcie siatki na trafopowielaczu (co dziwne , w momęcie gdy ściemnieje obraz i podłącze voltomież aby zmieżyć napięcie siatki po odpięciu voltomierza obraz na chwilę wraca do normy potem znowu ciemnieje , co zaobserwowałem w momęcie gdy zjadę z napięciem siatki do minimum a następnie ustawie właściwie efekt jest taki jak bym wyłączył telewizor wraca do mormy)

    0
  • #10 23 Sty 2007 08:57
    robertamel
    Poziom 27  

    Podłączenie woltomierza zmniejsza napięcie wyjściowe trafa do zasilania siatki drugiej. Nawet woltomierz cyfrowy, który ma napięcie wejściowe 10MOhm tak zadziała, że obniży napięcie UG2. Nie trzeba obniżać do minimum napięcia UG2. Czasami wystarczy tylko troszkę je obniżyć, po czym wyłączyć TV i ponownie załączyć. Potem testować TV parę godzin, czy sytuacja się nie powtórzy.
    Za wygaszenie kineskopu czasem jest odpowiedzialny układ kontroli prądu kineskopu, który musi ograniczyć ten prąd, aby nie uszkodzić kineskopu, oraz, aby nie wzrosło niebezpiecznie promieniowanie X z kineskopu.

    0
  • #11 28 Cze 2007 23:35
    artione
    Poziom 10  

    Telewizor naprawiony :). Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc . Temat do zamknięcia.

    Pozdrawiam

    0