Witam.W moim Polonezie brak wolnych obrotów na benzynie. Po odpaleniu silnik pracuje do momentu zgaśnięcia jednej z kontrolek na centralce od gazu. Kontrolka ta informuje że można przełączyć zasilanie na gazowe. Jeśli tego nie zrobie auto gaśnie. Przy odpalaniu w trybie pracy na benzynie wolne obroty wogóle nie występują. Silnik może pracować tylko jeśli wciskam noga pedałgazu. Przeglądając forum stwierdziłem że możę to wina silniczka krokowego. Dziś go wyjąłem. Nie był specjalnie brudny. Nie wygląda też na uszkodzony. Mam jednak pytanie: czy trzpień który jest na końcu silniczka powinien dać się wcisnąć palcami? U mnie nie chce nawet drgnąć. Po przekręceniu zapłonu jak również po uruchomieniu rozrusznika silniczek stoi w miejscu. Czy to normalne? Podobno takie same silniczki występują w innych samochodach. Czy ten z Poloneza występuje w innych samochodach żeby go można było łatwiej znależć na szrocie? Byłbym wdzięczny za pomoc bo chciałbym naprawić ta usterkę a nie wiem jak dalej ruszyć z miejsca. Pozdrawiam.