Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagłośnienie imprez szkolnych i apeli. Jaki sprzęt kupić?

damzoo 14 Dec 2006 23:12 2262 14
    damzoo
    Level 11  
    Witam serdecznie. Zajmuje się w mojej szkole gdzie jestem nauczycielem nagłośnieniem. Zamierzamy zakupić nowy sprzęt nagłaśniający i proszę o radę co lepiej kupić. Chodzi o nagłośnienie na imprezy szkolne czy apele, a czasami dyskoteki dla uczniów. Nie stać nas na dobre kolumny więc mamy eltony stare duże skrzynie coś ok. 80 Wat. Ale brakuje wzmacniacza....
    Zastanawiam się nad kupnem
    A) powermixera
    BEHRINGER PMH 1000
    lub
    Phonic POWERPOD 740 deluxe
    lub
    OMNITRONIC LS-822A
    lub
    Powermikser Estradowy Alphard Ep-8

B) oddzielnie końcówka mocy i mikser i tutaj firmy
    RELOOP RPA 700
    lub
    RELOOP RPA 1400
    lub
    MA 2150
    lub
    ALPHARD koncówka mocy M-2
    lub
    CROWN XLS 202
    lub
    DAP AUDIO Palladium P 500
    lub
    Phonic MAX 860
    lub
    GEMINI GPA-3000
    + mixer
    OMNITRONIC RS-602 - mikser
    lub
    ALESIS MultiMix 8 FX - mikser z procesorem efektów
    lub
    SAMSON MDR 6 - mikser analogowy
    lub
    SAMSON MDR 1064 - mikser analogowy
    lub
    YAMAHA MG 8/2 FX - mikser
    lub
    YAMAHA MG 10/2 - mikser

bardzo proszę o radę jaką konfigurację wybrać. Koszt max 1600 zł. Wielkie dzięki pozdrawiam.
    maryann
    Level 37  
    Tu jest wszystko i aktualne. Potem pisz.
    Powodzenia!
    damzoo
    Level 11  
    tu czyli gdzie??
    alnus
    Level 28  
    zobacz jeszcze www.monacor.pl i www.dexon.pl . proponowałbym odwiedzić jeszcze lokalny sklep z instrumentami muzycznymi i nagłosnieniem. zachowując odrobinę czujności i zdrowego rozsądku ( sprzedawca będzie proponował to na czym najlepiej zarobi, albo najwygodniej mu się sprzedaje, ale czasem jest to atrakcyjne dla wszystkich) zazwyczaj mozna się sporo dowiedzieć o różnych sprzętach. poza tym kupując lokalnie , zazwyczaj oszczędza się na kosztach przesyłki, a wprzypadku 1600 zł za sprzęt dodatkowa stówka na przesyłkę może zrobić różnicę. Eltrony jak są w dobrym stanie, z powodzeniem spełnią zadanie. a może w czeluściach magazynów zachował sie jeszcze do nich wzmacniacz? były zazwyczaj sprzedawane w kompletach. po ewentualnej naprawie ( nie powinna być droga) i konserwacji powinien z powodzeniem służyć dalej. może wtedy ewentualnie dokupić jeszcze jakiś mały mikser lub mikrofon(y) bezprzewodowe. całość powinna zrobić się bardziej funkcjonalna.
    damzoo
    Level 11  
    nom tak..ale mi zależy na odpowiedzi jaki zestaw z tych proponowanych wybrać i który będzie odpowiedni dla tych eltonów 80W Jak się uda zebrać pieniądze to zakupimy również kolumny ...więc proszę o pomoc. Z góry dziękuję za pomoc w dobraniu zestawu. Pozdrawiam
    chaka
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jesli do szkoly to tylko amplimikser i najlepiej Polski bo nie ma problemu z serwisem i czesciami. Amplimikser łaczy wszystko w jednym i wychodzi taniej niz to samo ale oddzielnie a poza tym odpada mozliwosc nieodpowiedniego podlaczenia ba co sprzet szkolny jest wyjatkowo narazony:)
    damzoo
    Level 11  
    nom dobra ale jaką firmę polecasz, żeby odpowiednio się sprawowało??
    chaka
    yyyy tego postu bys tu nie powinno:P
    damzoo
    Level 11  
    ale mi ciągle chodzi który poradzicie...bo ja już zielony z tego wszystkiego jestem...i sam nie wiem musze coś wybrać jakiś wzmacniacz typu powermikser lub końcówka i mikser ...na początek.. i jak sprawdzić opór kolumn?? eltonów żeby pasowąło wszystko...to też nie wiem :( myśle też nad sprzętem monacora...ale rózne opinie są o nich...i już głupieje bo każdy pisze co innego. Wzmacniacz ma obsługiwać dyskoteki szkolne i apele
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Witam

Zdecydowanie odradzam zakup sprzętów firm "hollywood", "alphard", "samson", "reloop"

Z tego co wymieniłeś, ja bym kupił Crowna XLS 202.
    Sam niedawno kupiłem XLS 402 i jestem z niego zadowolony, w pracy mam XLS 602 i też nie moge na nie narzekać. Jeśli sie zdecydujesz na XLS 202 to pomyśl czy nie lepiej kupić od razu (przyszłościowo) XLS 402, pomiędzy nimi jest nie całe 200 zł różnicy. Tylko należy pamiętać że XLS 402 jest mocniejszy i przy chwili nieuwagi można uszkodzić kolumny.
    Rozejżyj sie też za sprzętem firmy ADS np. LX400.

Do tego musiałbyś kupić jakiś mikserek, to już w zależności od tego ile źródel dźwięku będziesz używał jednocześnie (np. na apelu, czy rozpoczęciu/zakończeniu roku szkolnego).
    Z mikserami jest podobnie, żadnych badziewi w stylu tych co wymieniłem wyżej.
    Smiało można kupować miksery firmy Yamaha, od biedy coś z oferty firmy Behringer.

Co do firmy LDM nie mam przekonania, miałem styczność z tym sprzętem ale jakoś mi nie przypadł do gustu, zresztą wiele osób myśli podobnie.

Pozdrawiam
    damzoo
    Level 11  
    a coś tańszego...bo z mikserem wyjdzie ponad 2000 zł..więc to za dużo na nasz skromny szkolny budżet... sporo kasy poszło na radiowęzeł i wzięliśmy polski wzmacniacz z Elektroniki Legionowo 400 W..ale on sie do tego typu rzeczy nie nadaje- ma tylko wyjście na linię 100V

..więc kasa ograniczona... no i trzeba nam kupić jeszcze za ok. 1600 zł.
    chaka
    wywyalic trafo glosnikowe i wzmacniacz jak talala!:)
    damzoo
    Level 11  
    co to jest to trafo głośnikowe?? nie znam się?? :?:
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Witam

Lepiej nich koelga nie rozmontowywuje wzmacniacza do radiowęzła :)

Ile kolega chce na to przeznaczyć pieniędzy ??, z tych powermikserów które kolega wymienił, najsensowniejszy jest "behringer PMH1000" nic gorszego nie ma sensu kupować.

Pozdrawiam