Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmiana napięcia. Jak programowo na pinie wykryć zmianę?

15 Gru 2006 21:03 1124 10
  • Poziom 13  
    Witam,

    Jak programowo (BASCOM) wykryc zmiane napiecia na pinie? Powiedzmy, ze przy wcisnietym przycisku jest 3V, a przy puszczonym 5V.
  • Poziom 14  
    Czy chodzi Ci o pomiar napięcia, czy o obsługe przycisku??
    Napięcie możesz zmierzyć wykorzystując wbudowany przetwornik A/C.
    Jeśli chodzi o obsługe przycisku to wystarczy odczytać odpowiedni rejestr wcześniej definiując pin jako wejściowy.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 39  
    jak chcesz wykryć zmianę z 3 V na 5 V to wykorzystaj komparator , który praktycznie jest w większości mikrokontrolerów
  • Poziom 13  
    www napisał:
    Czy chodzi Ci o pomiar napięcia, czy o obsługe przycisku??
    Napięcie możesz zmierzyć wykorzystując wbudowany przetwornik A/C.
    Jeśli chodzi o obsługe przycisku to wystarczy odczytać odpowiedni rejestr wcześniej definiując pin jako wejściowy.

    Pozdrawiam.


    Moglbys mi sprecyzowac ta obsluge przycisku?
    Mam 30 pinow na ktorych chce wykrywac takie skoki napiecia, A/C chyba odpada?
  • Poziom 21  
    Na zwykłych pinach mikrokontrolera nie zobaczysz takiej zmiany, albo jest stan niski 0V lub stan wysoki 5V lub 3,3V w zależności od mikrokontrolera.
    Do takiego pomiaru najlepiej wykorzystać jak napisał www A/D.
    Pozdrawiam
  • Poziom 13  
    august_a napisał:
    Na zwykłych pinach mikrokontrolera nie zobaczysz takiej zmiany, albo jest stan niski 0V lub stan wysoki 5V lub 3,3V w zależności od mikrokontrolera.
    Do takiego pomiaru najlepiej wykorzystać jak napisał www A/D.
    Pozdrawiam


    Czyli jak mam 2,5V i w porgramie napisane np do...loop until pinx.0=1
    to petla sie nie skonczy?
  • Poziom 21  
    A jaki masz procek, na jakim napięciu pracuje??
  • Poziom 21  
    Czy nie wchodzi w rachubę przerobienie układu, aby działał z poziomami 0 - Vdd z podciąganiem przez oporność do + ? Wtedy byłoby łatwiej..
  • Poziom 13  
    migod napisał:
    Czy nie wchodzi w rachubę przerobienie układu, aby działał z poziomami 0 - Vdd z podciąganiem przez oporność do + ? Wtedy byłoby łatwiej..


    Wszystko, bez radykalnej zmiany kodu, co zadziala wchodzi w rachube.
  • Poziom 13  
    a Timer ustawiony na zbocze rosnace lub malejace wykrywa tylko zmiany stanu z 0 1 i odwrotnie?
    I czy jest mozliwosc wykrycia komparatorem zmiane stanu na innych pinach niz do tego przeznaczone?