Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Nokia 7171 Digivision. Czy brak tranzystora T511 powoduje nie działanie TV?

Detlef_90 15 Dec 2006 21:27 2670 22
  • #1
    Detlef_90
    Level 14  
    witam
    dostałem telewizor taki jak w tytule i nie działa. W poszukiwaniu usterki zauważyłem że niema tranzystora T511 (nie wiem czemu) czy to może być przyczyną nie działania telewizora (nie świeci nawet dioda z przodu kontrolna) i jaki ewentualnie powinien być ten tranzystor T511.
    pozdrawiam
  • #2
    radekrpisz
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam
    Zostaw tego T511 wymien kondki w przetwornicy po pierwotnej i wtórnej szczególnie ten na +B.
  • #3
    Detlef_90
    Level 14  
    ok powymieniam kondy ale jutro sie tym zajme bo dopiero dziś go dostałem i zdążyłem tylko poodkurzać (a było z czego) a ten brak T511 o niczym nie świadzczy ?(jest tam nawet zawleczka do przymocowania go do radiatora)
  • Helpful post
    #4
    Mirek Z.
    Moderator
    Naprawiając zasilacz oczywiście sprawdź bezpiecznik, tranzystor mocy, luty (te zresztą w całym TV), wyjścia z zasilacza na ewentualne zwarcia. Gdy zasilacz będzie sprawny, montując T511 - S200AF wymień przynajmniej C513. Gdybyś widział przegrzany lut na jakimkolwiek kondensatorze impulsowym (kostkowym), to też go wymień. Schemat możesz ściągnąć z www.eserviceinfo.com W wyszukiwarkę wpisz "nokia 7171".
  • #5
    Detlef_90
    Level 14  
    tv już się włącza nie było styku przy kablu z zasilania. Nadal jednak nie mam tranzystora T511(w pon kupie) i go wlutuje potem napisze o dalszych rezultatach ale mam pytanie odnośnie T511 napisałeś że to S200AF pytałem w sklepie telefonicznie i mi powiedziano że nie ma takiego prędzej S2000AF który jest poprawny ?
  • #6
    Mirek Z.
    Moderator
    Oczywiście się pomyliłem, ale znaczy też, że nie ściągnąłeś schematu :) Pozdrawiam.
  • #7
    Detlef_90
    Level 14  
    Ściągnąłem schemat tylko nie miałem okazji się jeszcze mu przyjrzeć. Bo teraz po włączeniu tv na monitorze nic nie widać nawet pasków i mam nadzieje że jest to sprawka braku tego tranzystora.
  • #9
    Mirek Z.
    Moderator
    Zwykłą RYMI lub równoległą. Stereo niemieckie u nas nie działa, zostaje do wykorzystania m.cz. przez EURO (w stereo).
  • #10
    Detlef_90
    Level 14  
    aha czyli kupić zwykłą fonie równoległą (dzięki za info) . zobaczymy jakie będą tego efekty. :)
  • #11
    Detlef_90
    Level 14  
    mam mały problem ze znalezieniem filtra 5,5Hz czy ktoś jest w stanie podać mi jego oznaczenie na płycie głównej ?
  • #12
    Mirek Z.
    Moderator
    Nie wiem, czy już coś zrobiłeś - nie było mnie wcześniej. Moim zdaniem w tym TV wszystko, co potrzebne do przestrojenia fonią równoległą znajduje się w dużej puszce - tunerze - z gniazdem antenowym. Fonię montuje się na górze a przewody przeprowadza przez wycięty fabrycznie podłużny otwór w jej tylnej części. Po obróceniu o 90st. czerwonych plastików wyciągasz puchę i w środku, w tylnej części masz filtr 5,5 - z reguły niebieski, długi, 4-nóżkowy. Podłączasz OUT do skrajnej. Bliżej środka jest dość duży, prostokątny filtr SAW - OFWG3203 lub podobny. Z niego w kierunku scalaków p.cz fonii i wizji wychodzą 2 pary ścieżek. Trzecia para wychodzi w kierunku głowicy (czyli części w.cz. tej puszki). I właśnie do jednej ze ścieżek tej trzeciej pary podłączasz IN. Tu ze względów montażowych należy chyba zrobić otworek w płycie do przejścia przewodem na drugą stronę. Plus 12 powinieneś znależć choćby po ścieżkach - na płycie głównej pod gniazdem tunera powinien być opis +12V, a w puszce znajdziesz mostek między scalakami przekazujący dalej to napięcie. Do niego najprościej dolutować przewód +12 na płytkę. Oczywiście montując puszkę należy założyć pokrywy ze względu na ochronę przed zakłóceniami.
  • #13
    Detlef_90
    Level 14  
    ok zrobię tak jak napisałeś. do tej pory jeszcze nie przestrajałem tylko wiem co na ten temat mówi teoria. O postępach napisze dopiero w sobotę bo dopiero wtedy jadę po pilot do niego bo niestety nie mam a telewizor nigdy nie pracował w Polsce i niema ustawionych programów czyli najpierw muszę go dostroić na obraz a potem dopiero się z fonią bawić. pozdrawiam
  • Helpful post
    #14
    Mirek Z.
    Moderator
    Pilot oryginalny IRS 3. Natomiast przyjrzyj się klawiaturze lokalnej. Przycisk C służy do wyboru regulowanej wartości, regulujesz przyc. + i -, pamięć to M. W programowaniu pilot niewiele pomoże (chociaż jest funkcja C), a na pewno nie ma pamięci. Do tego służy klawiatura lokalna.
  • #15
    Detlef_90
    Level 14  
    przestroiłem dzisiaj i kupiłem pilot na którym można tylko dostroić a niema możliwości zapisania stacji. Pisał pan że zapisuje się na klawiaturze lokalnej ale w moim przypadku ta klawiatura coś nie działa co może być tego przyczyną ? Sprawdzałem już połączenie taśmowe z płytką i wszystko ok. Duże dzięki za informacje z przestrojeniem !!
  • #16
    Mirek Z.
    Moderator
    Cóż, zdarza się. Trzeba niestety zanurkować w skrzynkę TV, wymontować płytkę z przyciskami i przeczyścić z pomocą spirytusu podobnie jak przy czyszczeniu pilotów.
  • #17
    Detlef_90
    Level 14  
    Źle napisałem, pilot działa tylko robi zakłócenia w pracy Tv np. naciskając przycisk M żeby zapisać to na wyświetlaczu oświecają się wszystkie możliwe pozycje do wyświetlenia. Co to może być ?
  • #18
    Mirek Z.
    Moderator
    Nie pochwaliłeś się, jakiego masz pilota, bo oryginał j.w. lub zamienniki nie posiadają M ani dostrajania. Polski NZS2032 czy podobny nie ma wszystkich funkcji do obsługi tego TV, a część przycisków może robić zmyłki. Objaw który podałeś nie wygląda ciekawie. A jak M z klawiatury lokalnej? Powinna chyba się wyświetlić ramka [ ].
  • #19
    Detlef_90
    Level 14  
    Chwila bo zaszło małe nieporozumienie, pilot który posiadam to CT 7469 i na nim wogóle nie ma możliwości zapisywania tak mi się wydaje tylko na nim można dostrajać, a klawiatura lokalna to właśnie na niej jak nacisnę np. M to pojawiają się wszystkie możliwości do wyświetlenie na wyświetlaczu tj, 88
  • #20
    Mirek Z.
    Moderator
    W poprzednim poście pisałeś akurat o pilocie. Jeżeli przycisk M jest sprawny (niekoniecznie) to popatrz, jaki masz dostęp do głównego procesora (CCU) w sensie możliwości pomiarów. Chodzi głównie o napięcie 20V konieczne do zapisu danych w pamięciach MDA. Powinno być cały czas (w stanie pracy) na emiterze tranz. T1561, a w czasie przyciskania M - na kolektorze oraz na n.3 MDA. Zauważ na schemacie modułu z procesorem, że te napięcia powinny dać się zmierzyć również na stykach złącz modułu. Oprócz pomiarów, a lepiej jeszcze przed, warto wyjąć moduł i dobrze przelutować. Można wtedy zmierzyć rezystory zbijające napięcie z 155V do 20V, diodę zenera itp.
  • #21
    Detlef_90
    Level 14  
    Tę klawiaturę zostawię na razie w spokoju. Mam takie pytanie: czy w tym tv jest tryb serwisowy i czy mogły się one przestawić ?
    .........................................................................................
    30 Gru 2006 18:37
    Mam kolejne pytanie... Obraz w tym tv był zamazany próbowałem go poprawić na trafo powielaczu i jest lepiej ale dalej obraz jest jeszcze zamazany i małych napisów w ogóle nie da się przeczytać. Czy to może być wina uszkodzonego trafo-powielacza ? (potencjometr jest już maksymalnie dostrojony)
  • #22
    Detlef_90
    Level 14  
    prosiłbym o pomoc w wyżej zadanym pytaniu.
  • #23
    Detlef_90
    Level 14  
    proszę o pomoc. Zauważyłem jeszcze że tv po dłuższej przerwie tj.1 dzień gra idealnie tj. czysty obraz telegazeta normalnie, ale po 3 min już się zamazuje i z minuty na minutę gorzej... proszę o odpowiedzi