Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer restartuje się przy odtwarzaniu filmów, kompilacji programu.

mdad 16 Gru 2006 00:30 2391 26
  • #1 16 Gru 2006 00:30
    mdad
    Poziom 10  

    Duron 900, ECS K7VTA3, Geforce4 MX440, zasilacz EMITER 235ATX. System Linux 2.6. Komputer restartuje się przy próbie odtworzenia jakiegoś filmu, kompilacji programu czy zamontowania CD. Dodam, ze sprzęt w tej konfiguracji działał idealnie od 2 lat.

    0 26
  • Pomocny post
    #2 16 Gru 2006 00:33
    carl02
    Poziom 14  

    Działał i przestał... Wg. mnie to zasilacz już przeżył swoje. Sprawdź też elektrolity na płycie - nie są wybrzuszone?

    0
  • #3 16 Gru 2006 00:40
    mdad
    Poziom 10  

    Kondensatory ładne, były świeżo wymienione kiedy kupowałam tą płytę. Napięć zasilacza na razie nie sprawdzę bo zużyła się bateria w mierniku a nie kupiłam jeszcze nowej. Ale mam ten zasilacz od 99 roku (no, może trochę krócej) i działa dobrze.

    0
  • #4 16 Gru 2006 00:51
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    mdad napisał:
    mam ten zasilacz od 99 roku (no, może trochę krócej) i działa dobrze.

    Czy zaglądałąś do środka zasilacza? jak tam wyglądają kondensatory? I przy okazji: podaj model i producenta zasilacza.

    0
  • #5 16 Gru 2006 00:53
    mdad
    Poziom 10  

    Zasilacz był czyszczony miesiąc temu z kurzu, ale mu się nie przyglądałam, jednak spuchnięte kondensatory bym zauważyła. Tak jak napisałam, model jest 235ATX, a na małej nalepce EMITER Sp.z.o.o.

    0
  • Pomocny post
    #6 16 Gru 2006 01:39
    DooMinick
    Poziom 21  

    Mialem podobne problemy z D700. Winne okazalo sie chlodzenie. Po wymianie radiatora z wentylatorem na wiekszy spadla temp z 58st na 36st i przestal.

    0
  • #7 16 Gru 2006 02:13
    mdad
    Poziom 10  

    Radiator zimny, 33 stopnie w bios.

    0
  • #8 16 Gru 2006 06:52
    rod66
    Poziom 11  

    Ja bym jednak obstawiał temperaturę sprubój sprawdzić temp. podczas pracy windy
    Może nie od razu wymiana radiatora ale czyszczenie i nowa pasta na procesorze by w razie przegrzewania pomogła

    Dodano po 3 [minuty]:

    Widziałem też podobne objawy przy kompie który był przetaktowywany
    Nadmienię że reset biosu nie powodował powrotu do dobrych ustawień Więc sprawdź mnożnik na procku

    0
  • #9 16 Gru 2006 09:35
    mdad
    Poziom 10  

    Nie mam ochoty instalować 'windy' tylko po to, żeby sprawdzić temperaturę... a w /proc/acpi/thermal_zone/THRM/temperature też jest 33 stopnie... Procesor nie jest o/c bo nie był stabilny. Pasta była nowa wtedy, kiedy czyściłam komputer, to jest jakiś miesiąc temu.

    0
  • Pomocny post
    #10 16 Gru 2006 09:42
    kitor
    Poziom 34  

    Linux 2.6?? Jaka dystrybucja? Może ostatnio aktualizowałeś kernela?

    0
  • #11 16 Gru 2006 10:39
    mdad
    Poziom 10  

    nie -eś :)
    Kernel 2.6.16.9, robiony dobre kilka miesięcy dawniej. Dystrybucja slackware, jeszcze 10.2, nie mogę zaktualizować na 11 (dostałam w czwartek) bo się resetuje.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Jednak zasilacz. Pożyczyłam od sąsiada Tagan TG380-U01 i działa pięknie :D jednak zasilacz muszę oddać. Jak naprawić stary? W którym miejscu szukać problemu? Nie cierpię przetwornic impulsowych...

    0
  • Pomocny post
    #12 16 Gru 2006 11:28
    Damnian
    Poziom 34  

    Hm.. można spróbować wymienić elektrolity. Generalnie nie opłaca się naprawiać takich zasilaczy, najlepiej zakupić z allegro Fortrona 350 za ok 60 zł i mieć spokój.

    0
  • Pomocny post
    #13 16 Gru 2006 11:58
    ozy2001
    Poziom 28  

    o... kobieta na elektrodzie, zna sie na kompach, troche na elektronice, jeszcze do tego ma linuksa :) chyba sie oswiadcze :D

    za naprawe zasilacza zaplacisz jakies 20 - 25 zl. szkoda ze nie jestes z NS - dalbym ci zasilacz, mam ich sporo.

    Polecam zakup nowej zasilki i... jesli podasz wiecej parametrow swojego sprzetu to zastanowimy sie nad OC :)

    Pozdrawiam.

    0
  • #14 16 Gru 2006 12:23
    mdad
    Poziom 10  

    :) zasilacz chciałabym naprawić, nawet jak do komputera kupię nowy to ten się na coś przyda. Wewnątrz ściemniała płytka w okolicy DBL494 i kilku elementów po stronie sieci. Po wymianie kondensatorów nie mam nawet napięcia standby :(
    A o/c - nie ten procesor. Na applebredzie można by było próbować.

    0
  • Pomocny post
    #15 16 Gru 2006 12:28
    ozy2001
    Poziom 28  

    nie warto go naprawiac, wiekszy koszt niz zakup uzywanego.

    0
  • #16 16 Gru 2006 12:31
    mdad
    Poziom 10  

    Odświeżająco zadziałało rozładowanie kondensatora na 200V pierścionkiem :D Po wymianie jednego rezystora 4,7 oma R702 - łączy + elektrolitów z małym transformatorkiem - był pęknięty, wszystkie napięcia są, ale nie podłączam zasilacza do komputera, zanim się nie dowiem, czemu tak BARDZO grzeje się DBL494.

    0
  • Pomocny post
    #17 16 Gru 2006 12:33
    sq3evp
    Poziom 21  

    ozy2001 napisał:
    nie warto go naprawiac, wiekszy koszt niz zakup uzywanego.


    Podpisuję się pod przedmówcą ;)
    Jeżeli masz gdzieś ściemniałą płytę to się przegrzała. Coś nie gra i taniej będzie kupić coś sprawnego, niekoniecznie nowego, niż naprawiać

    0
  • Pomocny post
    #18 16 Gru 2006 12:41
    k4be
    Poziom 31  

    Zasilacz można naprawić bez żadnych kosztów, starczy mieć części.
    Zmierz napięcie na 12. nodze 494 względem masy i je podaj.

    0
  • #19 16 Gru 2006 19:49
    mdad
    Poziom 10  

    16 Gru 2006 12:43
    Dobrze, że już mam baterie :) Napięcie waha się od 55 do 70V.
    Pisanie postu pod postem !
    Należy używać przycisku < ZMIEŃ >.
    Scaliłem dwa posty.
    TONI_2003
    ----------------------------------------------------------------------------------
    Zasilacz obciążony stosem żarówek samochodowych daje 4,9V, 12,3V, 3,3V.
    Ale nadal niepokoi mnie ten GORĄCY DBL494.
    Napisałam, jakie jest napięcie na 12 nodze - jak zapytano, ale nie dowiedziałam się jeszcze co z tego wynika.

    0
  • #20 16 Gru 2006 20:33
    Marek_Du
    Poziom 11  

    Podsumujmy troszkę .... jest tak że restartuje Ci się komputer po włączeniu filmów.
    Wiemy ze to zasilacz tak ?
    Co się może dziać? katra graficzna zaczyna kożystać z akceleracji 3D i pewnie obciąża zasilacz.
    Zasilacz ma za małą wydolność prądową i pewnie napięcia Ci siadają poniżej napięć akceptowalnych przez płytę, albo sam zasilacz ma jakieś termiczne zabiezpieczrenie... (wątpliwe).

    Ten grzejący ukad służy to sterowania tranzystorami i jest sam w sobie stabilizatorem. Na tej nóżce powinno być masymalne napięcie 40V, i na moje nie powinno być takich tętnień. Sama zobacz na stronie 1 i 2 w Datascheet javascript:openreq('http://www.ortodoxism.ro/datasheets/DaewooSemiconductor/mXuuyzs.pdf')
    możesz wkleić zdjęcie ścieżek pod scalakiem??


    PS http://przytom1.w.interia.pl/at.html

    0
  • #21 16 Gru 2006 23:17
    mdad
    Poziom 10  

    Okazało się, że mam sąsiada - specjalistę od zasilaczy, i nawet od niego mam internet :)
    Obejrzał zasilacz, powiedział, że moja wymiana elek była dobrym rozwiązaniem, wymienił jeszcze jeden elektrolit i komputer po podłączeniu tego zasilacza działał. Ale stwierdził, że zasilacz jest zbyt kiepski, i przyniósł swój Codegen 250XA1, jak mówił - po regeneracji i z jego ulepszeniami. Wszytko działa. Pozdrowienia :)

    0
  • #22 17 Gru 2006 01:12
    Damnian
    Poziom 34  

    Marek_Du napisał:
    Co się może dziać? katra graficzna zaczyna korzystać z akceleracji 3D i pewnie obciąża zasilacz
    a od kiedy film Divx składa się z obiektów trójwymiarowych i tekstur?

    Cytat:
    przyniósł swój Codegen 250XA1
    właściwie to wpadłaś z deszczu pod rynne, ten zasilacz jest równie kiepski jak poprzedni.. no ale skoro działa ;)

    0
  • #23 17 Gru 2006 01:47
    Marek_Du
    Poziom 11  

    Damnian napisał:
    a od kiedy film Divx składa się z obiektów trójwymiarowych i tekstur?


    To dlaczego przy odpalaniu akurat filmów zasilacz był przeciążony ?
    PS też myślałem że nie ma. Ale z moich obserwacji ma. Sprawdz sam.
    odpal jakiś film i sprawdz temperature radiatora na karcie Graficznej. Sprawdz jak szybko są ładowane obrazy.
    wyłacz akceleracje włacz film i zobacz jak grzeje się radiator i jak ładuje się obraz w odtwarzaczu.
    pewnie wiesz ... ime cieplejszy radiator tym wiesza jego oddawana moc...
    Mój wniosek jest taki że akceleracja ma wpływ na odtwarzane obrazy ( przynajmniej w Debianie przy mojej konfiguracji sprzętowej )... A co za tym idzie na pobór mocy przez katrę graficzną.
    Jeśli się mylę proszę o sprostowanie i wytłumaczenie dlaczego tak się dzieje.



    Też mi się wydaje że ten nowy zasilacz jest za słaby.... jednak ponoć niekiedy zasilacze 300W okazują się słabsze niż te 250.... widać zależne jest to firmy i modelu.

    0
  • #24 17 Gru 2006 09:34
    sq3evp
    Poziom 21  

    Czy za słaby to tego pewien być nie możesz. Musisz sprawdzić maksymalny prąd zasilacza na poszczególnych napięciach. Może być taka sytuacja, że karta graficzna pobiera prąd z szyny napięciowej, która ma zbyt małą wydajność prądową. Moc zasilacza to jest suma mocy poszczególnych napięć.

    0
  • #25 17 Gru 2006 10:54
    k4be
    Poziom 31  

    Tak się składa, że to ja ten zasilacz przyniosłem :)
    Niby codegen codegenem, ale... Ten model bije na głowę większość innych codegenów, megabajtów, LC-235 i innych badziewi, zarówno pod względem konstrukcji, jak i stabilności i tętnień napięć (testowany). Uzupełnienia wymagał tylko filtr od strony sieci. Tak więc powinien przechodzić jeszcze długie lata.
    A to obciążenie przy otwieraniu filmów to raczej sprawa procesora a nie grafiki, tym bardziej gf4mx :P

    0
  • #26 17 Gru 2006 12:05
    Marek_Du
    Poziom 11  

    Ale gdyby karta pobierała zbyt wielką moc z szyny napięciowej to dlaczego problem pojawił się przy tamtym zasilaczu a po jego wymianie znikł ? nie rozumiem za bardzo.... (chyba jednak chodzi o całkowity pobór mocy z zasilacza)
    A jeśli chodzi po pobór mocy to czytałem że przez procesor jest naogół znikomy.... natomiast karta graficzna ma większy.... wydaje mi się takie postawienie sprawy błędne ale mogę się mylić ...

    PS wiem że to nie ten temat, mam nadzieje że nikogo nie uraziłem.

    0
  • #27 17 Gru 2006 12:28
    ozy2001
    Poziom 28  

    Owszem - karta pobiera prad - trzeba jeszcze wiedziec - jaki i skad sie on bierze. Zasilacz ma linie napiec +/- 12V +/- 5V do tego jeszcze 3,3 V trzeba jeszcze wiedziec z jakiej linii zasilania czerpie karta "papu" :)

    jesli linia jest bardziej obciazona, niz przewiduje to specyfikacja zalilacza, to zasilaczc sobie nie poradzi. Wszystko jest napisane na naklejce zasilacza - zaobserwuj roznice np. przy lini +12V mam chieftec'a model nie jest istotny. maksymalna wydajnosc - 440W a linia +12V.1 168W (14A) oraz +12V.2 180W (15A) łącznie daje to 29A czyli 348W

    Policz u siebie...

    0