Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czym się róznią oznaczenia eNN oraz eANN na mapie geodez. ?

Frodek 16 Dec 2006 01:29 84322 16
    Frodek
    Level 13  
    Mam takie na mapce ale nigdzie nie mogę poszukać oznaczeń
    stomat
    Level 37  
    Nie powiem ci dokładnie ale oba opisy wskazują na kabel nn z tym że enn jest to kabel naniesiony przez geodetę "z natury" czyli pomiaru dokonano gdy kabel był układany a eAnn jest naniesiony po zasypaniu przy użyciu lokalizatora. Lub odwrotnie głowy nie dam. Ale oglądając mapy geodezyjne jest tyle błędów że w praktyce na to nie patrz. Geodeci takie herezje wyrysowują że głowa mała.
    jehowy
    Level 19  
    Ja się spotkałem z takim tłumaczeniem:
    - eNN - energetyczny niskiego napięcia (kabel)
    - eANN - energetyczny aktualizacja niskiego napięcia (też kabel) czyli mamy mapki zakopaliśmy kabel i nanosimy nowy kabel na mapę bieżąca pod nazwą eANN.
    Frodek
    Level 13  
    super dziękuję za odpowiedz
    montertb
    Level 22  
    A ja mam takie pytanie,
    sąsiad kładł kiedyś kabel "na gębę", po znajomości mu zakopali w ziemię i ZE podłączyli jako przyłącze budowlane.

Teraz mam mapkę geodezyjną i widzę ze na niej sąsiad ma zaniesiony symbol kabla i oznaczony jako "EANN". Rozumiem że został on "zalegalizowany"?
    sztyrlitz1
    Level 2  
    Witam, mam podobny problem, nie chcę zakłądać nowego wątku więc podpinam prośbę do tematu-
    1.Co oznacza eS? czy jest to dodatkowa informacja o eNN? dodam, że na tej samej mapce i przy tej samej kresce( oznaczenie kabla na mapie) to oznaczenie jest zapisane przemiennie tzn eS i eNN
    2. Co oznacza oznaczenie ks 2X200? podejrzewam, że jest to jakiś wodociąg ale nie mam pewności..
    Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje lub podpowiedzi..Pozdrawiam
    lukaswit
    Level 11  
    Dołączam się do pytania co oznacza na mapie kabel 6eWN? Pani z gminy twierdzi że to podziemny kabel wysokiego napięcia. Muszę to potwierdzić gdyż dotyczy to sytuacji w której energetyka naszemu znajomemu weszła na teren i bez jego zgody taki kabel zakopała jakiś czas temu. Obiecali jakieś odszkodowania, itp. a do dzisiaj nic nie zostało uregulowane prawnie.
    tejku
    Level 2  
    @sztyrlitz1

Ad. 2 ks 2x200 - dwie rury o średnicy 200 mm kanalizacji sanitarnej
    tejku
    Level 2  
    @sztyrlitz1
    Ad. 1 - oznaczenie eS położone na tej samej linii co eNN oznacza, iż razem z kablem niskiego napięcia położono w ziemi inną sieć. Co to za sieć nie mam pojęcia gdyż nie ma takiego oznaczenia jak "S".

@lukaswit
    6eWN - jest to 6 równolegle położonych linii ŚREDNIEGO napięcia. W teorii mogłoby to być także wysokie napięcie (pod symbolem WN kryje się zarówno średnie jak i wysokie), ale po pierwsze kablowanie linii wysokiego napięcia jest BARDZO kosztowne, a skablowanie sześciu takich linii wydaje się być niemożliwe. Po drugie, w Polsce nigdzie nie ma (poza terenem elektrowni czy stacji energetycznej) miejsca w którym by aż 6 linii WN biegło koło siebie. W końcu ostatni argument, najważniejszy - gdyby tam było 6 linii wysokiego napięcia to należało by je położyć w pewnej odległości od siebie ("strefa oddziaływania linii na inną linie). Przyjmując, iż ta odległość wynosi 0,5 (nie wiem dokładnie, ale wydaje mi się iż to by było minimum) - to odległość pomiędzy skrajnymi przewodami wynosić będzie 3 m. Na mapie w skali 1:1000 (zasadnicza) to by było 3 mm. A symbolem pojedyńczej linii oznacza się linie i wiązki linii które w rzucie mają nie więcej niż 1,8 mm.
    W związku z czym można powiedzieć, iż symbol 6eWN to z całą pewnością 6 równolegle położonych linii ŚREDNIEGO napięcia.
    Przed pójściem po odszkodowanie poczytaj proszę o służebności przesyłu. :)

pozdrawiam
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    tejku wrote:
    ale po pierwsze kablowanie linii wysokiego napięcia jest BARDZO kosztowne, a skablowanie sześciu takich linii wydaje się być niemożliwe.

Ponadto przebieg kabli rzeczywistego wysokiego napięcia (np. 110 kV) jest trwale oznakowany na powierzchni na całej trasie przebiegu. I w zasadzie ogrodzony.

PS. Przenoszę temat do odpowiedniego działu.
    pit455
    Level 14  
    lukaswit wrote:
    Dołączam się do pytania co oznacza na mapie kabel 6eWN?...

ale chyba jest tak, że linia SN położona pojedynczym kablem będzie oznaczona jako 3eWN, więc w tym przypadku są dwie linie SN.
    karolq
    Level 22  
    pit455 wrote:
    lukaswit wrote:

ale chyba jest tak, że linia SN położona pojedynczym kablem będzie oznaczona jako 3eWN, więc w tym przypadku są dwie linie SN.

Lub 2 linie średniego położone pojedyńczymi żyłami.

do postu niżej:
    pit455 ok myślałem że chodzi ci o kabel olejowy :)
    buczek2
    Level 2  
    eNN (zgodnie z nowymi przepisami eN)- Kabel Niskiego Napięcia (pomiar precyzyjny - w otwartym wykopie)
    eANN (zgodnie z nowymi przepisami eNA) - Kabel Niskiego Napięcia (pomiar wykrywaczem po zakopaniu kabla - położenie niepewne)
    eS (zgodnie ze starymi przepisami eSN)- kabel Średniego napięcia

Instrukcja techniczna K-1 - Mapa Zasadnicza
    Karola zudp
    Level 1  
    sztyrlitz1 wrote:
    Witam, mam podobny problem, nie chcę zakłądać nowego wątku więc podpinam prośbę do tematu-
    1.Co oznacza eS? czy jest to dodatkowa informacja o eNN? dodam, że na tej samej mapce i przy tej samej kresce( oznaczenie kabla na mapie) to oznaczenie jest zapisane przemiennie tzn eS i eNN
    2. Co oznacza oznaczenie ks 2X200? podejrzewam, że jest to jakiś wodociąg ale nie mam pewności..
    Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje lub podpowiedzi..Pozdrawiam

1. eS- sieć elektroenergetyczna średniego napięcia, eNN sieć elektroenergetyczna niskiego napięcia
    2. ks 2x200 kanalizacja sanitarna 2 rury o średnicy 200 mm

Dodano po 1 [minuty]:

pit455 wrote:
    lukaswit wrote:

1 kabel SN będzie oznaczony eSN
    3eWN to 3 przewody elektroenergetyczne wysokiego napięcia
    buczek2
    Level 2  
    Pierwsze oznaczenie oznacza, że przewód został pomierzony w otwartym wykopie, drugie że po zasypania na podstawie wskazania aparatury do wykrywania przewodów podziemnych, oba przewody są niskiego napięcia,