Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odkurzacz Panasonic MCE737 źle pracuje

artur55551 16 Dec 2006 12:07 3014 7
  • #1
    artur55551
    Level 11  
    Nie znam się na odkurzaczach i nie wiem co może być przyczyną ,że odkurzacz nie chce się włączyć.Raz normalnie się włączy ,czasem po paru próbach ,a niekiedy wogóle.Sprawdziłem przewody ,przycisk załączający i o dziwo ,wszystko normalnie działa.Napięcia dochodzą,komutator wygląda na dobry ,szczotki przylegają do komutatora lecz są trochę pościerane ,w tym jedna niesymetrycznie..Czy możliwe żeby było to wina kondensatora przeciwzakłóceniowego lub tego elementu?

    Odkurzacz Panasonic MCE737 źle pracuje
  • Helpful post
    #2
    any56
    Level 39  
    Ten element to wyłącznik termiczny. Może to on dostaje przerwy i silnik nie ma zasilania. Spróbuj zewrzeć go "na krótko" i sprawdź procedurę załączenia.
  • #3
    artur55551
    Level 11  
    Przypuszczałem że to może być element zabezpieczający. Dzięki

    Oczyściłem komutator i zamieniłem szczotki miejscami ; odkurzacz zaczął poprawnie pracować(jedna szczotka była jednostronnie zużyta).
    Gdzie można kupić lub zamówić szczotki do tego odkurzacza?
  • #4
    slawek1111

    Level 27  
    Kondensator przeciwazkłuceniowy przeważnie jak się uszkodzi to wybijają bezpieczniki w domu natomiast wydajemi się że silik odkurzacza trochę się przegrzał i wybija termiczny.Po zmostkowaniu sprawdź czy się silnik nie grzeje i równo pracuje na obrotach,zwróć uwagę czy czasami nie iskrzy mocno na komutatorze.
  • #5
    any56
    Level 39  
    Zapewne dostaniesz szczotki w autoryzowanym serwisie, ale to kosztuje...
    Spróbuj podebrać z krajowego sprzętu.
    Nawet trochę zbyt duże da się zeszlifować na papierze ściernym.
    Istotne jest ich przeznaczenie (a zarazem twardość).
  • #6
    MAN_IN_BLACK
    Level 14  
    Witam

    1) proponowałbym sprawdzić wyłącznik termiczny(miernikiem) po podgrzaniu podstawy zapalniczką, czy po ostudzeniu załączy sie ponownie

    2) Sprawdziłbym tez przewód zasilający przy wtyczce lub przy samym gniezdzie zwijacza, poruszać go w kazda stronę

    3) sprawdziłbym również dwa przewody wychodzące ze styku zwijacza, często bywa ze sa nadpalone

    pozdrawiam
  • #7
    slawek1111

    Level 27  
    Można też pominąć wył.termiczny zwierając dwa przewody od niego by sprawdzić czy odkurzacz zadziała.
  • #8
    artur55551
    Level 11  
    Wszystko oki.Wymieniłem szczotki i jak na razie po kłopocie.Tylko nie wiem na jak długo starczą ,gdyż nie mogłem kupić identycznych ,a w zamian wstawiłem szczotki zelmera ,są po 1mm za małe.Powiedzieli mi że nie powinno być problemów ,ale się okaże po pewnym czasie.Na komutatorze występuje niewielkie iskrzenie ,mam nadzieje że po dopasowaniu się szczotek będzie znikome.Po jakimś czasie rozbiorę odkurzacz i sprawdzę stan szczotek.