qscgu wrote:gdn 20/80/2 ma 90dB w pasmie do 45hz. dajmy mu 100 wat, bo tyle na pewno jest w stanie przyjac. Zagra 110dB. "buszmen" o sprawnosci 80dB zagra powiedzmy przy 200 watach (nie sadze zeby wiecej przyjal) i ile jego SPL bedzie wynosil? 103dB czyli jednak cieszej... Nie liczy sie tylko powierzchnia membrany, ale rowniez jej masa jak i natezenie pola magnetycznego w szczelinie...Caleb_:
AD1. I myslisz ze 8" tonsila odda wiecej basu? Raz ze 12" ma wieksza powierzchnie membramy wiec basu bedzie po prostu wiecej a dwa ze przy pewnym poziomie glosnosci 20tka zacznie znieksztalcac podczas gdy 30tka da rade jeszcze glosniej i mocniej zagrac basem. nie wiem po co to porownanie SPLi skoro tu raczej sie liczy MAX SPL... nie wmowisz mi ze tylko ze wzgledu na SPL glosnik 20 cm bedzie mial wiekszy bas niz 30... pozatym SPL to tez pojęcie względne, np 20 gra szerszym pasmem i zobacz sobie ile to tak naprawde ma decybeli przy nizszych czestotliwosciach...
Quote:byla mowa o wytrzymalosci mocowej w okolicach strojenia. to co sie dzieje pozniej nie bylo przedyskutowywane. mam wrazenie, ze obracasz kota ogonem...AD 2. Chyba ci sie cos pomylilo... bas refelx zwyczajnie zwieksza wydajnosc glosnika w jakims tam zakresie czestotliwosci i cudów nie ma, dlatego winISD pokazuje przy obudowach BR taki spadek wytrzymalosci bo po prostu predzej przy tej czestotliwosci glosnik osiąga swoj max a pozniej zaczyna znieksztalcac, zatkaj br kiedy glosnik bedzie na granicy znieksztalcen a dowiesz sie o co tak naprawde biega. tak bylo i tak bedzie.
Ad 3. Chyba z kosmosu wziales ten argument... to nie wiąże sie z XMAXEM a z czestotliwoscią strojenia bas reflexu, zrobi sobie symulacje w ob. zamknietej i ta krzywizna zniknie...[/quote]chodzilo mi raczej o to, ze "akustyk" ogranicza od gory swoje obudowy wytrzymaloscia mocowa do dwukrotnie mniejszej niz nominalna. W symulacji miedzy 100hz, a czestotliwoscia strojenia pojawia sie ogromne siodlo, z ktorego mozna odczytac, ze glosnik moze przyjac stosunkowo nieduzo watow - mniej niz nominalnie, ale wynika to wlasnie z xmax, ktore to jest jedynie maksymalnym wychyleniem liniowym. to ze wytrzymalosc ponizej 20hz spada to raczej niezbyt istotne, bo i tak malo ktory wzmacniacz jest to w stanie dostarczyc glosnikowi, jak i raczej nie wystepuje w zadnym materiale.
Quote:maly magnes wplywa na wartosc BL (im mocniejszy magnes tym wiekszy BL), a ten z kolei na qts (odwrotnie proporcjonalnie do BL pomijajac reszte parametrow), ktora z kolei ma wplyw wielkosc obudowy (im wieksza qts, tym wieksza potrzebna obudowa).Ad 4. No jesli nie zalezy nam na odpowiedzi impulsowej to prosze bardzo... nawet super minimalna szczelina nie pomoże nam w takim wypadku jesli magnes bedzie maly, a obudowa duża i to jeszcze bas reflex... 80L to ja bym sie bal dac do glosnika 30cm...
Quote:ale "obrazalskitylko potem nie mow ze glosnik gra jak "roztopiony ser" buduj i 150 jak nie chcesz mnie sluchac